luni, 19 martie 2018

Când cifrele DNA nu mint

Când cifrele DNA nu mint

A dispărut bilanțul. Faimosul document scris despre care Tudorel Toader afirma marți că nu l-ar fi primit. Dar pe care l-ar fi primit Augustin Lazăr, procurorul general. Dacă e să-l credem pe cuvânt. Numai că la bilanț doamna Laura Codruța Kovesi, dintr-un motiv de neînțeles, nu a lecturat respectivul document. S-a prezentat doar cu un punctaj.

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Cifrele care nu mint sunt de două categorii. Unele le regăsim în laudatio rostit de Klaus Iohannis la adresa DNA. Altele, diferite, le regăsim în alt laudatio, rostit la bilanț de Laura Codruța Kovesi. La ce cifre ne-am putea raporta? Eu unul prefer să țin cont de cele oferte de șefa instituției. Pentru că, orice s-ar spune, este mai aproape de realitate decât președintele României, care muncește nu la DNA, ci la Cotroceni. Și ce ne spun aceste cifre?

Conform doamnei Laura Codruța Kovesi, în 2017 cei 100 de procurori de anchetă au avut de soluționat 11.200 de cauze. Pe cap de procuror, au căzut prin urmare în medie 1.120 de cauze penale. Este adevărat, nu toate au putut fi soluționate. Ci numai 3.800 de dosare. Ceea ce înseamnă 380 de către fiecare procuror. Ei bine, aceste cifre sunt fabuloase. Dacă sunt reale. Și sunt reale, pentru că tocmai ne-a asigura președintele României că cifrele nu mint.

Cum ar putea un singur procuror să soluționeze 380 de dosare pe an, după ce, din diverse motive, a dat la o parte alte 600? Un dosar la DNA are întotdeauna mai mulți inculpați și un număr aprecabil de mare de martori. Toți aceștia trebuiesc audiați de regulă de mai multe ori. Tot doamna Kovesi ne-a vorbit despre volumul acestor dosare. Din nou, dacă cifrele nu mint, pentru a soluționa un dosar penal, un procuror DNA trebuie să citească mii și zeci de mii de docuemnte, care apoi sunt înregistrate, numerotate, fișate și îndosariate. Dacă scădem zilele nelucrătoare și concediile, rezultă că fiecare procuror din cei 100 ai DNA atinge uluitorul record de a soluționa un dosar penal pe zi. Sau chiar mai mult.

Mergând pe mâna președintelui Klaus Iohannis și creditându-i 100% afirmația că cifrele nu mint și mergând în același timp și pe mâna doamnei  Laura Codruța Kovesi, care cu generozitate a pus la dispoziția opinie publice asemenea cifre, înțelegem că instituția numită DNA este în colaps. Pur și simplu pentru că procurorii sunt puși în situația de a face veritabile salturi mortale prin universul marilor corupți. Nu cred că există altundeva în lume vreun procuror care să rezolve un caz penal pe zi. Minimum.

Dacă așa stau lucrurile cum apar ele în bilanț, atunci cele aproape 100 de dosare finalizate prin achitări reprezintă nu o tristă performanță, nu o performanță negativă, ci, dimpotrivă, o dovadă a profesionalismului, hărniciei și măiestriei de neegalat a procurorilor DNA.

Și, totuși, ce se ascunde în spatele acestei ultime cifre?

Unele dosare penale soluționate de către instanță prin sentințe de condamnare sunt în mod cert corecte și cu probe solide de vinovăție a celor care în final sunt condamnați. Alte dosare, nu se știe câte, au făcut și încă mai fac parte din faimosul câmp tactic, la care s-a referit explicit unul dintre conducătorii Serviciului Român de Informații. În aceste cazuri, condamnările au fost date dinainte de către altcineva, iar judecătorii nu au făcut altceva decât să pună în operă o decapitare, de regulă politică, fără a se mai obosi să cerceteze dacă în dosarul penal există sau nu probe și dacă respectivele probe sunt reale sau false. Există o a treia categorie de cauze penale, care sunt restituite de către instanțe, după ce instanțele au constatat că rechizitoriile nu sunt susținute de probe concludente.

Iar după ce dăm la o parte cele trei categori rămân, iată, încă aproape 100 de dosare soluționate prin achitare. Cu alte cuvinte, judecătorii au constatat că inculpații sunt nevinovați. Sunt dosare cu zeci de inculpați și sunt în cel mai rău caz dosare cu numai trei inculpați. Pentru că sub cifra de trei nu mai exstă grup criminal organizat. Iar regula dosarelor soluționate de harnicii procurori DNA este că trebuie în mod obligatoriu să existe un grup criminal organizat și neapărat spălare de bani. Este așadar rezonabil să ne imaginăm că avem în realitate o cifră aproximativă nu de 100 de achitări ci de 500 de achitări pe an. Ceea ce înseamnă că, dacă nu mai vorbim despre cifre care nu mint, ci despre oameni în carne și oase, circa 500 de familii pe an sunt traumatizate, chinuite, dezonorate și transformate în victime ale unei justiții nedrepte. Numai că și cifra de mai sus poate suferi o corectură. În sensul că tortura de regulă nu durează doar un an. Durează în cel mai bun caz un an de anchete și încă doi ani de procese. Deci trei ani. Și dacă așa stau lucrurile, să înmulțim cele 500 de familii cu trei. S-au făcut 1.500 de familii distruse.

Și, acum, nu ar mai lipsi decât să repartizăm această cifră pe cap de procuror DNA și pe zile lucrătoare pentru a afla, utizând materialul clientului, alte cifre care, așa cum pe bună dreptate spune Klaus Iohannis, nu mint. Nu-i așa că și acesta este tot un bilanț DNA?

     Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.

Face Klaus Iohannis o combinație în trei?

Și că a această discuție ar urma să fie invitată și doamna Laura Codruța Kovesi. Dacă se întâmplă așa ceva, atunci, din nou, puterea la cel mai înalt nivel din această țară este absolut originală. Adică președintele face o nemaivăzută.