sîmbătă, 20 iulie 2019

Avertismenul unui manager de spital: În România nu există dezinfectanți pe bază de chlorhexidină!

Avertismenul unui manager de spital: În România nu există dezinfectanți pe bază de chlorhexidină!

Unul dintre cei mai puternici dezinfectanți de piele, chlorhexidina, recomandat de ghidurile americane și europene, lipsește momentan din spitalele românești, ceea ce ne plasează teoretic într-o situație de malpraxis, atrage atenția managerul Spitalului 'C. C. Iliescu', Prof. Dr. Șerban Bubenek.

"După ce Ministerul Sănătății a cerut ca spitalele să retragă din uz dezinfectanții Hexi Pharma, cu siguranță că spitalele și-au luat măsurile, s-au aprovizionat din altă parte. Un aspect neplăcut cu care ne confruntăm, însă, este absența chlorhexidinei, o substanță dezinfectantă de piele care din anii 2010 - 2011 este recomandată ca singura substanță cu care trebuie dezindecta pielea în cazul în care se montează perfurzii, fie pe cale venoasă periferică, fie pe cale venoasă centrală. Este singura substanță recomandată de ghidul CDC american și preluată în toate recomandările europene. În clipa de față nu există această substanță în România, se folosesc substanțe care nu fac parte din recomandările ferme ale ghidurilor internaționale", a explicat Bubenek pentru Mediafax.

El a adăugat în momentul de față putem spune că suntem într-o situație de malpraxis, având în vedere absența acestei substanțe.

"Teoretic, se poate spune că suntem într-o situație de malpraxis, pentru că nu urmăm o indicație de ghid 1A care recomandă ferm utilizarea numai a acestei substanțe care are o remanență de până la două-patru ore pe piele după ce pacientul este dezinfectat", a mai spus Bubenek.

În ghidul american pentru prevenirea infecțiilor intravasculare (Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections) scrie că pentru asigurarea dezinfecției corecte a zonei de piele unde se va introduce un cateter, trebuie folosită o soluție antiseptică cu alcool și cu o concentrație mai mare de 0,5% de chlorhexidină, iar bandajele puse pe rana deschisă trebuie să fie îmbibate în chlorhexidină în cazul în care se constată că zona a fost infectată și bacteriile sunt rezistente.

De asemenea, ghidul american mai recomandă folosirea unei concentrații de 2% chlorhexidină atunci când se curăță o rană, pentru a reduce posibilitatea infecțiilor nosocomiale.

Comenteaza aceasta stire