joi, 18 iulie 2019

Banca Mondială a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2019 și în 2020

Banca Mondială a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2019 și în 2020

Economia României va înregistra un avans de 3,5% în 2019 și de 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual față de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondială (BM).

De asemenea, instituția financiară internațională se așteaptă ca România să raporteze pentru 2018 o creștere a Produsului Intern Brut de 4,1%, în scădere cu un punct procentual față de prognoza din iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia României va înregistra un avans de 2,8%, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Instituția financiară internațională estimează că în Europa și Asia Centrală (ECA), regiune care include România, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activității economice din Turcia în semestrul doi al anului trecut.

Excluzând Turcia, creșterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activității economice în țări ca Bulgaria și România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de prețul mai ridicat al țițeiului, apreciază BM.

În rândul țărilor din Europa Centrală, ritmul expansiunii PIB-ului a încetinit în 2018. Slăbirea exporturilor și lipsa forței de muncă au afectat creșterea în Bulgaria, Croația și România. În contrast, în pofida lipsei de angajați din Polonia, economia acestei țări a accelerat ușor datorită nivelului solid al consumului și a investițiilor.

Politica fiscală din regiune a variat semnificativ, se arată în raportul publicat de Banca Mondială. Turcia s-a angajat să-și înăsprească politica monetară pentru a reduce inflația și a stopa deprecierea monedei. În România, reducerea impozitului pe venit și majorarea salariilor în sectorul public au compensat o creștere a contribuțiilor sociale, care au înregistrat anul trecut primul excedent din 2012.

În majoritatea statelor din Europa și Asia Centrală, politica monetară este stabilă sau relaxată. La finalul lui 2018, nouă țări aveau ratele dobânzilor mai scăzute decât în urmă cu un an, în timp ce alte trei state au majorat dobânda de politică monetară: România, Ucraina și Turcia.

În Europa Centrală, lipsa forței de muncă și majorarea prețului energiei au dus la creșterea inflației, politica monetară rămânând stabilă în majoritatea țărilor. O excepție este România, unde cererea internă robustă a dus la depășirea limitei superioare a intervalului țintei de inflație, determinând înăsprirea politicii monetare, se arată în raportul "Global Economic Prospects". 

Comenteaza aceasta stire