marţi, 23 aprilie 2019

Brazilia a adoptat o Constituție a mediului online

Brazilia a făcut un pas extrem de important pentru apărarea confidențialității pe internet. În Parlament a fost adoptat, de curând, un document care stabilește drepturile și obligațiile puterilor publice, firmelor și utilizatorilor web-ului.

Considerată de Guvern o Constituție a internetului, noua lege prevede că orice companie internațională din domeniu, care deține date despre utilizatori brazilieni, va fi supusă legilor NAȚIONALE, chiar dacă informațiile sunt stocate pe servere din afara Braziliei.

Adică dacă datele celor care navighează online sunt interceptate ilegal, fără ordinul unui judecător, vor fi aduși în fața justiției și pedepsiți.

Potrivit Russia Today, o altă clauză, contestată de companiile din domeniul telecomunicațiilor, le impune firmelor să nu crească prețurile pentru utilizatorii care accesează conținut ce necesită o lățime de bandă mai mare.

Legea a fost adoptată înaintea desfășurării unui summit internațional fără precedent în Sao Paolo, unde au fost dezbate unele dintre cele mai arzătoare probleme legate de cyber-securitate. Evenimentul a avut ca punct de pornire practicile de spionaj în masă ale NSA, dezvăluite de Edward Snowden.

„Brazilia consideră că guvernanța internetului ar trebui să fie multipartită, multilaterală, democratică și transparentă. Considerăm modelul multilateral ca fiind cea mai bună formă de administrare a internetului“, a declarat Dilma Rousseff, președintele Braziliei.

Participanții spun că rezultatele Summitul NETmundial au fost încurajatoare.  A fost condamnat spionajul pe Internet, și s-a pledat, așa cum se aștepta, pentru o nouă guvernanță multilaterală a unui Internet deschis și eliberat de sub tutela americană.

De asemenea, supravegherea în masă a fost definită ca  arbitrară și s-a arătat că ea subminează încrederea în Internet. Dar cel mai important, spun actorii web-ului, este că s-a făcut un prim pas spre o rețea stabilă, liberă și neinterceptată.

În vara anului trecut, Edward Snowden a dezvăluit că Statele Unite au interceptat inclusiv email-urile  președintelui Braziliei. Acest lucru a provocat răcirea relațiilor dintre cele două țări și a determinat-o pe Dilma Rousseff să anuleze o vizită în SUA și să avanseze la ONU ideea unui control multilateral asupra utilizării Internetului. Statele Unite controlează sau găzduiesc principalele organisme care administrează adresele, numele de domeniu și normele web-ului.

Acest lucru a provocat, de-a lungul anilor, nemulțumiri în rândul anumitor Guverne și companii de profil. În România, scandalul interceptărilor ilegale a provocat reacții din partea autorităților egale cu zero.

Mai mult, un proiect de lege privind comunicațiile electronice vrea să impună prezentarea buletinului la cumpărarea unei cartele prepaid și absolut ridicol, prezentarea datelor personale dacă vrem să ne logam la un spot wifi, într-un restaurant, de exemplu. 

Comenteaza aceasta stire

Explozii la biserici în Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paște: Cel puțin 156 de morți și peste 400 de răniți
De Mediafax 21 aprilie 2019

Într-o singură biserică, biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliției pentru Reuters.

Proteste violente în Irlanda de Nord: O tânără jurnalistă a murit în urma unui 'incident de natură teroristă'
De Neptun TV 19 aprilie 2019

Incidentul a avut loc în urma unei serii de percheziții efectuate de autorități în cartierul Creggan. Disidenții Republicani sunt considerați vinovați pentru moartea femeii. Polițiștii au fost ținta unui atac cu sticle cu petrol.

Primele IMAGINI din interiorul Catedralei Notre-Dame după incendiul devastator: Altarul și crucea, neatinse de flăcări
De Mediafax 16 aprilie 2019

Liderul popurului francez a lăudat „curajul” și „profesionalismul” pompierilor, aceștia reușind să salveze fațada edificiului și două turnuri importante.

Parlamentul britanic a votat: Brexitul a fost AMÂNAT până pe 30 iunie
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Discuțiile cu opoziția laburistă pentru a încerca ieșirea din impasul Brexitului vor fi reluate după summitul UE de miercuri, a anunțat între timp guvernul britanic, dând de înțeles că dialogul nu s-a soldat încă cu un acord, potrivit France Presse.

PERICOL de RĂZBOI: Rusia a activat navele de atac și sistemele de rachetă, din cauza exercițiului NATO la care participă și România, în Marea Neagră
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Navele de recunoaștere, navele de atac și sistemele de rachete de pe litoralul rus al Mării Negre au fost plasate în misiune, informează agenția de presă Tass și postul Russia Today.

Theresa May cere Consiliului European amânarea Brexit până pe 30 iunie
De Neptun TV 5 aprilie 2019

May a afirmat că dacă un acord va fi aprobat până la această, Marea Britanie va propune ca extinderea Brexitului să se încheie mai devreme.