miercuri, 17 ianuarie 2018

Când Elena Udrea va vorbi...

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Izbucnirea de miercuri, 3 ianuarie, a Elenei Udrea, nu este deloc întâmplătoare. Ea îi pune la zid, fără să-i nominalizeze, pe cei care i-au ciugulit din palmă, la propriu și la figurat, atunci când împărțea favoruri și care astăzi s-au detașat de ea sau chiar o înfierează de pe baricadele #rezist. Lasă să se înțeleagă pe un ton furibund, dar în același timp ferm, că ziua socotelilor se apropie. Și că nu are de gând să plece singură după gratii. Iar când va pleca, în urma ei totul va fi scrum și fântânile vor fi otrăvite.

Elena Udrea a fost foarte multă vreme cel mai apropiat cetățean al României de Traian Băsescu. Acesta i-a oferit uriașe favoruri. Pe rând, a fost șefa cancelariei prezidențiale, ministru al Turismului, ministru al Dezvoltării, președinte al PDL București și, din acestă poziție, unul dintre conducătorii partidului aflat la putere. În calitate de ministru al Dezvoltării, a dispus în vremuri de criză economică de cele mai mari fonduri pe care le-a avut vreodată pe mână vreun ministru. Și de posibilitatea legală de-a împărți aceste bugete de miliarde de euro anual multora dintre administrațiile locale. Sub aspect financiar, a dispus de un instrument extrem de eficient prin care a ajutat și a ținut sub control sute de politicieni, oameni din deconcertate, pe care i-a împins în funcții importante, trusturi de presă și jurnaliști adjudecați la bucată.

Toate aceste instrumente umane au fost create și lăsate sub forma unei rețele la vremea ei invulnerabilă, prin pârghii politice și financiare. Pârghiile financiare au fost de trei feluri. Fondurile aflate legal la dispoziția ministrului Dezvoltării, fonduri obținute cu titlu de mită – în general mită politică – utilizată tot în scop politic și bani dirijați către anumite persoane direct de către soțul ei de atunci, Dorin Cocoș, cei mai mulți obținuți tot sub formă de mită. Și întorși într-o formă sau alta către partid.

Dacă încercăm să radiografiem toată această plajă extrem de largă în care s-au scurs sume impresionante de bani, vom descoperi fără prea mare dificultate două lucruri.

1) Persoanele care au beneficiat de susținere financiară, ca și partidele pe care acestea le reprezintă, se aflau sub regimul Traian Băsescu la putere.

2) Iar astăzi, în linii mari, se află tot la putere. Au schimbat doar barca. PDL s-a topit în PNL, se află la putere într-o treime din localitățile României, reprezintă princiala forță de opoziție din Parlament, este un partid susținut de președintele Klaus Iohannis și de servicii și, al rândul său, clamează lupta împotriva corupției. O corupție pe care au instalat-o și au exacerbat-o mulți dintre actualii lideri PNL, foști demnitari PDL sub regimul Traian Băsescu. Atunci, ca și acum, mulți dintre colaboratorii Elenei Udrea erau parte a sistemului. Iar când nu erau parte, erau susținori ai acestuia. Sistemul ca atare a trecut din niște mâini în alte mâini, dar țuțării au rămas cam aceeași.

Ceea ce o scoate din minți pe bună dreptate pe Elena Udrea, este faptul că mulți dintre cei care au beneficiat sub diverse forme de favorurile ei, în calitate de ordonatori de credite, sau de lider politic, sau de soție a lui Dorin Cocoș, sau de prietenă apropiată a lui Traian Băsescu, sau de lider de partid, aflați astăzi tot în proximitatea sistemului, dar într-o altă configurație politică, în loc să o protejeze, o atacă.

Elena Udrea lasă să se înțeleagă că toți aceștia, din politică, din lumea afacerilor, din administrația publică și din presă, vor plăti până la urmă o parte din factura pe care ea însăși va fi silită să o plătească. Mai pe șleau, ea recunoaște că a furat, dar afirmă – și pe bună dreptate – că a furat nu doar pentru ea însăși ci și pentru alții, care astăzi au abandonat-o.

Am fi mari naivi să nu ne imaginăm că la acest capitol, numit ”alții”, nu ar fi cumva cap de listă însuși Traian Băsescu. Tot ceea ce se întâmplă în materie penală legat de Traian Băsescu și de familia acestuia, minus fratele, al cărui ”accident de parcurs” nu mai putea fi sub nicio formă evitat, demonstrează existența unui blat încheiat de acesta cu sistemul în noua sa configurație. Din această înțelegere însă, Elena Udrea nu mai este parte. De aceea, am convingerea că atunci când va vorbi, direct sau indirect, nu se va rezuma doar la Ioana Ene Dogioiu de la Ziare.com, ci îl va lovi pe cel care, în definitiv, s-a aflat în fruntea sistemului ticăloșit și al bucatelor timp de zece ani și pe care ea l-a acoperit până acum cu multă eleganță. Din această perpectivă, este anul unor dezvăluiri care vor cutremura din noua societatea românească. Și care nu vor rămâne, firește, fără urmări.

Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?