duminică, 25 august 2019

Câinii fără stăpân au zilele numărate după ce legea care permite eutanasierea patrupedelor a trecut de Camera Deputaților - update

 Controversata lege care permite eutanasierea câinilor fără stăpân a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților. S-a întâmplat în timp ce în sala de plen erau aproape o sută de membri ai organizațiilor de salvare a animalelor. Au strigat “Ucigașilor” și “Rușine să vă fie” în momentul în care au aflat rezultatul votului. Părerile rămân însă împărțite. În timp ce unii susțin că nu ar trebui să se recurgă la eutanasiere, ci doar la amenajarea unor adăposturi, alții spun că legea poate scăpa în special orașele mari de maidanezii agresivi care sunt un pericol pentru oameni.

 Membrii mai multor asociații de salvare a animalelor au mers în plenul Camerei Deputaților. În ciuda cererilor acestora, deputații au adoptat legea care permite eutanasierea câinilor cu 168 de voturi “pentru”, 111 “împotrivă” și 14 abțineri. Unii dintre iubitorii animalelor au izbucnit în plâns, alții și-au arătat exprimat indignare. 30 dintre cei peste o sută de oameni s-au dus apoi de la Parlament la Palatul Cotroceni în încercarea de a-l determina pe șeful statului să nu promulge această lege. Înainte votului, grupul PSD a cerut retrimiterea proiectului la comisii, dar propunerea a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților. Legea prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autoritățile locale vor consulta populația prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier. Consiliile locale vor avea obligația de a înființa, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, servicii specializate pentru îngrijirea câinilor fără stăpân și vor fi nevoite să amenajeze adăposturi publice. Câinii vor fi ținuți în acestea timp de 30 de zile, cu excepția celor revendicați de proprietari. Dacă patrupedele nu au fost revendicate sau adoptate ulterior, acestea pot fi păstrate în adăposturi, eliberate sau eutanasiate. În toate cazurile, animalele vor fi examinate de un medic veterinar. Câinii care suferă de afecțiuni incurabile și cei agresivi, cărora nu le sunt identificați stăpânii, pot fi eutanasiați în termen de trei zile lucrătoare. În timp ce ministrul de interne, Traian Igaș, susține legea spunând că va rezolva mare parte din problemele cu care se confruntă orașele în privința câinilor comunitari, unii primari nu sunt de acord cu eutanasierea animalelor. Potrivit statisticilor citate de presa centrală, numai în București ar fi aproape 60 de mii câini fără stăpân, în timp ce primarul general susține că la ultima numărătoare au fost 12 mii. 

Comenteaza aceasta stire