duminică, 20 ianuarie 2019

AVERTISMENT DE LA METEOROLOGI. Nor de praf saharian deasupra României!

În aceste zile, un nor de praf saharian va afecta România, concentrația maximă a particulelor de praf și nisip provenit din Sahara urmând să se resimtă în cursul zilei de marți. Mașinile și geamurile caselor vor fi acoperite de particule roșiatice, iar cei alergici ar putea avea de suferit, scrie adevarul.ro.

 Agenția Națională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că, începând de duminică seară, norul de praf saharian se află deasupra Ungariei, iar începând de azi a ajuns și în zona de vest a României. Autoturismele orădenilor sunt acoperite, deja, cu o peliculă fină de praf, iar potrivit Agenției Naționale de Meteorologie ungare citate de presa maghiară, fenomenul se va resimți în zonă până în cursul zilei de miercuri.

În cursul acestei zile concentrația particulelor de praf și nisip saharian va crește în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăța atmosfera. Reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Bihor susțin că nu a existat o avertizare europeană despre fenomen, iar în prezent calitatea aerului se situează în parametri normali, potrivit ebihoreanul.ro

Norul de praf saharian a acoperit ieri Italia și Ungaria. În ultima vreme, astfel de episoade sunt tot mai dese - susțin meteorologii. Deși nu e periculos, aerul încărcat cu particule sahariene poate agrava alergiile sau afecțiunile respiratorii existente, sunt de părere medicii.

De unde vine

Furtunile de nisip și praf venite din deșertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”. Specialiștii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950. Spre exemplu, dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor este de aproximativ 80 pe an.

Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de amenințătoare încât au fost numite „diavoli de praf", sau “diavolii din nisip”. Nisipul Saharei este “la discreția” vântului. Acolo unde acesta suflă dintr-o singură direcție, nisipul e adunat în movile de peste un metro înălțime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcția vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o rețea complexă de forme”.

Firele mai fine și praful pot fi împinse până la 1,6 km înălțime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Sursă: Adevărul

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

PROGNOZĂ METEO de weekend. Un nou val de NINSORI abundente și ger!
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Meteorologii anunță, pentru sâmbătă și duminică, vreme schimbătoare, cu temperaturi în scădere și precipitații mixte. În stațiunile de la munte se va așeza un nou strat de zăpadă, în timp ce în restul teritoriului sunt așteptate ploi și lapoviță.

PROGNOZĂ METEO. Când lovește marele viscol - cum va fi vremea până pe 14 februarie!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Ninsori puternice și frig de crapă pietrele se anunță până pe 11 februarie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă în perioada 14 ianuarie-11 februarie.

PROGNOZA METEO. Meteorologii anunță ninsori - cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în toate regiunile țării!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză valabilă până pe data de 27 ianuarie, pentru fiecare regiune geografică în parte. Astfel, potrivit prognozei, precipitațiile, implicit ninsorile, vor fi slabe cantitativ în majoritatea regiunilor, mai puțin la munte, unde vor fi moderate.

ALERTĂ METEO de ninsori și viscol, până vineri la prânz
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

Meteorologii avertizează că vor fi perioade cu precipitații, predominant ninsori, în toate regiunile și se va depune strat nou de zăpadă local mai consistent, în special în Moldova.

PROGNOZA METEO până pe 13 ianuarie. Schimbare drastică a vremii. La ce temperaturi se va ajunge
De Neptun TV 2 ianuarie 2019

La munte, media temperaturilor maxime va avea variații între minus 5 grade în primele zile de prognoză și minus 12 grade în jurul datei de 4 ianuarie, iar a celor minime între minus 8 grade la început și minus 7 - minus 16 grade în cele mai reci nopți (4, 5 ianuarie). Temporar vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare în fiecare zi, pe arii mai extinse și în general moderate cantitativ în noaptea de 1 spre 2 ianuarie.

Cum va fi vremea de Revelion. PROGNOZA METEO
De Neptun TV 28 decembrie 2018

Cei care aleg stațiunile montane de Revelion se vor bucura de strat nou de zăpadă, însă la altitudini înalte există pericolul de avalanșe.

PROGNOZĂ METEO. Unde lovesc ninsorile și gerul de Crăciun - în ce regiuni se anunță ploi abundente
De Neptun TV 25 decembrie 2018

În timp ce la munte sărbătorile vin cu ninsoare, în celelalte regiuni se anunță precipitații predominant sub formă de ploaie.

Atenționare ANM valabilă în ajunul Crăciunului: Ninsori la munte, ploi și vânt în sud-vestul, centrul și estul țării
De Neptun TV 23 decembrie 2018

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o nouă avertizare, valabilă până în dimineața Crăciunului, fenomenele vizate fiind ploi în vest, nord și centru, iar la munte vor fi ninsori și intensificări ale vântului.