vineri, 19 iulie 2019

Brazilia a adoptat o Constituție a mediului online

Brazilia a făcut un pas extrem de important pentru apărarea confidențialității pe internet. În Parlament a fost adoptat, de curând, un document care stabilește drepturile și obligațiile puterilor publice, firmelor și utilizatorilor web-ului.

Considerată de Guvern o Constituție a internetului, noua lege prevede că orice companie internațională din domeniu, care deține date despre utilizatori brazilieni, va fi supusă legilor NAȚIONALE, chiar dacă informațiile sunt stocate pe servere din afara Braziliei.

Adică dacă datele celor care navighează online sunt interceptate ilegal, fără ordinul unui judecător, vor fi aduși în fața justiției și pedepsiți.

Potrivit Russia Today, o altă clauză, contestată de companiile din domeniul telecomunicațiilor, le impune firmelor să nu crească prețurile pentru utilizatorii care accesează conținut ce necesită o lățime de bandă mai mare.

Legea a fost adoptată înaintea desfășurării unui summit internațional fără precedent în Sao Paolo, unde au fost dezbate unele dintre cele mai arzătoare probleme legate de cyber-securitate. Evenimentul a avut ca punct de pornire practicile de spionaj în masă ale NSA, dezvăluite de Edward Snowden.

„Brazilia consideră că guvernanța internetului ar trebui să fie multipartită, multilaterală, democratică și transparentă. Considerăm modelul multilateral ca fiind cea mai bună formă de administrare a internetului“, a declarat Dilma Rousseff, președintele Braziliei.

Participanții spun că rezultatele Summitul NETmundial au fost încurajatoare.  A fost condamnat spionajul pe Internet, și s-a pledat, așa cum se aștepta, pentru o nouă guvernanță multilaterală a unui Internet deschis și eliberat de sub tutela americană.

De asemenea, supravegherea în masă a fost definită ca  arbitrară și s-a arătat că ea subminează încrederea în Internet. Dar cel mai important, spun actorii web-ului, este că s-a făcut un prim pas spre o rețea stabilă, liberă și neinterceptată.

În vara anului trecut, Edward Snowden a dezvăluit că Statele Unite au interceptat inclusiv email-urile  președintelui Braziliei. Acest lucru a provocat răcirea relațiilor dintre cele două țări și a determinat-o pe Dilma Rousseff să anuleze o vizită în SUA și să avanseze la ONU ideea unui control multilateral asupra utilizării Internetului. Statele Unite controlează sau găzduiesc principalele organisme care administrează adresele, numele de domeniu și normele web-ului.

Acest lucru a provocat, de-a lungul anilor, nemulțumiri în rândul anumitor Guverne și companii de profil. În România, scandalul interceptărilor ilegale a provocat reacții din partea autorităților egale cu zero.

Mai mult, un proiect de lege privind comunicațiile electronice vrea să impună prezentarea buletinului la cumpărarea unei cartele prepaid și absolut ridicol, prezentarea datelor personale dacă vrem să ne logam la un spot wifi, într-un restaurant, de exemplu. 

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.

La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior
De Mediafax 21 iunie 2019

Momentul adevărului era probabil inevitabil din ziua în care Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Cu economia afectată de sancțiunile americane, Iranul are înclinația de a lansa provocări, forțându-l pe Donald Trump să opteze între război și pace.