vineri, 19 iulie 2019

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început - ORDINEA partidelor pe buletinele de vot

 Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început - ORDINEA partidelor pe buletinele de vot

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început astăzi și se va încheia în 25 mai, la ora 7.00. În cursa electorală sunt înscriși trei candidați independenți și 13 partide și alianțe.

În campania electorală, candidații, partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunărilor și marșurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislația în vigoare. Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.

În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legislația.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

Toți competitorii electorali au fost obligați de lege să elimine bannerele și materialele publicitare utilizate în activitatea de promovare până vineri, la ora 24.00, altfel ei vor fi sancționați. În cazul în care aceste materiale vor exista în spațiul public în campania electorală, se vor putea depune sesizări la birourile electorale județene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de poliție sau primarii.

În timpul campaniei electorale sunt permise numai afișele cu dimensiunile prevăzute de Legea 334 și în locurile speciale de afișaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propagandă fiind interzise.

Primarii sunt obligați ca după expirarea termenului de depunere a candidaturilor, dar până la începerea campaniei electorale, să stabilească, prin dispoziție, locuri speciale pentru afișajul electoral, în care să amplaseze panouri electorale, ținând seama de numărul partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri, precum și al candidaților independenți.

Un afiș electoral nu poate depăși dimensiunile de 5 metri o latură și 3 metri cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 4 metri o latură și 2,5 metri cealaltă latură. Sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Autoritatea Electorală Permanentă a dat comandă de buletine de vot la Monitorul Oficial. Valoarea buletinelor de vot va fi de 2.264.000 de lei la un număr de alegători de 18.948.141 cetățeni cu drept de vot la data de 31 martie. În străinătate, din evidențele comunicate, sunt 696.398 de cetățeni cu domiciliul în străinătate și posesori de pașaport CRDS.

Dreptul de vot se exercită în baza unui buletin, pașaport și actele prevăzute de lege valabile în ziua votului. În ziua scrutinului, Serviciul de Evidență a Populației va fi deschis și vor fi eliberate acte de identitate în regim de urgență.

La alegerile europarlamentare din 26 mai vor fi organizate 441 de secții de votare în afara țării.

Ordinea candidaților pe buletinele de vot este următoarea:

Poziția nr. 1 - Partidul Social Democrat

Poziția nr. 2 - Alianța electorală "Alianța 2020 USR Plus"

Poziția nr. 3 - Partidul PRO România

Poziția nr. 4 - Uniunea Democrată Maghiară din România

Poziția nr. 5 - Partidul Național Liberal

Poziția nr. 6 - Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - ALDE

Poziția nr. 7 - Partidul PRODEMO

Poziția nr. 8 - Partidul Mișcarea Populară

Poziția nr. 9 - Partidul Socialist Român

Poziția nr. 10 - Partidul Social Democrat Independent

Poziția nr. 11 - Partidul România Unită

Poziția nr. 12 - Uniunea Națională pentru Progresul României

Poziția nr. 13 - Blocul Unității Naționale BUN

Poziția nr. 14 - Gregoriana-Carmen Tudoran

Poziția nr. 15 - George-Nicolae Simion

Poziția nr. 16 - Peter Costea

Comenteaza aceasta stire

Klaus Iohannis nu intră în cursa pentru președinția Consiliului European: Vreau să rămân președintele României
De Mediafax 29 iunie 2019

Președintele Klaus Iohannis a primit cea mai înaltă distincție a Forumului Democrat al Germanilor din România pentru modul în care a condus FDGR ca președinte și pentru modul în care a condus Sibiul ca primar 13 ani.

Congresul extraordinar al PSD: Social-democrații își aleg noua conducere a partidului
De Neptun TV 29 iunie 2019

Chestionată dacă are un favorit, o persoană cu care ar lucra mai bine, în cazul în care va fi aleasă șa șefia PSD, Viorica Dăncilă a replicat că are încredere că vor fi aleși colegii și colegele care se bucură de credibilitate și care vor putea contribui la succesul alegerilor următoare.