luni, 22 iulie 2019

Băncile răspund la legea dării în plată prin mărirea avansului la credite

Băncile din România răspund agresiv faţă de intrarea în vigoare a legii dării în plată promulgată la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele Klaus Iohannis. Patru grupuri bancare au anunţat majorarea avansului pentru creditele imobiliare atât în lei cât şi în euro. Analiştii spun că băncile au găsit foarte repede metoda de a-şi diminua eventualele pierderi şi încearcă să-şi conserve profiturile pe spatele celor care doresc să ia credite.

Promulgarea legii dării în plată de către președintele României a determinat băncile să înăsprească condițiile de creditare. Până în prezent, șase grupuri bancare au majorat avansul pentru creditele imobiliare în lei și euro. Ultima bancă e cea a grupului elen, Alpha, care a majorat avansul pentru creditele în lei de la 15% la 30%. Iar pentru creditele în euro, grupul Alpha Bank a majorat avansul de la 25% la 40%. Analiștii economici spun că prin aceste modificări, băncile nu fac decât să-și conserve profitul.

'Băncile nu doresc să își asume riscuri odată cu clientul. Pentru a avea în continuare profit pentru acționarii lor, băncile vor face acest lucru pe spatele celor care doresc să ia acum un credit', explică analistul economic Răzvan Orășeanu.

Inițiatorul legii dării în plată, deputatul Daniel Zamfir, spune că majorarea avansurilor la creditare nu are nici o legătură cu promulgarea actului normativ.

Anul trecut la nivelul Uniunii Europene a fost adoptată o directivă prin care toate băncile erau obligate să majoreze avansul solicitat clienților. Directiva a fost adoptată de Parlamentul României la sfârșitul anului trecut. În urmă cu o lună, Comisia Europeană a transmis României o nouă solicitare privind majorarea avansurilor la credite. Nu are nicio legătură cu legea dării în plată”, a declarat Răzvan Zamfir.

Raiffeisen Bank a fost prima care a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare. Astfel, cei care vor acum să-și cumpere o casă printr-un credit la această unitate financiară trebuie să lase un avans de 35%, față de 15, cât era în urmă cu câteva luni. Bancpost a majorat avansul la 33% pentru împrumuturile în lei și la 43% pentru creditele acordate în moneda europeană.

Și BRD, a doua bancă din sistem în funcție de active, a anunțat, recent, că a schimbat avansul privind creditele ipotecare în euro acordate pe o perioadă mai mare de 25 de ani, la 50%. În același timp, Garanti Bank a crescut avansul de la 25% la 40% în luna aprilie a acestui an. Darea în plată  permite închiderea unui credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat către creditor, fără ca debitorul să mai fie urmărit pentru recuperarea totală a creditului.

Comenteaza aceasta stire