joi, 18 octombrie 2018

AVERTISMENT DE LA METEOROLOGI. Nor de praf saharian deasupra României!

În aceste zile, un nor de praf saharian va afecta România, concentrația maximă a particulelor de praf și nisip provenit din Sahara urmând să se resimtă în cursul zilei de marți. Mașinile și geamurile caselor vor fi acoperite de particule roșiatice, iar cei alergici ar putea avea de suferit, scrie adevarul.ro.

 Agenția Națională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că, începând de duminică seară, norul de praf saharian se află deasupra Ungariei, iar începând de azi a ajuns și în zona de vest a României. Autoturismele orădenilor sunt acoperite, deja, cu o peliculă fină de praf, iar potrivit Agenției Naționale de Meteorologie ungare citate de presa maghiară, fenomenul se va resimți în zonă până în cursul zilei de miercuri.

În cursul acestei zile concentrația particulelor de praf și nisip saharian va crește în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăța atmosfera. Reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Bihor susțin că nu a existat o avertizare europeană despre fenomen, iar în prezent calitatea aerului se situează în parametri normali, potrivit ebihoreanul.ro

Norul de praf saharian a acoperit ieri Italia și Ungaria. În ultima vreme, astfel de episoade sunt tot mai dese - susțin meteorologii. Deși nu e periculos, aerul încărcat cu particule sahariene poate agrava alergiile sau afecțiunile respiratorii existente, sunt de părere medicii.

De unde vine

Furtunile de nisip și praf venite din deșertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”. Specialiștii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950. Spre exemplu, dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor este de aproximativ 80 pe an.

Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de amenințătoare încât au fost numite „diavoli de praf", sau “diavolii din nisip”. Nisipul Saharei este “la discreția” vântului. Acolo unde acesta suflă dintr-o singură direcție, nisipul e adunat în movile de peste un metro înălțime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcția vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o rețea complexă de forme”.

Firele mai fine și praful pot fi împinse până la 1,6 km înălțime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Sursă: Adevărul

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Toamna adevărată își intră în drepturi - cum se schimbă vremea, ce ne așteaptă în noiembrie!
De Neptun TV 15 octombrie 2018

Toamna adevărată își intră în drepturi. De la jumătatea lunii octombrie, temperaturile ating normalul perioadei, iar ploile vor cuprinde majoritatea regiunilor.

PROGNOZĂ METEO de weekend. Vreme predominant frumoasă în toată țara - temperaturi de până la 25 de grade!
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Vremea va fi predominant frumoasă și caldă în următoarele zile, când temperaturile maxime vor ajunge până la 25 de grade.

PROGNOZĂ METEO 8-21 OCTOMBRIE. Vremea frumoasă se prelungește - de când se întorc ploile!
De Neptun TV 8 octombrie 2018

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru intervalul 8 octombrie - 21 octombrie.

PROGNOZĂ METEO WEEKEND. Vreme caldă sâmbătă și duminică! ANM: Valorile termice sunt peste cele obișnuite
De Neptun TV 6 octombrie 2018

Sfârșitul de săptămână aduce vreme frumoasă și caldă în cea mai mare parte a țării, anunță meteorologii, precizând că valorile termice vor fi situate peste cele obișnuite pentru această perioadă.

PROGNOZĂ METEO. Unde lovesc ploile, care va fi cea mai rece noapte și când se încălzește
De Neptun TV 5 octombrie 2018

Deși temperaturile cresc ușor, vremea continuă să rămână deosebit de rece dimineața și seara, iar ploile își vor face din nou apariția. Noaptea de 5 octombrie se anunță cea mai rece.

PROGNOZĂ METEO până pe 14 octombrie! Vreme extrem de schimbătoare în următoarele două săptămâni
De Neptun TV 2 octombrie 2018

Temperaturile vor oscila in perioada urmatoare si vremea se va schimba rapid, in perioada 1-14 octombrie, conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie.

PROGNOZĂ METEO. Cum va fi vremea în acest weekend!
De Neptun TV 29 septembrie 2018

Sfârșitul de săptămână aduce vreme răcoroasă în cea mai mare parte a țării, anunță meteorologii. Condițiile de ploaie sunt minime, sunt așteptate ninsori slabe pe culmile înalte ale munților, însă în Capitală vremea va fi predominant frumoasă cu temperaturi care vor depăși 20 de grade Celsius.

O nouă ALERTĂ METEO! Frig, vânt puternic și brumă timpurie în toată țara - cât timp este valabilă avertizarea meteorologilor!
De Neptun TV 25 septembrie 2018

În intervalul menționat vremea va fi rece, iar valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, vor fi în general cu 4 - 8 grade mai coborâte decât normele perioadei.

PROGNOZĂ METEO. Un val de ger arctic ajunge în România - cât de mult scad temperaturile în zilele următoare!
De Neptun TV 22 septembrie 2018

Temperaturile vor scădea dramatic, cu 9-10 grade, iar la munte vor coborî până la minus șapte grade și va cădea prima zăpadă.

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Vremea se schimbă radical în următoarele zile, iar un val de precipitații dinspre Oceanul Atlantic va lovi România. Meteorologii spun că toamna își va face simțită prezența, iar temperaturile vor scădea brusc și cu 10 grade.