marţi, 20 august 2019

Banii europeni, investiți în proiecte informatice

Banii europeni, investiți în proiecte informatice

La sediul Ministerului pentru Societatea Informațională au fost semnate 52 de contracte de finanțare cu fonduri europene în domeniul Tehnologiei Informațiilor și a Comunicațiilor. Suma totală disponibilă este de aproape 142 de milioane de euro. Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta s-a arătat încântat de reușita absorbției rapide a fondurilor Europene puse la dispoziția României.

„Astăzi avem 27% grad de absorbție, însă evident obiectivul de 30 la sută până la sfârșitul anului va fi atins. Important este ca acest succes extraordinar în care foarte puțini au crezut să-l mentinem pentru anul care vine. Astăzi este vorba de instituții publice, care prin accesarea proiectelor IT vor putea să ofere servicii administrative mult mai bune“, a spus Victor Ponta.

Cea mai mare parte a fondurilor merg de această dată către implementarea noului Registru Agricol Electronic. Beneficiarii celor 44 de contracte destinate Registrului sunt Consiliile Judetene din toată țara. La Constanța, vor ajunge 6 milioane 730 de mii de lei.

„La nivelul județului Constanța este vorba despre o aplicație pentru cele 15 localități plus Consiliul Județean. După cele 16 luni de implementare, în afară de faptul că toți cei care vor lucra vor fi foarte bine pregătiți vom avea tot ce înseamnă Registrul Agricol la nivelul acestor localitățoi digital. Orice informație, vom avea acces imediat la ea“, a declarat Cristinel Dragomir, vicepreședintele CJ Constanța.

Astfel, Consiliul județean va deveni un “server central” pentru toate localitățile și promite să îi scape pe proprietarii de terenuri de birocrație.

Odată pusă la punct infrastructura, sistemul va putea să țină mai ușor evidența datelor din registrele agricole existente într-o primărie iar prin centralizarea automată a acestora, timpul petrecut de cetățean la ghișee se va reduce iar cozile vor dispărea.

Tot astăzi, premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul a aprobat un act normativ prin care instituțiile publice vor fi obligate să asigure, în cazul noilor proiecte IT, interoperabilitatea acestora cu alte sisteme informatice.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire