sîmbătă, 24 august 2019

Cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș a fost DESCOPERITĂ! ANSVSA caută alimentele de la care a pornit tragedia!

După trei săptămâni de întrebări fără răspuns, Ministerul Sănătăţii a identificat sursa îmbolnăvirilor copiilor din Argeş care au ajuns la spital cu sindron hemolitic uremic. Este vorba despre o tulpină de E-coli 'mult mai agresivă'. Autorităţile nu au găsit, însă, sursa exactă. Exclud vaccinurile şi iau în calcul unele alimente şi transmiterea de la om la om. În timp ce părinţii plâng la căpătâiul copiilor intubaţi, iar alţii nu ştiu de ce să se ferească, ministrul Achimaş Cadariu cere demisii. Cei scoşi ţapi ispăşitori refuză, însă, să renunţe la funcţii.

9 copii din Argeș sunt internați la Spitalul 'Marie Curie' din Capitală,  cu probleme intestinale acute. 6 dintre aceștia au sindron hemolitic uremic.

"Este vorba de 3 pacienți care urmează dializă peritonală, care sunt pe Secție de Nefrologie. 2 pacienți fără dializă, tot pe Secția de Nefrologie și un pacient care s-a internat aseară, tot  cu dializă peritonală", a declarat dr. Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de Nefrologie a Spitalului ‘Marie Curie’.

După trei săptămâni de anchete peste anchete, Ministerul Sănătății a găsit, în sfârșit, cauza îmbolnăvirilor. Fără a specifica,  însă, sursa exactă.

"Vă putem spune că s-au identificat cauzele îmbolnăvirilor, respectiv o tulpină de escherichia coli", a precizat ministrul Sănătății.

 

"Ipotezele probabile sunt două: focar de infecție cu origine alimentară sau pentru unele dintre cazuri, o posibilă transmitere interumană", a susținut Alexandru Rafila, președintele Asociației Române de Microbiologie.

Ca să scape basma curată din acest scandal, ministrul Sănătății a cerut demisia managerului Spitalului de Pediatrie din Pitești. Și prefectul județului Argeș, Cristian Soare, vrea ca Vasile Stan să plece din funcție. Răspunsul la solicitările celor doi a venit prompt.

"Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă așa consideră că se rezolvă situația. Mai au să mă facă și criminal. M-am săturat de linșajul ăsta. (…) Eu am fost pus aici manager ca să am grijă de această unitate. Eu vă spun cu toată răspunderea, spitalul acesta nu are nicio vină. (…) Vreau să fiu demis și să văd argumentele pentru care mă demit", a declarat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești.

Cadrele medicale de la această unitate sanitară  amenință cu proteste dacă se schimbă conducerea spitalului. Prefectul județului Argeș a cerut și demisia de onoare a șefei Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru, pentru proasta gestionare a crizei bebelușilor.

Solicitarea vine după ce un copil cu infecție digestivă gravă a fost plimbat zile întregi între mai multe unități sanitare până să fie transferat aseară la Spitalul 'Marie Curie' din Capitală.

Medicii spun că micuțul de un an și 4 luni este în stare gravă. Deși după moartea celor trei bebeluși din Argeș opinia publică dar și mai mulți politicieni au cerut demisia ministrului Sănătății, premierul nu vrea să îl schimbe pe Patriciu Achimaș Cadariu. Astăzi, șeful Guvernului a declarat sec că i-a cerut doar ''să ia măsuri în primul rând''.

***

De asemenea, ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătății pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au îmbolnăvit pe copiii internați la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic, anunță Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

“Având în vedere că ancheta epidemiologică desfășurată de Ministerul Sănătății a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acțiuni specifice, conform competențelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”, anunță reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, scrie Mediafax.

Astfel, ministerul Sănătății a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, informațiile necesare pentru a desfășura ancheta. Conform informațiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare.

VEZI ȘI: Ministrul Sănătății: 'Am descoperit cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș'

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare Argeș și Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică în desfășurarea tuturor acțiunilor specifice anchetei.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Național de Referință din România, abilitat pentru acest tip de determinări.
IISPV are implementată metoda de analiză pentru E-coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară. Pentru analiză se prelevează câte cinci eșantioane din același produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.

Determinarea de laborator durează între două zile (în cazul în care probele sunt negative) și minim patru zile în cazul probelor pozitive.

Comenteaza aceasta stire