marţi, 20 martie 2018

Când Elena Udrea va vorbi...

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Izbucnirea de miercuri, 3 ianuarie, a Elenei Udrea, nu este deloc întâmplătoare. Ea îi pune la zid, fără să-i nominalizeze, pe cei care i-au ciugulit din palmă, la propriu și la figurat, atunci când împărțea favoruri și care astăzi s-au detașat de ea sau chiar o înfierează de pe baricadele #rezist. Lasă să se înțeleagă pe un ton furibund, dar în același timp ferm, că ziua socotelilor se apropie. Și că nu are de gând să plece singură după gratii. Iar când va pleca, în urma ei totul va fi scrum și fântânile vor fi otrăvite.

Elena Udrea a fost foarte multă vreme cel mai apropiat cetățean al României de Traian Băsescu. Acesta i-a oferit uriașe favoruri. Pe rând, a fost șefa cancelariei prezidențiale, ministru al Turismului, ministru al Dezvoltării, președinte al PDL București și, din acestă poziție, unul dintre conducătorii partidului aflat la putere. În calitate de ministru al Dezvoltării, a dispus în vremuri de criză economică de cele mai mari fonduri pe care le-a avut vreodată pe mână vreun ministru. Și de posibilitatea legală de-a împărți aceste bugete de miliarde de euro anual multora dintre administrațiile locale. Sub aspect financiar, a dispus de un instrument extrem de eficient prin care a ajutat și a ținut sub control sute de politicieni, oameni din deconcertate, pe care i-a împins în funcții importante, trusturi de presă și jurnaliști adjudecați la bucată.

Toate aceste instrumente umane au fost create și lăsate sub forma unei rețele la vremea ei invulnerabilă, prin pârghii politice și financiare. Pârghiile financiare au fost de trei feluri. Fondurile aflate legal la dispoziția ministrului Dezvoltării, fonduri obținute cu titlu de mită – în general mită politică – utilizată tot în scop politic și bani dirijați către anumite persoane direct de către soțul ei de atunci, Dorin Cocoș, cei mai mulți obținuți tot sub formă de mită. Și întorși într-o formă sau alta către partid.

Dacă încercăm să radiografiem toată această plajă extrem de largă în care s-au scurs sume impresionante de bani, vom descoperi fără prea mare dificultate două lucruri.

1) Persoanele care au beneficiat de susținere financiară, ca și partidele pe care acestea le reprezintă, se aflau sub regimul Traian Băsescu la putere.

2) Iar astăzi, în linii mari, se află tot la putere. Au schimbat doar barca. PDL s-a topit în PNL, se află la putere într-o treime din localitățile României, reprezintă princiala forță de opoziție din Parlament, este un partid susținut de președintele Klaus Iohannis și de servicii și, al rândul său, clamează lupta împotriva corupției. O corupție pe care au instalat-o și au exacerbat-o mulți dintre actualii lideri PNL, foști demnitari PDL sub regimul Traian Băsescu. Atunci, ca și acum, mulți dintre colaboratorii Elenei Udrea erau parte a sistemului. Iar când nu erau parte, erau susținori ai acestuia. Sistemul ca atare a trecut din niște mâini în alte mâini, dar țuțării au rămas cam aceeași.

Ceea ce o scoate din minți pe bună dreptate pe Elena Udrea, este faptul că mulți dintre cei care au beneficiat sub diverse forme de favorurile ei, în calitate de ordonatori de credite, sau de lider politic, sau de soție a lui Dorin Cocoș, sau de prietenă apropiată a lui Traian Băsescu, sau de lider de partid, aflați astăzi tot în proximitatea sistemului, dar într-o altă configurație politică, în loc să o protejeze, o atacă.

Elena Udrea lasă să se înțeleagă că toți aceștia, din politică, din lumea afacerilor, din administrația publică și din presă, vor plăti până la urmă o parte din factura pe care ea însăși va fi silită să o plătească. Mai pe șleau, ea recunoaște că a furat, dar afirmă – și pe bună dreptate – că a furat nu doar pentru ea însăși ci și pentru alții, care astăzi au abandonat-o.

Am fi mari naivi să nu ne imaginăm că la acest capitol, numit ”alții”, nu ar fi cumva cap de listă însuși Traian Băsescu. Tot ceea ce se întâmplă în materie penală legat de Traian Băsescu și de familia acestuia, minus fratele, al cărui ”accident de parcurs” nu mai putea fi sub nicio formă evitat, demonstrează existența unui blat încheiat de acesta cu sistemul în noua sa configurație. Din această înțelegere însă, Elena Udrea nu mai este parte. De aceea, am convingerea că atunci când va vorbi, direct sau indirect, nu se va rezuma doar la Ioana Ene Dogioiu de la Ziare.com, ci îl va lovi pe cel care, în definitiv, s-a aflat în fruntea sistemului ticăloșit și al bucatelor timp de zece ani și pe care ea l-a acoperit până acum cu multă eleganță. Din această perpectivă, este anul unor dezvăluiri care vor cutremura din noua societatea românească. Și care nu vor rămâne, firește, fără urmări.

Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.