luni, 10 decembrie 2018

Camera Deputaților: Modificările privind Statutul magistraților și Legea ANI au fost adoptate!

Plenul Camerei Deputaților a început, azi, cu 30 de minute mai devreme decât ora stabilită inițial, președintele de ședință, Gabriel Vlase, anunțând că supune la votul final al plenului Statutul magistraților și legea privind ANI.

Liderul grupului parlamentar PNL, Raluca Turcan, a invocat probleme de procedură, solicitând amânarea discuțiilor.

"Prin punerea pe ordinea de zi a legii referitoare la ANI și a Statutului magistraților, după o ședință solemnă în care am omagiat un om de stat, un reper moral, vă arătați capacitatea de nu putea mima nicio urmă de jenă. Nu aveți niciun Dumnezeu. În campanie ați dat asigurări că nu veți face legi pentru hoți", a spus Turcan.

Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis, luni, convocarea unei sesiuni de vot final, la ora 17.15, imediat după ședința solemnă în care va fi omagiat Regele Mihai, pentru a supune la vot Statutul magistraților și modifcarea legii Agenției Naționale de Integritate.

Ședința solemnă pentru omagierea Regelui Mihai s-a terminat la 16.15, nu de la 17.00, așa cum era programat.

UPDATE 17:05. Legea care modifică legea ANI a fost adoptată, azi, de plenul Camerei Deputaților, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă și 2 abțineri.

Deputații Opoziției au fluierat în timp ce se dădea votul. În replică, la final, la anunțarea rezultatului, parlamentarii PSD au aplaudat.

Legea care modifică Legea ANI, de asemenea criticată de Opoziție, prevede că interdicțiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI și la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

UPDATE 17:10 Legea 303/2004 privind Statutul magistraților a fost adoptată, azi, de plenul Camerei deputaților, cu 179 de voturi „pentru” și 90 de voturi „împotrivă”.

UPDATE 17:15 Modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraților a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaților, cu 179 de voturi „pentru” și 90 de voturi „împotrivă”.

Propunerea legislativă care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraților a primit aviz favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile justiției și a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, în ciuda opoziției PNL și USR.

Cea mai importantă modificare adoptată de deputați la textul actual al legii se referă la introducerea răspunderii magistraților.

Textul amendamentului nou introdus este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice”.

Președintele Comisiei speciale pentru legile jsutiției, Florin Iordache, a precizat, luni, că nu înțelege de ce deranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraților.

„Am introdus și răspunderea magistraților. Deranjează că principiul potrivit căruia cine greșește plătește să se aplice și magistraților? Noi am spus de la început - dacă un magistrat, fie că discutăm de un judecător, fie că discutăm de un procuror, atunci când statul plătește, statul să aibă posibilitatea să se întoarcă în regres împotriva judecătorului și procurorului”, a mai spus Iordache.

Proiectul de lege de modificare a Statutului magistraților și cel de modificare a Legii ANI au apărut pe site-ul Senatului, săptămâna trecută, ca fiind înregistrate pentru dezbatere la Biroul Permanent, deși aceste proiecte se aflau efectiv în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Ulterior, cele două proiecte de lege au fost retrase de pe site-ul Senatului, după acuzații vehemente venite din partea Opoziției.

Opoziția a acuzat, la acel moment, majoritatea PSD-ALDE din Parlament de faptul că ar fi acționat cu premeditare înregistrând la Senat propunerile de lege, deși aceastea se aflau încă în dezbatere la Cameră, scopul fiind de a trece "pe repede înainte" aceste modificări la legile justiției, fără dezbatere efectivă.

Comenteaza aceasta stire

SCANDAL ÎN PARLAMENT. Opoziția susține VICTORIA în Camera Deputaților și revocarea lui Dragnea de la conducere! Prima reacție a liderului PSD
De Mediafax 5 decembrie 2018

Deputatul PNL Raluca Turcan susține că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de președintele de for, a respectat procedura, așa că Liviu Dragnea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților. Turcan afirmă că dacă nu e recunoscut votul, Opoziția va părăsi plenul.

Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis a refuzat numirea lui Vasilescu și Laufer! Dragnea și Tăriceanu, absenți de la ceremonie
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Noii miniștri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul, marți, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis urându-le succes în noul mandat. Anterior șeful statului a anunțat că respinge numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Transporturilor și a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării.

Premierul Viorica Dăncilă anunță schimbările din Guvern. Cum arată Executivul remanierat
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

„Eu vreau să nu privesc înapoi. Eu vreau să privesc spre viitor. Eu cred că vor performa în această echipă și faptul trebuie să arate că sunt în stare să își ducă la îndeplinire programul de guvernare, vor fi un stimulent pentru ei", a mai spus premierul.

Gheorghe Donțu a anunțat candidații PSD la alegerile locale din 2020
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Invitat în această seară la emisiunea „Audiență în direct“, moderată de Măriuca Androne, consilierul județean PSD și președintele organizație de seniori PSD Constanța a anunțat în premieră numele candidaților PSD la alegerile locale din 2020.