sîmbătă, 24 martie 2018

Bădălău face jocul și câștigă PSD

Bădălău face jocul și câștigă PSD

Mă autofelicit. Am avut dreptate. În PSD s-a declanșat bătălia. Este momentul optim. Pentru că adversarii politici sunt slabi. Și nu pot profita. Niculae Bădălău face jocurile. Împarte cărțile. Și, la sfârșit, el va decide cine e câștigătorul.

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Niculae Bădălău nu este deloc o figură politică celebră. Totuși, ocupă o poziție cheie în arhitectura PSD. Este de mai mult timp președinte executiv al acestui partid. E din ce în ce mai mult la butoane. Pe măsură ce Liviu Dragnea este ocupat cu dirijarea grupurilor parlamentare ale PSD din poziția de președinte al Camerei Deputaților, hărțuit de tot felul de atacuri împotriva sa venite din exteriorul dar și din interiorul partidului, obligat să stea în pri-planul comunicării publice, expus prin urmare în fața presei, al unei prese nu întotdeauna prietenoase, Niculae Bădălău stă confortabil la pupitrul de comandă al partidului. Și lucrează discret. Fără zgomot și gălăgie. Este exact ipostaza în care se afla Liviu Dragnea pe vremea în care Victor Ponta conducea partidul și guvernul, erodându-și rapid imaginea. Astăzi, Niculae Bădălău este în postura privilegiată nu de a-i lua locul lui Dragnea la președinția partidului, ci de a decide efectiv cine va conduce PSD în următoarea decadă. Dacă Liviu Dragnea va fi acela, asta va fi decizia lui Niculae Bădălău. Dacă un altul îi va lua locul lui Dragnea, tot Bădălău va decide.

Cum se explică, dincolo de argumentele de mai sus, acest putere neobișnuită pe care a căpătat-o un personaj destul de anonimim în arhitectura PSD? Prin greșelile făcute de Liviu Dragnea. Greșelile sale au constat în primul rând într-un joc permanent duplicitar, care a erodat încrederea în el a președinților de filiale, în al doilea rând, într-un blat relativ cu statul paralel, care a creat suspiciunea că oricând este dispus să negocieze și să vândă meciul și, în al treilea rând, prin modul discreționar în care a împărțit funcții, fără a se consulta cu întreaga conducere a partidului. Aceste erori au upgradat o erodare a sa să-i spunem naturală, proces pe care-l are de suferit în general orice conducător după un anumit timp. În cazul lui Dragnea, criza de autoritate se accentuează în sensul că a devenit și ținta predilectă a președintelui Klaus Iohannis, a DNA și a opoziției politice și din societatea civilă.

Una peste alta, PSD se află la o răscruce. Având în continuare un punctaj foarte bun sub aspect electoral, controlând la perfecție majoritatea parlamentară, PSD trebuie să ia într-un fel sau altul o decizie majoră pentru a-și asigura și în continuare autoritatea politică. Fie Liviu Dragnea se supune din nou unor alegeri democratice interne și este reconfirmat în funcția de președinte al partidului, fie este debarcat și altcineva îi va lua locul.

Societatea românească în general și analiștii în special au văzut o țintă în mișcare și au pus semnul egalității între această țintă și posibilul succesor al lui Dragnea. Ținta în mișcare este Mihai Tudose. Fiind premier, se află la butoanele Executivului și, în principiu, poate împărți favoruri. În plus, omul are personalitate, își dorește să conducă PSD și, în calitatea sa de dronă, beneficiază în acest sens și de susținerea serviciilor în general și a statului paralel în special. Dar nu cred că Mihai Tudose este marele jucător.

Dacă Dragnea pierde, altcineva decât Mihai Tudose îi va lua locul. Acest altcineva în mod obligatoriu trebuie să fie o persoană atât de bine cusută politic, încât să poată primi susținerea necesară a celui mai mare electorat din România nu numai pentru a conduce PSD, ci și pentru a candida cu șanse de succes în cursa prezidențială. Mihai Tudose nu întrunește asemenea calități.

Dar lui Nicolae Bădălău i-a convenit de minune modul în care s-au declanșat ostilitățile. Și intrarea în ofensivă a lui Mihai Tudose. În felul acesta, a obținut o primă victorie. S-a așezat oficial la masa de joc pentru a controla desfășurarea evenimentelor. A obținut de pe poziții de forță un armistițiu temporar cu Liviu Dragnea, în timp ce Mihai Tudose este în continuare bine ținut în lesă. Din această excepțională poziție, Bădălău va controla jocul până la CEX-ul de la Iași, după care se va ajunge la un alt nivel. 

Comenteaza aceasta stire

Capturarea Justiției

S-o luăm pe rând. Lavinia Coțofană își expune drama personală, relatând cum a fost măturată de la judecătoria din Arad ca pedeapsă pentru că a descoperit, chiar în interiorul acestei instituții, operațiuni financiare ilegale, pe care le-a semnalat la CSM. Dar dincolo de executarea acestei judecătoare, care în sine este un fapt scandalos, ni se înfățișează încă un mecanism diabolic, care a condus la capturarea Justiției și la edificarea statului paralel. Am aflat și m-am crucit. Iar acum puteți să vă cruciți și dvs. Serviciul Român de Informații face training cu judecătorii și procurorii.

S-au pierdut scrisorile?

Oare s-au pierdut somațiile scrise ale Comisie din arhivele Ministerului Justiției? Știm acum că toate depeșele îi erau adresate ministrului Justiției. Indiferent cine a fost acesta.

Aștept despăgubiri! Mari!

Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei.

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?