miercuri, 17 ianuarie 2018

Bădălău face jocul și câștigă PSD

Bădălău face jocul și câștigă PSD

Mă autofelicit. Am avut dreptate. În PSD s-a declanșat bătălia. Este momentul optim. Pentru că adversarii politici sunt slabi. Și nu pot profita. Niculae Bădălău face jocurile. Împarte cărțile. Și, la sfârșit, el va decide cine e câștigătorul.

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Niculae Bădălău nu este deloc o figură politică celebră. Totuși, ocupă o poziție cheie în arhitectura PSD. Este de mai mult timp președinte executiv al acestui partid. E din ce în ce mai mult la butoane. Pe măsură ce Liviu Dragnea este ocupat cu dirijarea grupurilor parlamentare ale PSD din poziția de președinte al Camerei Deputaților, hărțuit de tot felul de atacuri împotriva sa venite din exteriorul dar și din interiorul partidului, obligat să stea în pri-planul comunicării publice, expus prin urmare în fața presei, al unei prese nu întotdeauna prietenoase, Niculae Bădălău stă confortabil la pupitrul de comandă al partidului. Și lucrează discret. Fără zgomot și gălăgie. Este exact ipostaza în care se afla Liviu Dragnea pe vremea în care Victor Ponta conducea partidul și guvernul, erodându-și rapid imaginea. Astăzi, Niculae Bădălău este în postura privilegiată nu de a-i lua locul lui Dragnea la președinția partidului, ci de a decide efectiv cine va conduce PSD în următoarea decadă. Dacă Liviu Dragnea va fi acela, asta va fi decizia lui Niculae Bădălău. Dacă un altul îi va lua locul lui Dragnea, tot Bădălău va decide.

Cum se explică, dincolo de argumentele de mai sus, acest putere neobișnuită pe care a căpătat-o un personaj destul de anonimim în arhitectura PSD? Prin greșelile făcute de Liviu Dragnea. Greșelile sale au constat în primul rând într-un joc permanent duplicitar, care a erodat încrederea în el a președinților de filiale, în al doilea rând, într-un blat relativ cu statul paralel, care a creat suspiciunea că oricând este dispus să negocieze și să vândă meciul și, în al treilea rând, prin modul discreționar în care a împărțit funcții, fără a se consulta cu întreaga conducere a partidului. Aceste erori au upgradat o erodare a sa să-i spunem naturală, proces pe care-l are de suferit în general orice conducător după un anumit timp. În cazul lui Dragnea, criza de autoritate se accentuează în sensul că a devenit și ținta predilectă a președintelui Klaus Iohannis, a DNA și a opoziției politice și din societatea civilă.

Una peste alta, PSD se află la o răscruce. Având în continuare un punctaj foarte bun sub aspect electoral, controlând la perfecție majoritatea parlamentară, PSD trebuie să ia într-un fel sau altul o decizie majoră pentru a-și asigura și în continuare autoritatea politică. Fie Liviu Dragnea se supune din nou unor alegeri democratice interne și este reconfirmat în funcția de președinte al partidului, fie este debarcat și altcineva îi va lua locul.

Societatea românească în general și analiștii în special au văzut o țintă în mișcare și au pus semnul egalității între această țintă și posibilul succesor al lui Dragnea. Ținta în mișcare este Mihai Tudose. Fiind premier, se află la butoanele Executivului și, în principiu, poate împărți favoruri. În plus, omul are personalitate, își dorește să conducă PSD și, în calitatea sa de dronă, beneficiază în acest sens și de susținerea serviciilor în general și a statului paralel în special. Dar nu cred că Mihai Tudose este marele jucător.

Dacă Dragnea pierde, altcineva decât Mihai Tudose îi va lua locul. Acest altcineva în mod obligatoriu trebuie să fie o persoană atât de bine cusută politic, încât să poată primi susținerea necesară a celui mai mare electorat din România nu numai pentru a conduce PSD, ci și pentru a candida cu șanse de succes în cursa prezidențială. Mihai Tudose nu întrunește asemenea calități.

Dar lui Nicolae Bădălău i-a convenit de minune modul în care s-au declanșat ostilitățile. Și intrarea în ofensivă a lui Mihai Tudose. În felul acesta, a obținut o primă victorie. S-a așezat oficial la masa de joc pentru a controla desfășurarea evenimentelor. A obținut de pe poziții de forță un armistițiu temporar cu Liviu Dragnea, în timp ce Mihai Tudose este în continuare bine ținut în lesă. Din această excepțională poziție, Bădălău va controla jocul până la CEX-ul de la Iași, după care se va ajunge la un alt nivel. 

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?

PNL, o nouă greșeală capitală

Inițial, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat în mod ferm că va ataca noile legi la Curtea Constituțională.