miercuri, 25 aprilie 2018

Capturarea Justiției

Capturarea Justiției

Joi seară, la emisunea lui Victor Ciutacu de la România TV, doamna Lavinia Coțofană, fost ofițer SRI, fost judecător, exclusă recent din magistratură prin decret prezidențial, detonează două bombe infernale. Nicio oră mai târziu, la Antena 3, Mihai Gâdea aruncă pe piață un document fulminant. Cele două dezvăluiri ale acestor televiziuni de știri ne arată cum s-a întâmplat de a devenit Justiția captiva statului paralel.

S-o luăm pe rând. Lavinia Coțofană își expune drama personală, relatând cum a fost măturată de la judecătoria din Arad ca pedeapsă pentru că a descoperit, chiar în interiorul acestei instituții, operațiuni financiare ilegale, pe care le-a semnalat la CSM. Dar dincolo de executarea acestei judecătoare, care în sine este un fapt scandalos, ni se înfățișează încă un mecanism diabolic, care a condus la capturarea Justiției și la edificarea statului paralel. Am aflat și m-am crucit. Iar acum puteți să vă cruciți și dvs. Serviciul Român de Informații face training cu judecătorii și procurorii.

Auăleu! Asa înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât faptul că, periodic și într-un mod cât se poate de bine organizat, judecătorii și procurorii sunt convocați într-un fel de tabere de vară SRI, unde sunt instruiți cum să acționeze și cum să colaboreze cu instituția condusă ieri de George Maior și astăzi de Eduard Hellvig. Nu ar trebui să ne imaginăm că procurorii și judecătorii sunt învățați cum să prindă teroriști și spioni. Am toate motivele să mă îndoiesc că aceste teme ar fi fost prezente în conținutul cursurilor. De asemenea, nu-mi pot imagina că ofițerii SRI i-au convocat pe procurori și pe judecători pentru a-i supercalifica în materie de drept civil, de drept penal sau pentru a lămuri necunoscute generate de neconstituționalitatea a numeroase articole din cele patru coduri. Atunci, care să fi fost scopul urmărit de „profesori” și de „cursanți”?

Asemena traininguri organizate de SRI nu puteau să aibă decât un dublu scop. În primul rând, în cadrul mecanismului de cooperare între instituțiile reprezentate de cele trei categorii de personaje prezente la cursuri, trebuia lămurit cine este jupânul. Cine se află la comandă. Și cum anume se desfășoară acest raport de subordonare. Cine raportează cui și în ce mod. Întrucât organizatorul este SRI, iar judecătorii și procurorii stau cuminți în băncuțe, este ușor de înțeles cine e dirigintele și cine sunt elevii. Pe parcursul acestor traininguri, e limpede că procurorilor și judecătorilor li se spunea în timp ce aceștia își luau conștiincios notițe, cum trebuie să-și conducă anchetele și procesele, astfel încât să valorifice la maximum informațiile furnizate de SRI în mod oficial sau confidențial. La rândul lor, trebuiau să informeze, ca un veritabil câmp tactic, Serviciului Român de Informații asupra stadiului anchetelor și proceselor, mai ales în ceea ce privește cazurile sensibile.

În fine, asemenea lecții erau și un bun prilej pentru ca reprezentanții celui mai important serviciu secret al țării să-i poată studia îndeaproape pe judecători și procurori, observând ce vulnerabilități au, astfel încât ulterior aceștia să răspundă cât mai conștiincios la comenzi.

Ceea ce a relatat cu atâta seninătate doamna Lavinia Coțofană nu poate fi pe deplin înțeles, dacă nu facem referire și la documentul exploziv prezentat de Mihai Gâdea la Sinteza Zilei. Până în prezent s-a vorbit despre protocoale, cel puțin 66 la număr, încheiate între SRI , diverse ministere și autorități și, mai ales, între SRI, Parchete, Ministerul Public și, după toate probabilitățile, între SRI și CSM, fapt confirmat și de ex-judecătoarea Lavinia Coțofană. De astă dată, ceea ce a prezentat Mihai Gâdea întrece orice așteptări. Este vorba de un protocol de sinteză. Un protocol inițiat de SRI și semnat de toate instituțiile participante în sistemul judiciar. La care se adaugă ANI. Ce cuprinde acest document?

El stabilește mecanismul prin care toate aceste instituții din procuratură și sistemul judecătoresc, precum și de la ANI și ANAF, urmează să colaboreze cu Serviciul Român de Informații, care și de-această dată s-a așezat tot în capul mesei. Și de ce este periculos și exploziv acest document?

Dintr-un motiv foarte simplu și ușor de demonstrat. Instituțiile menționate s-au angajat prin acest protocol să-și pună în același sac, sacul SRI, toate informațile culese vizând persoane fizice și persoane juridice. Astfel încât accesul la informație să fie cât mai rapid și cât mai complet. Conform protocolului – și reiese clar acest lucru din termenii în care sunt formulate clauzele – din start, fiecare persoană fizică și fiecare societate comercială nou înființată erau suspecte și deci suspectabile, activitatea lor urmând să fie urmărită cu multă atenție de toate instituțiile implicate, fiecare pe felia ei. S-a creat în baza acestui protocol un aparat de lucru comun la nivel central și, pe acest model, aparate de lucru la nivel local. Participanții se întruneau regulat pentru a stabili care sunt țintele umane sau instituționale și pentru a urmări modul în care se desfășoară și sunt finalizate anchetele, descinderile, procesele și, evident, modul în care asemenea operații erau prezentate opiniei publice, ca fațete ale pretinsei lupte împotriva corupției.

S-ar putea ca documentul prezentat de Mihai Gâdea să fie chiar mama protocoalelor. Matricea acestora.

Iată așadar cum, într-o singură seară, două televiziuni de știri au dat la o parte perdeaua în spatele căreia s-a produs în bună măsură procesul de capturare și confiscare și de subordonare al Justiției. Cine a atentat și atentează la libertatea Justiției? Cei care dezvăluie ce s-a întâmplat sau cei care au elaborat și pus la cale sub pretextul luptei anticorupție și transformării corupției în atentat la siguranța națională asemenea mecanisme infernale?

 Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Coautor la înalta trădare

Înseamnă că la vârful ei a existat un al treilea personaj care poate fi acuzat de înaltă trădare. Ghici cine era ministrul Apărării când s-a declanșat operațiunea? Gabriel Oprea.

Talibanii foamei

Mișcarea Occupy, demonstrațiile pentru egalitatea de sexe, demonstrațiile pentru nediferențierea sexelor sau alte idealuri utopice, născute în laboratoarele unor "gânditori cu bască", finanțați de puzderia de ONG-uri de dreapta, ce papă banii exponenților serioși ai marelui capital sau ai corporațiilor, al căror scop este acela de a nu pierde pozițiile de lideri ai profiturilor.

Dovada simbiozei SRI-DNA

Săptămâna Patimilor nu s-a încheiat. Vor urma și altele. Statul paralel va fi călcat cu trenul. Ceea ce veți afla și veți vedea sunt probe furnizate de maiorul SRI Daniel Florea. Care astăzi trage ponoasele pentru că, în urmă cu mai mulți ani, înțelegând că se încalcă legea, a încercat să împiedice mizeria.

Taberele de vară SRI și traseul secretelor de stat

Acum, lucrurile s-au schimbat. Conținutul protocolului încheiat între Serviciul Român de Informații și Parchetul General, în ambele sale versiuni – fiindcă există unele diferențe între documentele aflate în arhiva celor două instituții – se referă la modul în care urmează să lucreze, să colaboreze sau, cum spune doamna Kovesi, să conlucreze sau, cum spun eu, să fuzioneze procurorii cu ofițerii SRI.

Cursul de semantică al doamnei Kovesi

La nicio săptămână după ce l-a amenițat cu un proces pe Sebastian Ghiță, răspunzându-i astfel „inculpatului”, din nou doamna Laura Codruța Kovesi iese la rampă. De această dată, pentru a ține un curs de semantică. Făcând diferența specifică dintre colaborare și cooperare. Cu trimitere expresă la faimoasele protocoale. Despre care până de curând a spus că nici măcar nu existau. Tot o chestiune de semantică.

Cercul vicios al protocoalelor

S-a ajuns într-o situație imposibilă. Tipică pentru un stat cu o democrație eșuată. Rapoartele de activitate ale Serviciului Român de Informații din 2015, 2016 și 2017, dacă Parlamentul își face datoria, trebuie analizate și este obligatoriu să primească un vot. Fie de aprobare, fie de respingere. În caz contrar, legile acestui stat vor fi ignorate și în 2018, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Parlamentul este însă legat de mâini și de picioare. Așa cum am demonstrat ieri, succint, pe pagina mea de Facebook. Veți vedea că blocajul e total.

Cercul vicios al protocoalelor

Fie de aprobare, fie de respingere. În caz contrar, legile acestui stat vor fi ignorate și în 2018, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Parlamentul este însă legat de mâini și de picioare. Așa cum am demonstrat ieri, succint, pe pagina mea de Facebook. Veți vedea că blocajul e total.