vineri, 19 iulie 2019

Cavalerii dalmațieni ai dreptății

Cavalerii dalmațieni ai dreptății

În foarte multe dintre luările de poziție vis-a-vis de controversatul sistem informatic al Casei de Asigurări de Sănătate (ȘIUI) se desprinde, prin vehemență, dl Cristian Cloț, președinte al sindicatului din Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București dar și fost coordonator IT al aceleiași instituții, până în ianuarie 2011.

Este minunat că există oameni care au curaj să spună lucrurilor pe nume, mai ales atunci când sunt animați numai de intenții bune. Ne-am dori să fie cât mai mulți dintre aceștia în jurul nostru și cu siguranță, ne-ar fi tuturor mai bine însă nu pot să nu observ că dl Cloț manevrează foarte abil cu jumătăți de adevăruri și cu informații incomplete care se opresc fix în locul în care îi servesc domniei sale.

În primul rând, în foarte multe articole, apare ca final al activității domniei sale la CASMB, luna ianuarie 2011… Chiar domnia sa, într-un răspuns formulat la un comentariu postat, susține că ar fi denunțat funcționarea SIUI până în anul 2011… Atunci, de ce pe pagina LinkedIn a dlui Cloț apare, scris chiar de domnia sa (bănuiesc că și-a completat singur profilul) ca moment al încetării activității ca IT specialist la CASMB, luna februarie, anul 2010, după 9 ani și 11 luni de activitate? Este anul 2010 unul pe care dl Cloț vrea să-l uite cât mai curând? Ce s-a întâmplat în acel an dle Cloț?

 https://ro.linkedin.com/in/cristiclot

În timp ce domnia sa ocupa funcția de specialist IT (coordonator) în cadrul CASMB, în anul 2009 ia ființă compania ATLAS Software SRL al cărui cod CAEN 5829 se referă la Activități de editare a altor produse software.

Vă veți întreba, desigur, ce legătură are această companie cu CASMB? Veți vedea că are…ATLAS Software SRL a dezvoltat, încă de la început, programe informatice destinate Caselor de sănătate.

ATLAS Software SRL reprezintă destinația ulterioară, ca loc de muncă, a dlui Cristi Cloț…

ATLAS Software SRL este compania la care domnia sa s-a declarat „Owner/Software Developer at Atlas Software”.

Faptul ca Atlas Software SRL i-ar aparține dlui Cloț se pare ca nu este un secret pentru foarte multă lume.

În lună martie 2012, dl Cristi Cloț a apărut într-o ediție a Sintezei zilei, la Antena 3, unde a criticat extrem de dur SIUI și a făcut o demonstrație, despre cum se blochează sistemul doar la simplă accesare.

Exemplul dat de șeful STS se referea tocmai la acea emisiune iar concluziile la care ajunsese se datorau anchetei interne derulată de specialiștii STS ai HP și Siveco. De precizat este faptul ca STS este serviciu implicat oficial în funcționarea SIUI. Ancheta a stabilit că SIUI fusese supus unui atac cibernetic de tip DOS (denial of service – o întrerupere a accesului unui utilizator autorizat la o rețea de calculatoare, de obicei, cauzată în mod intenționat) exact în timpul demonstrației făcute în direct, pe postul Antena 3. S-a dovedit ca serverul fusese accesat, în același timp din mii de surse realizându-se astfel supraîncărcarea sistemului urmată de blocare.

Dacă în urma anchetei s-au stabilit toate aceste lucruri, bănuiesc, sper ca dl g-ral Opriș nu își permite să glumească, ne spune domnia sa și care au fost măsurile întreprinse pentru tragerea la răspundere a celor care au orchestrat toată acea demonstrație denigratoare și manipulatorie?

Acest articol nu este o pledoarie în favoarea SIUI. Nici pe departe… Toți ne „lovim” de el atunci când intrăm în contact cu sistemul medical și îi constatăm lipsurile pe propria piele. Toți ne dorim ca lucrurile să funcționeze din ce în ce mai bine în sistemul asigurărilor de sănătate și să ne apropiem de standardele europene. Am încercat doar să vă punem la dispoziție și alte informații, fapte, întâmplări care să vă întregească imaginea de ansamblu.

Revenind la dl Cloț, sursele spun ca acesta ar fi plecat din CASMB după o altercație cu dl Lucian Duță, fost Președinte al CASMB, in perioada 10.12.2009 – 08.05.2012, care a declarat cu subiect și predicat: „SIUI a fost și este sabotat de niște «băieți informaticieni» care, practic, controlau prin programe proprii funcționarea la nivelul anumitor case județene (…). Mă refer la cei care introduseseră programe paralele cu ȘIUI, programe prin care se făcea raportarea și plățile în sistemul Casei Naționale de Asigurări (…). Cel mai pregnant acest lucru s-a văzut la Casa de Asigurări de Sănătate București. Băieții aceștia care s-au opus și se vor opune în continuare, duc în realitate tot către sferele de management ale caselor județene “.

În final, vă asigurăm ca am încercat să ne păstrăm echidistanța, așa cum procedăm de fiecare dată când realizăm câte o investigație jurnalistică. Constatăm cu regret, ca de fiecare dată, ca, în ultimul timp, cavalerii dreptății au devenit dalmațieni.

sursa: sfin.ro

Comenteaza aceasta stire