luni, 19 martie 2018

Autodemascarea

Autodemascarea

Într-o manieră cu totul și cu totul senzațională, doamna Laura Codruța Kovesi și cei care o susțin s-au demascat. S-a întâmplat aproape imediat după ce ministrul Justiției a solicitat revocarea șefei DNA. 

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Încălcarea legii secretului de stat, care i se pune astăzi în cârcă ministrului Justiției, este o infracțiune care se pedepsește cu ani grei de închisoare. Cu atât mai mult cu cât ea este săvârșită de un mare specialist în drept, care nu ar putea fi scuzat pentru o eventuală intepretare greșită a legii. În cazul lui Tudorel Toader, circumstanțele ar fi desigur agravante.

Ce i se impută acestuia? Că printre documentele depuse la dosar, care întăresc motivele pentru care ministrul Justiției cere revocarea șefei DNA, ar exista unul care constituie secret de stat și care nu putea fi prezentat CSM-ului. Desigur, dacă așa ar sta lucrurile, atunci domnul Tudorel Toader ar fi pus în pericol siguranța națională. După care ar fi putut fi acuzat de toate relele pământului. Inclusiv că ar face jocul Moscovei, la scurt timp după ce  făcut jocul „ciumei roșii”. Dar oare există în mapă un asemenea document?

Poate că este timpul să discutăm cât se poate de serios despre așa-numitele documente clasificate. De mai mulți ani, în România, țară dominată la greu de serviciile secrete, s-a instaurat moda clasificării drept secrete a unui număr din ce în ce mai mare de documente S-a ajuns atât de departe, încât chiar și în dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată, în ciuda faptului că toate informațiile de acolo ar trebui să fie publice, conform principiilor de drept și legilor statului, au fost introduse documente clasificate. Pe care nu le mai pot studia părțile aflate în proces. Nici inculpații și nici apărătorii acestora. Acces la asemenea informații au doar judecătorii. Și nu toți. Numai cei care au primit așa-numitul certificat ORNISS. Numai că certficatele ORNISS se dau pe sprânceană. De ele beneficiază în general oamenii din sistem. Dacă un dosar penal, să spunem, cuprinde un document clasificat, atunci nu mai poate funcționa nici măcar repartizarea aleatorie a celor care judecă cauza. Dacă se întâmplă așa, judecătorul este ales anume. Adică pe sprânceană. Să ne mai mire în aceste condiții afirmația generalului SRI Dumbravă, conform căreia Justiția face parte din câmpul tactic al principalului serviciu secret?

Parlamentarii, fiindcă sunt aleși de popor, au acces la informațiile clasificate fără a mai fi nevoiți să solicite certificat ORNISS. Ceilalți demnitari , nu. Miniștrii, dacă nu sunt și parlamentari, sau chiar și primul ministru, au nevoie de bunăvoința principalului serviciu secret, fără de care nu ar putea primi cerificat ORNISS și, ca atare, nu ar putea să ocupe respectiva demnitate publică. Indiferent de calități. Lucrurile nu se opresc însă aici. Când o persoană primește certificat ORNISS, pune la dispoziția SRI toate informațiile solicitate privind persoana sa, dar și a membrilor de familie și chiar a anturajului. Mai mult, permite sub semnătură proprie ca SRI să poată face orice fel de investigații și supravegheri le consideră necesare pentru a preveni, vezi Doamne, eventualele scurgeri de informații secrete.

Puse împreună, pe de-o parte, fenomenul clasificării cu nemiluita a unui număr din ce în ce mai mare de docuemnte care primesc astfel calitatea de secrete și, pe de altă parte, această procedură a certificării ORNISS, se ajunge la un rezultat toxic și exploziv. Care poate fi, pe scurt, denumit drept poliție politică pe scală largă. Sau, dacă vreți, profil de regim de stat al securității.

Ei bine, în această capcană încearcă acum să-l împingă pe Tudorel Toader, Augustin Lazăr, Laura Codruța Kovesi și compania. Respectivul document a apărut în presă și poate fi studiat de absolut orice persoană, care pretinde că este obiectivă. Și oricine va observa cu ușurință că nu există acolo absolut nico informație care ar putea vreodată să pună în pericol siguranța statului român. Așa cum de altfel se întâmplă în cazul a 90% din documentele clasificate drept strict-secrete. Mai mult decât atât însă. Respectivul document nici măcar nu este clasificat drept secret de stat. Așa cum au apreciat cât se poate de corect consilierii din Ministerul Justiției.

Când spun că s-au demascat, știu ce spun. Au arătat încă o dată, de data asta cât se poate de explicit, care este filozofia instituțională la nivelul parchetelor și managerială la nivelul șefilor de parchet. Este filozofia, să mă ierte cititorul pentru expresia folosită, „ba pe-a mătii”. Cu alte cuvinte, oricui îi pune bețe în roate vreunui procuror șef, i se va găsi instantaneu un nod în papură. Care va fi transformat într-o anchetă. Vă dați seama că, dacă Tudorel Toader va fi anchetat de procurori, președintele Klaus Iohannis ar putea să constate de îndată că acesta nu este altceva decât un „penal”. Încă unul dintre penalii care vor să blocheze ascensiunea Justiției în viața poporului român și care întinează gloria de necontestat a respectvei puteri în stat. Și, evident, în aceste circumstanțe, nimeni nu va băga de seamă că, de fapt, nici în acest caz nu este vorba de Justiție. Ci doar despre domnii procurori. 

        Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.

Face Klaus Iohannis o combinație în trei?

Și că a această discuție ar urma să fie invitată și doamna Laura Codruța Kovesi. Dacă se întâmplă așa ceva, atunci, din nou, puterea la cel mai înalt nivel din această țară este absolut originală. Adică președintele face o nemaivăzută.