vineri, 23 august 2019

Băsescu aruncă în aer economia

Băsescu aruncă în aer economia

În timp ce politica dâmbovițeană se cutremură în urma deciziei președintelui Traian Băsescu de a nu semna memorandumul cu organismele financiare internaționale, românii au cel mai mult de suferit.

Și în special cele peste cinci milioane de persoane care au credite în monedă străină pentru că analiștii sunt de părere că prețul valutelor va crește în continuare din cauza acestei incertitudini.

Numai de ieri până astăzi cursul euro a dat deja un semnal negativ scandalului din politică declanșat de Băsescu, prin majorarea monedei europene cu trei bani, adică peste jumătate de punct procentual, de la 4 lei și 43 de bani la aproape 4 lei și 46 de bani.

Totodată, în urma deciziei de neînțeles a președintelui, costul împrumuturilor României  pe piețele externe va crește simțitor.

„Putem vedea, începând chiar cu ziua de astăzi deprecierea leului fata de euro prin afirmatiile facute de Guvern si președintia României. Ne vom imprumuta pe piața externa la o dobanda mult mai mare, ceea ce inseamna ca statul va trebui să plătească dobanzile cu banii colectati din taxe și impozite. Incă o dată o decizie proastă luată în detrimentul mediului de afaceri“, a declarat Claudiu Ceti, secretarul UGIR 1903.

De cealaltă parte este Guvernul care spune că amânarea aprobării primei evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană va aduce la buget pierderi lunare estimate la 30-35 milioane de Euro.

„Singurul efect pe care îl avem este pierderea acelui top-up pe care-l primim ca și cofinanțare de la UE, adică 1,7 milioane de lei pe an de la CE, în loc de 95% primim doar 85%“,   a spus Victor Ponta.

La rândul ei, Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu spune că neparafarea acordului va avea un efect mult mai puternic decât preconizata întoarcere a bugetului în Parlament.  În primul rănd, nu va mai avea loc la 1 ianuarie majorarea salariului minim pe economie, la 850 de lei, pensiile nu vor mai fi majorate, la fel salariile și bonusurile pe care urmau să le primească de la începutul anului profesorii și medicii rezdenți.

“Faptul că nu a semnat acordul cred eu că e cel mai mare risc, mult mai mare decât bugetul, pentru că acesta se întoarce în Parlament și îl retransmitem. Faptul că nu a semnat acordul înseamnă că exact sursa pe care o găsise acolo cu dobânzile, exact aceea va dispărea. O să începem să ne împrumutăm la cu totul alte dobânzi”,   a declarat Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii.

Patronatul din România este de părere că a început deja campania electorală și, prin acest refuz de semnare a memorandumului, președintele Băsescu încearcă să câștige capital electoral.

„Președintele încearcă să-și facă o campanie politică, probabil a partidului care-l susține, prin niște decizii populiste“, a mai spus Claudiu Ceti.

Specialiștii în economie apreciază că piețele vor reacționa moderat la această decizie, situația fiind caracterizată ca o criză de nivel mediu. Pentru viitor, analiștii văd doar două soluții: cea prin care Guvernul să decidă transmiterea scrisorii de intenție semnată doar de Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea și de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau renegocierea în ianuarie a taxei suplimentare pe acciză, situație în care boardul FMI va vota asupra scrisorii de intenție în prima lună a anului viitor.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire