duminică, 18 august 2019

Cât de siguri suntem în orașul Constanța în caz de cutremur? Zeci de clădiri au un risc seismic ridicat - VIDEO

Cât de siguri suntem în oraşul Constanţa în caz de cutremur? O întrebare la care autorităţile, fie că vorbim de Primărie, Prefectură, Consiliul Judeţean sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu au cum să răspundă din cauza lipsei unui plan concret şi coerent. Tot ceea ce ştiu autorităţile este numărul clădirilor cu risc seismic. Ceea ce nu ştiu este câte dintre aceste clădiri au fost reabilitate sau câte amenzi pentru nerespectarea legii au fost date.

61 de clădiri cu risc seismic sunt în municipiul Constanța care aparțin de RAEDPP. Este singura informație oficială primită în acest sens de la Primăria Constanța.

Dintre acestea 5 sunt aproape de prăbușire cu gradul 1 de risc seismic și alte 54 care necesită intervenții în structura de rezistență. Ce s-a întâmplat cu aceste clădiri în decursul anilor? Nimic din punct de vedere al siguranței, ba chiar unele dintre ele s-au deteriorat și mai mult.

Evident zona peninsulară este cea mai afectată în acest sens pentru că aici sunt foarte multe clădiri vechi, unele monumente istorice, asupra cărora nu s-a putut interveni din diverse motive.

Una dintre aceste clădiri este cea din care, vara trecută, o persoană a căzut cu tot cu balcon. Din fericire nu a trecut nimeni pe acolo în acel moment, având în vedere că zona este intens circulată de pietoni. Ce au făcut autoritățile locale? Nimic vizibil. De altfel, la nivelul municipiului Constanța, așa cum spun reprezentanții Primăriei, există 403 clădiri vulnerabile în cazul unui seism puternic.

Nu mai departe de sâmbăta trecută, într-o casă din centrul orașului o femeie de 70 de ani a fost găsită moartă la cinci luni după ce tavanul casei în care locuia s-a prăbușit peste ea. Pentru toate acestea, în ultimii ani au fost făcute notificări de către municipalitate. Rezultatul acestor notificări? Zero, atât în ceea ce privește implicarea proprietarilor în remedierea problemelor, cât și în ceea ce privește demersul municipalității pentru sancționarea celor care încalcă legea.

Pentru cei care nu respectă notificările amenda este de până la 10.000 de lei. Constănțenii nu văd cu ochi bun delăsarea autorităților.

Ordonanța 20 din anul 1994 modicicată și actualizată în 2013, prevede cât se poate de clar rolul pe care autoritățile îl au în crearea unui climat sigur în ceea ceprivește rezistența clădirilor în caz de cutremur. Chiar dacă există cadrul legislativ necesar, autoritățile trec cu vederea încălcările prevederilor legale.

Pe de o parte primăriile nu sancționează proprietarii imobilelor care reprezintă un pericol pentru populație, iar pe de altă parte, Prefectura nu ia măsuri împotriva primăriilor. Nici angajații Primăriei Constanța și nici cei ai Prefecturii nu au dorit să ofere vreun punct de vedere despre aceste clădiri care riscă să se prăbușească. Singurii care au reacționat sunt reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

"Persoanele fizice, cât și persoanele juridice pot fi sancționate dacă nu duc la îndeplinire prevederile OUG  20/1994. La nivelul județului Constanța sunt identificate 64 de construcții care prezintă risc de seism. Dintre acestea, 37 sunt încadrate în diferite clase de risc seismic cuprinse în gradele I, II și III", a declarat mr. Mihai Georgescu – ISU Dobrogea.

În lipsa măsurilor autorităților, clădirile au început să se dărâme la Constanța, chiar dacă, din fericire, nu am avut niciun cutremur puternic. Ce se va întâmpla însă atunci când România va fi lovită de un seism cu multe grade pe scara richter?

Comenteaza aceasta stire