duminică, 18 august 2019

BOALA LIMBII ALBASTRE se extinde în Buzău, dar și în Vrancea. Zeci de vaci și oi sunt afectate de virusul nemaiîntâlnit în România

Boala limbii albastre, până ieri nemaiîntâlnită în ţara noastră, se extinde cu repeziciune în Buzău, dar şi în Vrancea. Alte 5 focare au fost confirmate astăzi, iar zeci de animale sunt afectate. Pe lângă vaci, boala a fost descoperită şi la oi. Disperaţi, primarii comunelor în care virusul transmis de ţânţari face ravagii au cerut să se facă dezinsecție cu ajutorul elicopterelor.

Cele mai multe animale afectate de boala limbii albastre sunt în comuna buzoiană Sărulești, unde mai toți localnicii trăiesc de pe urma creșterii vitelor. Soții Buturugă, din satul Valea Largă, se numără printre cei loviți de necaz.

„Am văzut că avea ochii roșii și inflamați, nu prea mai mânca. A venit domnul doctor cu alți medici și a luat probe de sânge“, a spus femeia.

Situația localităților unde și-a făcut apariția boala se modifică de la o oră la alta. În această după-amiază, diagnosticul fusese confirmat în șapte comune. Pe lângă Sărulești, animale bolnave au mai fost găsite în gospodăriile din Vintilă Vodă, Buda, Valea Salciei, Siriu, Bisoca și Beceni. Dacă ieri aveau de suferit doar vacile, acum sunt afectate și oile. În total, 34 de bovine și 10 ovine sunt în pericol din cauza bolii nemaiîntâlnite în România. Primarii din tot județul Buzău au chemați, astăzi, la o ședință de urgență.

Speriați de ritmul rapid de răspândire a bolii printre rumegătoarele din gospodării, aleșii locali au cerut ca dezinsecția să se facă în cel mai scurt timp.

„Părerea mea este că cea mai bună soluție ar fi să se vină cu elicoptere și să se facă o dezinsecție la nivel general în cele șapte sau zece comune afectate. Boala se răspândește prin înțepătura unui țânțar și până nu va fi omorât acesta cred că totul va fi în zadar“, a declarat Marian Mușat, primar Valea Salciei.

Se pare că insectele purtătoare ale virusului responsabil de transmiterea bolii limbii albastre provin din Egipt și au poposit înainte de a afecta animalelele din județul Buzău, în Bulgaria.

„Suntem foarte bine organizați. Avem echipe de medici veterinari care în permanență supraveghează zona, în vederea prevenirii acestei boli, chiar și combaterea ei“, a declarat Maria Buleandră, prefectul județului Buzău.

În acest moment în județul Buzău, pe o rază de 20 de kilometri în preajma localităților în care au fost confirmate focare, sunt oprite tranzacțiile cu animale. Astăzi, diagnosticul a fost confirmat și la o stână de oi din județul Vrancea. Boala limbii albastre nu îi afectează pe oameni, este cauzată de un virus transmis prin înțepătura insectelor și nu prin contactul direct între animale.

 

Comenteaza aceasta stire