vineri, 17 august 2018

CCR îi cere lui Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi! Ce conține documentul care a stat la baza conflictului între Klaus Iohannis și Tudorel Toader

CCR îi cere lui Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi! Ce conține documentul care a stat la baza conflictului între Klaus Iohannis și Tudorel Toader

Curtea Constituțională arată, în comunicatul oficial privind decizia de existență a conflictului instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Curtea Constituțională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.

"Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Potrivit sursei citate, Curtea a statuat că, în cazul revocării procurorului din funcțiile de conducere,"prevăzute de art.54 alin.(1) din Legea nr.303/2004, ministrul justiției acționează în cadrul unor limitări stricte impuse de lege, sub forma cazurilor care, în mod obiectiv, justifică revocarea din funcția de conducere a procurorului. Președintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituție, nu are o putere discreționară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularității acesteia. Rezultă că prerogativa Președintelui României de a revoca procurorul din funcția de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate și legalitate a procedurii. Astfel, Președintele României nu are competența constituțională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcție inițiată, în condițiile legii, de ministrul justiției. Or, în cauza de față, Președintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție pe motive de oportunitate, și nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privința exercitării autorității ministrului justiției asupra activității procurorilor".

Cu alte cuvinte, decizia președintelui Iohannis de a nu accepta cererea ministrului Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruța Kovesi, a determinat imposibilitatea ministrului de a-și exercita atribuțiile constituțional, fapt ce a dus la un conflict între cele două instituții.

"De asemenea, Curtea, având în vedere jurisprudența sa, a stabilit și conduita constituțională care trebuie urmată, respectiv emiterea, de către Președintele României, a decretului de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi", se mai arată în comunicat.

Iohannis, despre decizia CCR: Voi citi și voi acționa în consecință

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va citi decizia CCR, va aștepta motivația și va acționa în consecință, în condițiile în care magistrații Curții Constituționale trebuie să stabilească dacă a fost conflict Guvern-Președinție la refuzul președintelui de a o revoca pe Kovesi.

"Indiferent ce va decide Curtea, voi aștepta decizia, motivația, voi citi și voi acționa în consecință", a declarat Klaus Iohannis.

Judecătorii Curții Constituționale a României sunt așteptați să anunțe, miercuri, care este decizia privind sesizarea conflictului instituțional dintre Guvern și Președinție, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Tăriceanu: Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, după decizia CCR privind existența unui conflict instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului trebuie să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

"Ce face Curtea Constituțională? Să întârească poziția Executivului, a ministrului Justiției în ceea ce privește relația instituțională între ministrul Justiției și Ministerul Public. CCR reglementează că Ministerul Public funcționează sub autoritatea ministrului și președintele are un rol solemn și de a dat greutate deciziei de numire și revocare în cazul procurorilor. Președintele nu poate să aibă un rol decisiv, funcționearea procurorilor revine ministrului Justiției. (...) Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o privește pe șefa DNA", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după decizia CCR.

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Ce conține documentul care a stat la baza conflictului între Klaus Iohannis și Tudorel Toader

Actul care a stat la baza conflictului dintre K.Iohannis și T.Toader, prin care ministrul a cerut revocarea procurorului-șef DNA, s-a bazat pe 20 de categorii. Printre acuzațiile aduse Codruței Kovesi sunt cele de comportament excesiv de autoritar sau prioritizarea anchetelor în funcție de impact.

Cele 20 de puncte prezentate de ministrul Justiției, pentru care Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA, privesc raportul privind activitatea DNA și au fost reținute în perioada februarie 2017-februarie 2018. Printre acuzațiile pe care Tudorel Toader le-a adus procurorului-șef DNA se numără comportamentul excesiv de autoritar, discreționar al Laurei Codruța KovesI, implicarea în anchetele altor procurori și prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic.

Cele 20 de categorii și fapte sunt:

1. Trei decizii ale Curții Constituționale în care, în două dintre ele, s-a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public-DNA, pe de o parte, și alte autorități ale statului, Guvern și Parlament, pe de altă parte. „Într-un singur an au fost înregitrate trei conflicte juridice de natură constituțională în cadrul cărora DNA a fost chemată în fața instanței de contencios consituțional. Trei conflicte în care CCR a sancționat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului șef al DNA”, a spus Toader, comentând că în 16 ani, pe rolul Curții au fost 39 de astfel de dosare, ultimele trei fiind doar în ultimul an.

2. Ancheta în cazul OUG 13. Ministrul Justiției a susținut că în cazul anchetei declanșate de DNA după adoptarea OUG 13 Direcția și-a arogat o competență pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, fapt, de altfel, remarcat și de Curtea Constituțională.

CCR a reținut că Ministerul Public s-a considerat competent să verifice oportunitatea OUG. Acest lucru echivalează cu o încălcare gravă a principiului separațiilor puterilor în stat. Ministerul Public, prin DNA, și-a arogat competența de a efectua o ancheta penală într-un domeniu ce excedează cadrului legal. Declanșarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, ridicarea de acte, a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică. Sub imperiul unei temeri declanșate de activitatea penală, Guvernul este blocat în activitatea de legiutor. Prin conduita sa, DNA și-a arogat o competență pe care nu o are”, a spus Toader.

3. Refuzul lui Kovesi de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă. Ministrul Justiției a susținut că, în lumina deciziei CCR în acest caz, „s-a produs un blocaj în activitatea comisiei de anchetă”, iar șefa DNA nu a respectat „acel comportament necesar loial” între instituțiile statului.

4. Ancheta DNA în cazul hotărârilor de Guvern în cazul Belina. Tudorel Toader a reluat teza potrivit căreia oportunitatea emiterii unui act normativ nu este în sfera de competență a DNA. „Văzând din partea cealaltă, îți pui întrebarea cum cu jumătate de an în urmă CCR statuează, iar, ulterior, sub considerentul că e vorba de HG nu OUG, au fost verificare aceleași aspecte”, a comentat el.

5. DNA s-a erijat în evaluator în aspecte care nu au legătură cu sfera penalului, a spus ministrul Justiției făcând referire la un comunicat al Direcției în care se imputa că nu au fost respectate normele de tehnică legislativă. „Încălcarea normelor de tehnică legislativă nu constituie infracțiune”, a comentat el.

6. Explicația comunicatelor DNA ca fiind simple opinii. Minstrul Justiției a criticat faptul că, ulterior comunicatulului mai sus amintit, DNA a susținut că formularile folosite „au reprezentat simple opinii”. „Nu poți să exprimi simple opinii când te referi la libertate, demnitatea unei persoane. Apreciem că e inadmisibilă o astfel de abordare prin care sunt afectate valori și drepturi fundamentale ale unei persoane fizice”, a spus el.

7. Împiedicarea aflării adevărului și lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă.

8. Comportament excesiv de autoritar și discreționar. Ministrul Justiției a amintit de controlul pe care Inspecția Judiciară l-a efectuat la DNA, precizând că în raport se consemnează dificultăți întâmpinate de inspectori, precum și indicii privind săvârșirea abaterii disciplinare, inclusiv prin obstrucționarea activității inspectorilor de către Kovesi.

9. Implicarea în achetele altor procurori. Tudorel Toader a reluat o declarație publică a șefei DNA care a admis că a supravegheat personal ancheta în cazul OUG 13. „Se observă o implicare în realizarea anchetelor altui procuror, ceea ce legea interzice și e contrară limitelor de competente. Trecerea timpului nu a condus la o îndreptare a acestui comportament, ci la o acutizare, cum o relevă iesirile în spațiul public”, a comentat el.

10. Prioritizarea dosarelor cu impact mediatic. „Dosarele nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu după calitatea persoanei anchetate, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a afirmat Toader.

11. Contestarea actelor și autorității Curții Constituționale. Ministrul Justiției a susținut că Laura Codruța Kovesi„ a învinovățit CCR, punând pe seama deciziilor pretinsa imposibilitate a DNA de urmărire a unor fapte și recuperarea unor prejudicii”. „Procurorul șef a contestat însăși Constituția țării”, a mai spus el.

12. Interviurile pentru BBC și Euronews. „Procurorul șef declara pentru BBC că se teme de desființarea DNA. Într-un alt interviu acordat la Euronews s-a lansat într-o critică dură a proiectelor de lege aflate în dezbatere parlamentară, acuzând că politicienii lovesc împotriva efortului de a combate corupția. Potrivit Constitutiei, tuturor legilor în vigoare, procurorul iși exercită competențele legale, interpreteaza, aplică legea, dar opera de legiferare este a legiuitorului”, a argumentat ministrul Justiției.

13. Afectarea imaginii României. „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituționale. Afirmațiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României și a statului de drept”, a spus ministrul Justiției.

14. Dezinformarea forurilor europene. Tudorel Toader a afirmat că luările de poziție de la nivelul conducerii DNA au creat o falsă imagine la nivelul Parlamentului European, inducându-se ideea că situația România este similară Poloniei. „La nivelul Parlamentului European, prin dezinformare, s-a generat o dezbatere și la nouă întrevederi am explicat de nouă ori că România nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Polonia”, a spus Toader.

15. Încercarea de a obține condamnări cu orice preț. Ministrul Justiției a făcut referire la înregistrările în care șefa DNA ar fi cerut să se ajungă până la premier, folosind termenul „decapare”. „Această încercare de „decapare”, cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele nu trebuie rezolvate după funcție”, a comentat el.

16. Creșterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor și raportări eronate. „Se raportează numărul de inculpați trimiși în judecată în 2016 și se raportează numărul de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Cei trimisi în judecată în 2016 nu se regăsesc printre cei achitați în 2016, pentru că nu ar fi avut timp ca să se parcurgă. Și dacă pui raportul de achitări pe anul în curs ai un calcul la o bază alta decât cea factuală”, a spus el. În privința cheltuielilor, Toader a spus că un dosar la DNA „costă” aproape 40.000 de lei, spre deosebire de Parchet unde este 2.000 șu DIICOT -6.000.

17.Neimplicarea procurorului șef în identificarea și eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. „Spațiul public este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost lăudat, în loc să se ia măsuri”, a dat ca exemplu Toader.

18. Falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice. Ministrul Justiției a susținut că în multe cazuri instanțele au trimis înapoi dosarele pentru inadvertențe între înregistrarea audio și și stenogramele depuse. „În multe hotărâri judecătorești în care instanța a statuat diferențe între ce se aude și ce se vede”, a spus el.

19. Tergiversarea soluționării unor cauze. Ministrul Justiției a dat exemplul dosarului Microsoft.

20. Lipsa de reacție în verificarea activității profesionale și conduitei unor procurori: DNA Ploiești. „Nu spun că e adevărat, dar când toată opinia publică, când procurori se reclamă între ei, obligația e nu să-i lauzi”, a mai spus Toader.

Comenteaza aceasta stire

VIRAL. Revolta unui șofer pe Autostrada Soarelui: 'Uitați în ce hal arată!' - VIDEO
De Neptun TV 16 august 2018

Autostrada Soarelui a fost reparată de cel puțin patru ori din primăvara acestui an, după ce asfaltul a început să se ridice.

Șase bombardiere rusești, interceptate în apropierea României de avioanele de luptă ale Royal Air Force de la Kogălniceanu!
De Neptun TV 16 august 2018

Șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfășurate în România și care securizează spațiul aerian al NATO, potrivit unei comunicat difuzat de Royal Air Force (RAF), transmite AFP.

PESTA PORCINĂ. România riscă să fie băgată în carantină - autoritățile, acuzate că au scăpat boala de sub control!
De Neptun TV 16 august 2018

Cele mai afectate județe sunt Tulcea (494 de focare), Ialomița (62 de focare) și Constanța (37 de focare).

ACCIDENT CUMPLIT la Constanța! Marian a murit la 28 de ani, după ce a fost spulberat de un șofer băut! GALERIE FOTO
De Neptun TV 16 august 2018

Polițiștii au demarat o anchetă pentru stabilirea cu exactitate a condițiilor în care s-a produs accidentul.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Adormirea Maicii Domnului - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Neptun TV 15 august 2018

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) este una dintre cele mai importante sărbători creștine, iar, pentru români, este și ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe orașe procesiuni cu icoane și pelerinaje, dar și manifestări artistice.

CONSTANȚA. Mii de oameni, la Ziua Marinei - ora la care este programat cel mai mare spectacol naval al anului și când își va face apariția 'Zeul Neptun'
De Mediafax 15 august 2018

Potrivit programului transmis de Forțele Navale Române, după un scurt ceremonial militar de întâmpinare a președintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

CONSTANȚA. ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de circulație de Ziua Marinei - mai multe străzi ÎNCHISE!
De Neptun TV 14 august 2018

„Recomandăm constănțenilor și turiștilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicațiile forțelor de ordine”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

ZIUA MARINEI 2018. Spectacol grandios, la Constanța - Klaus Iohannis participă la Ziua Marinei - programul manifestărilor!
De Neptun TV 14 august 2018

Ziua se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanța – Farul Genovez – Parcul Primăriei Municipiului Constanța – Comandamentul Flotei.

CONSTANȚA. Încă un tânăr a murit înecat în mare - număr alarmant de victime de la începutul sezonului estival
De Neptun TV 14 august 2018

De la începutul sezonului estival, 16 persoane și-au pierdut viața înecate în mare.

ALERTĂ! Individul căutat de Poliție, surprins de camerele video cu arma jandarmeriței bătute la mitingul din Piața Victoriei!
De Neptun TV 13 august 2018

Cei doi militari au fost salvați de mai mulți manifestanți la protestele diasporei, care au făcut scut uman în jurul celor doi și i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-și salva colegii.

A rezistat celor două războaie mondiale și ocupației străine, dar este distrus de birocrație! Imagini rare cu Cazinoul
De Neptun TV 13 august 2018

Colecționarii de imagini rare cu orașul Constanța de altădată au făcut publice imagini cu superba construcție a Cazinoului de pe faleză, care a rezistat celor două războaie mondiale și ocupației străine. Pe timp de pace, soarta sa pare pecetluită.

Primele REȚINERI în cazul violențelor de vineri seara din Piața Victoriei. Doi bărbați, acuzați de ultraj și tulburarea ordinii la mitingul diasporei
De Mediafax 12 august 2018

În urma audierilor după violențele de la protestul din Piața Victoriei, procurorii au dispus, sâmbătă noapte, reținerea a doi bărbați, aceștia fiind acuzați de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Vor fi prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Condițiile deplorabile în care lucrează angajații MAI, arătate de polițiștii de la Garda de Coastă: 'Te plouă chiar dacă vrei să te adăpostești'
De Neptun TV 12 august 2018

Fotografii care arată condițiile deplorabile în care lucrează angajații MAI au fost postate de sindicaliștii Europol din Garda de Coastă.

Încep Perseidele! La noapte va avea loc cel mai spectaculos fenomen astronomic!
De Neptun TV 12 august 2018

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea, în 2018, punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.

ISU Constanța, după mai multe incidente pe plaje soldate cu victime: Marea nu iartă greșelile și teribilismul
De Neptun TV 11 august 2018

”Oameni buni! marea nu iartă greșelile și teribilismul”, scrie ISU Constanța pe pagina sa de Facebook.

SCENE VIOLENTE în Piața Victoriei, la mitingul diasporei! Jandarmeria a folosit tunurile cu apă și gazele lacrimogene - sute de persoane au avut nevoie de medici!
De Neptun TV 10 august 2018

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seara, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflați în fața sediului Executivului. În Piața Victoria, au existat, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine.

ALERTĂ pe litoral! Șapte persoane au fost în pericol de moarte, în decurs de câteva ore - un tânăr este dispărut!
De Neptun TV 10 august 2018

Șapte persoane au fost astăzi în pericol de înec, iar una dintre ele probabil a murit fiind dispărută.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Noi focare de pestă porcină au apărut în ultimele zile - 8 localități în carantină!
De Neptun TV 10 august 2018

Centrul Local de Combatere a Bolilor a prezentat ieri un bilanț al situației răspândirii virusului pestei porcine africane în județul Constanța. Noi focare de boală au apărut în ultimele zile.

Virusul West Nile se extinde! Încă un caz confirmat în România
De Neptun TV 10 august 2018

"Este în stare stabilă. Astăzi am primit confirmarea de la Institutul "Cantacuzino". Este o persoană de vârstă medie, într-o stare corespunzătoare", a precizat Macrina Mihai.

Apel ISU Constanța. Spune STOP, teribilismul îți poate răpi suflete dragi
De Neptun TV 10 august 2018

Nu vă mai aventurați in mare fără să țineți cont de steagurile arborate la foișoarele salvamarilor!