vineri, 19 iulie 2019

Bolnavii de cancer din Constanța vor fi internați la Institutul Oncologic București

Bolnavii de cancer din Constanța vor fi internați la Institutul Oncologic București

Bolnavii de cancer din Constanța, care nu mai pot face radioterapie la Spitalul Județean - activitatea serviciului fiind suspendată după ce aparatulului cu cobalt i-a expirat avizul de funcționare - vor fi tratați la Institutul Oncologic din București.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, Dănuț Căpățână, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că problema celor 15 pacienți care urmau tratament oncologic la spitalul din Constanța a fost rezolvată, aceștia urmând să fie internați la Institutul Oncologic din București.

Domnul vicepreședinte Cristinel Dragomir (vicepreședintele Consiliului Județean - n.r.), împreună cu directorul medical, Mihnea Avram, au mers vineri la Ministerul Sănătății pentru a rezolva problema celor 15 pacienți care au rămas fără radioterapie. Acest lucru a fost rezolvat, toți cei 15 vor urma tratamentul la Institutul Oncologic București și vor fi internați acolo. Ieri au fost duse dosarele medicale ale pacienților, urmând a fi programați de săptămâna aceasta”, a declarat Dănuț Căpățână.

El le-a răspuns și celor care au acuzat conducerea unității sanitare că nu a semnalat problema din timp, pentru a nu se ajunge în această situație, precizând că Ministerul Sănătății a fost înștiințat de mai multe ori în ultimii ani, fără să se primească vreun răspuns.

Spitalul, din anul 2012, a înștiințat Ministerul Sănătății și Consiliul Județean, care, la rândul lui, a înștiințat Ministerul Sănătății începând cu anul 2013. Avem aici adresă către domnul Nicolaescu Gheorghe Eugen, în anul 2014. Către domnul ministrul Nicolae Bănicioiu, în anul 2015. Către domnul ministru Nicolae Bănicioiu, în anul 2015, în luna septembrie... Am fost personal, împreună cu domnul vicepreședinte Dragomir la Ministerul Sănătății și le-am adus la cunoștință faptul că această sursă va expira. (...) Deci, afirmațiile că nu ne-am fi interesat sunt total neadevărate. Ca să nu spun mincinoase. Am fost extrem de responsabili și extrem de insistenți în a rezolva această problemă”, a precizat managerul SCJU Constanța.

El a spus că în urma discuțiilor avute la Ministerul Sănătății, urmează ca săptămâna viitoare să fie analizate opțiunile avute, respectiv promisiunea MS de a construi un centru nou de radioterapie sau externalizarea serviciului.

Opțiunile sunt această promisiune a Ministerului Sănătății care, prin Banca Mondială, în 2017, va deveni, poate, realizabilă, și faptul de a concesiona serviciul, a face un parteneriat public-privat, pentru că acest serviciu are o anumită specificate, fiecare ședință de radioterapie este decontată de Casa de Asigurări, deci nu contează cine produce serviciul. De ce consider eu ca manager că ar fi mai bună o concesiune de servicii? Pentru faptul că s-ar face repede, nu am sta pânâ în 2017 - 2018 fără radioterapie, aș avea control asupra pacienților, pentru că pacienții prin concesiune ne rămân nouă și noi dăm către cel care concesionează serviciul, deci aș putea impune clauze de calitate a serviciului, și, în plus de asta, încasăm o redevență conform legii. Urmează ca aceste opțiuni să fie discutate săptămâna viitoare”, a mai declarat Dănuț Căpățână.

Activitatea serviciului de radioterapie din cadrul SCJU Constanța a fost suspendată din data de 2 aprilie după ce autorizația de funcționare emisă de CNCAN pentru sursa de cobalt a expirat.

Comenteaza aceasta stire