marţi, 23 octombrie 2018

CCR îi cere lui Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi! Ce conține documentul care a stat la baza conflictului între Klaus Iohannis și Tudorel Toader

CCR îi cere lui Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi! Ce conține documentul care a stat la baza conflictului între Klaus Iohannis și Tudorel Toader

Curtea Constituțională arată, în comunicatul oficial privind decizia de existență a conflictului instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Curtea Constituțională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.

"Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Potrivit sursei citate, Curtea a statuat că, în cazul revocării procurorului din funcțiile de conducere,"prevăzute de art.54 alin.(1) din Legea nr.303/2004, ministrul justiției acționează în cadrul unor limitări stricte impuse de lege, sub forma cazurilor care, în mod obiectiv, justifică revocarea din funcția de conducere a procurorului. Președintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituție, nu are o putere discreționară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularității acesteia. Rezultă că prerogativa Președintelui României de a revoca procurorul din funcția de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate și legalitate a procedurii. Astfel, Președintele României nu are competența constituțională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcție inițiată, în condițiile legii, de ministrul justiției. Or, în cauza de față, Președintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție pe motive de oportunitate, și nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privința exercitării autorității ministrului justiției asupra activității procurorilor".

Cu alte cuvinte, decizia președintelui Iohannis de a nu accepta cererea ministrului Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruța Kovesi, a determinat imposibilitatea ministrului de a-și exercita atribuțiile constituțional, fapt ce a dus la un conflict între cele două instituții.

"De asemenea, Curtea, având în vedere jurisprudența sa, a stabilit și conduita constituțională care trebuie urmată, respectiv emiterea, de către Președintele României, a decretului de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi", se mai arată în comunicat.

Iohannis, despre decizia CCR: Voi citi și voi acționa în consecință

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va citi decizia CCR, va aștepta motivația și va acționa în consecință, în condițiile în care magistrații Curții Constituționale trebuie să stabilească dacă a fost conflict Guvern-Președinție la refuzul președintelui de a o revoca pe Kovesi.

"Indiferent ce va decide Curtea, voi aștepta decizia, motivația, voi citi și voi acționa în consecință", a declarat Klaus Iohannis.

Judecătorii Curții Constituționale a României sunt așteptați să anunțe, miercuri, care este decizia privind sesizarea conflictului instituțional dintre Guvern și Președinție, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Tăriceanu: Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, după decizia CCR privind existența unui conflict instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului trebuie să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

"Ce face Curtea Constituțională? Să întârească poziția Executivului, a ministrului Justiției în ceea ce privește relația instituțională între ministrul Justiției și Ministerul Public. CCR reglementează că Ministerul Public funcționează sub autoritatea ministrului și președintele are un rol solemn și de a dat greutate deciziei de numire și revocare în cazul procurorilor. Președintele nu poate să aibă un rol decisiv, funcționearea procurorilor revine ministrului Justiției. (...) Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o privește pe șefa DNA", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după decizia CCR.

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Ce conține documentul care a stat la baza conflictului între Klaus Iohannis și Tudorel Toader

Actul care a stat la baza conflictului dintre K.Iohannis și T.Toader, prin care ministrul a cerut revocarea procurorului-șef DNA, s-a bazat pe 20 de categorii. Printre acuzațiile aduse Codruței Kovesi sunt cele de comportament excesiv de autoritar sau prioritizarea anchetelor în funcție de impact.

Cele 20 de puncte prezentate de ministrul Justiției, pentru care Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA, privesc raportul privind activitatea DNA și au fost reținute în perioada februarie 2017-februarie 2018. Printre acuzațiile pe care Tudorel Toader le-a adus procurorului-șef DNA se numără comportamentul excesiv de autoritar, discreționar al Laurei Codruța KovesI, implicarea în anchetele altor procurori și prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic.

Cele 20 de categorii și fapte sunt:

1. Trei decizii ale Curții Constituționale în care, în două dintre ele, s-a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public-DNA, pe de o parte, și alte autorități ale statului, Guvern și Parlament, pe de altă parte. „Într-un singur an au fost înregitrate trei conflicte juridice de natură constituțională în cadrul cărora DNA a fost chemată în fața instanței de contencios consituțional. Trei conflicte în care CCR a sancționat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului șef al DNA”, a spus Toader, comentând că în 16 ani, pe rolul Curții au fost 39 de astfel de dosare, ultimele trei fiind doar în ultimul an.

2. Ancheta în cazul OUG 13. Ministrul Justiției a susținut că în cazul anchetei declanșate de DNA după adoptarea OUG 13 Direcția și-a arogat o competență pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, fapt, de altfel, remarcat și de Curtea Constituțională.

CCR a reținut că Ministerul Public s-a considerat competent să verifice oportunitatea OUG. Acest lucru echivalează cu o încălcare gravă a principiului separațiilor puterilor în stat. Ministerul Public, prin DNA, și-a arogat competența de a efectua o ancheta penală într-un domeniu ce excedează cadrului legal. Declanșarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, ridicarea de acte, a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică. Sub imperiul unei temeri declanșate de activitatea penală, Guvernul este blocat în activitatea de legiutor. Prin conduita sa, DNA și-a arogat o competență pe care nu o are”, a spus Toader.

3. Refuzul lui Kovesi de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă. Ministrul Justiției a susținut că, în lumina deciziei CCR în acest caz, „s-a produs un blocaj în activitatea comisiei de anchetă”, iar șefa DNA nu a respectat „acel comportament necesar loial” între instituțiile statului.

4. Ancheta DNA în cazul hotărârilor de Guvern în cazul Belina. Tudorel Toader a reluat teza potrivit căreia oportunitatea emiterii unui act normativ nu este în sfera de competență a DNA. „Văzând din partea cealaltă, îți pui întrebarea cum cu jumătate de an în urmă CCR statuează, iar, ulterior, sub considerentul că e vorba de HG nu OUG, au fost verificare aceleași aspecte”, a comentat el.

5. DNA s-a erijat în evaluator în aspecte care nu au legătură cu sfera penalului, a spus ministrul Justiției făcând referire la un comunicat al Direcției în care se imputa că nu au fost respectate normele de tehnică legislativă. „Încălcarea normelor de tehnică legislativă nu constituie infracțiune”, a comentat el.

6. Explicația comunicatelor DNA ca fiind simple opinii. Minstrul Justiției a criticat faptul că, ulterior comunicatulului mai sus amintit, DNA a susținut că formularile folosite „au reprezentat simple opinii”. „Nu poți să exprimi simple opinii când te referi la libertate, demnitatea unei persoane. Apreciem că e inadmisibilă o astfel de abordare prin care sunt afectate valori și drepturi fundamentale ale unei persoane fizice”, a spus el.

7. Împiedicarea aflării adevărului și lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă.

8. Comportament excesiv de autoritar și discreționar. Ministrul Justiției a amintit de controlul pe care Inspecția Judiciară l-a efectuat la DNA, precizând că în raport se consemnează dificultăți întâmpinate de inspectori, precum și indicii privind săvârșirea abaterii disciplinare, inclusiv prin obstrucționarea activității inspectorilor de către Kovesi.

9. Implicarea în achetele altor procurori. Tudorel Toader a reluat o declarație publică a șefei DNA care a admis că a supravegheat personal ancheta în cazul OUG 13. „Se observă o implicare în realizarea anchetelor altui procuror, ceea ce legea interzice și e contrară limitelor de competente. Trecerea timpului nu a condus la o îndreptare a acestui comportament, ci la o acutizare, cum o relevă iesirile în spațiul public”, a comentat el.

10. Prioritizarea dosarelor cu impact mediatic. „Dosarele nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu după calitatea persoanei anchetate, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a afirmat Toader.

11. Contestarea actelor și autorității Curții Constituționale. Ministrul Justiției a susținut că Laura Codruța Kovesi„ a învinovățit CCR, punând pe seama deciziilor pretinsa imposibilitate a DNA de urmărire a unor fapte și recuperarea unor prejudicii”. „Procurorul șef a contestat însăși Constituția țării”, a mai spus el.

12. Interviurile pentru BBC și Euronews. „Procurorul șef declara pentru BBC că se teme de desființarea DNA. Într-un alt interviu acordat la Euronews s-a lansat într-o critică dură a proiectelor de lege aflate în dezbatere parlamentară, acuzând că politicienii lovesc împotriva efortului de a combate corupția. Potrivit Constitutiei, tuturor legilor în vigoare, procurorul iși exercită competențele legale, interpreteaza, aplică legea, dar opera de legiferare este a legiuitorului”, a argumentat ministrul Justiției.

13. Afectarea imaginii României. „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituționale. Afirmațiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României și a statului de drept”, a spus ministrul Justiției.

14. Dezinformarea forurilor europene. Tudorel Toader a afirmat că luările de poziție de la nivelul conducerii DNA au creat o falsă imagine la nivelul Parlamentului European, inducându-se ideea că situația România este similară Poloniei. „La nivelul Parlamentului European, prin dezinformare, s-a generat o dezbatere și la nouă întrevederi am explicat de nouă ori că România nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Polonia”, a spus Toader.

15. Încercarea de a obține condamnări cu orice preț. Ministrul Justiției a făcut referire la înregistrările în care șefa DNA ar fi cerut să se ajungă până la premier, folosind termenul „decapare”. „Această încercare de „decapare”, cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele nu trebuie rezolvate după funcție”, a comentat el.

16. Creșterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor și raportări eronate. „Se raportează numărul de inculpați trimiși în judecată în 2016 și se raportează numărul de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Cei trimisi în judecată în 2016 nu se regăsesc printre cei achitați în 2016, pentru că nu ar fi avut timp ca să se parcurgă. Și dacă pui raportul de achitări pe anul în curs ai un calcul la o bază alta decât cea factuală”, a spus el. În privința cheltuielilor, Toader a spus că un dosar la DNA „costă” aproape 40.000 de lei, spre deosebire de Parchet unde este 2.000 șu DIICOT -6.000.

17.Neimplicarea procurorului șef în identificarea și eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. „Spațiul public este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost lăudat, în loc să se ia măsuri”, a dat ca exemplu Toader.

18. Falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice. Ministrul Justiției a susținut că în multe cazuri instanțele au trimis înapoi dosarele pentru inadvertențe între înregistrarea audio și și stenogramele depuse. „În multe hotărâri judecătorești în care instanța a statuat diferențe între ce se aude și ce se vede”, a spus el.

19. Tergiversarea soluționării unor cauze. Ministrul Justiției a dat exemplul dosarului Microsoft.

20. Lipsa de reacție în verificarea activității profesionale și conduitei unor procurori: DNA Ploiești. „Nu spun că e adevărat, dar când toată opinia publică, când procurori se reclamă între ei, obligația e nu să-i lauzi”, a mai spus Toader.

Comenteaza aceasta stire

Ministerul Sănătății a deschis o ANCHETĂ în cazul morții lui Ilie Balaci. Sorina Pintea: Familia a ridicat suspiciuni
De Mediafax 22 octombrie 2018

„Ilie Balaci este eroul nostru național și familia a ridicat niște suspiciuni legate de modul în care a acționat ambulanța. În aceste condiții, este de datoria noastră să verificăm exact ce s-a întâmplat acolo. Astfel, o echipă a Ministerului Sănătății, împreună cu reprezentanți ai Departamentul pentru Situații de Urgență se deplasează astăzi (luni, n.r) la Craiova pentru a putea verifica aceste lucruri. În maxim două zile (se va încheia ancheta, n.r.)”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Noi PROTESTE în Piața Victoriei
De Neptun TV 21 octombrie 2018

Protest 21 octombrie Piața Victoriei. În Piața Victoriei sunt, la această oră, câteva zeci de persoane care protestează împotriva OUG 92, adoptată luni de Guvern, care modifică legile Justiției.

TRAGEDIE. Cel puțin 17 morți și peste 120 de răniți după deraierea unui tren
De Neptun TV 21 octombrie 2018

Administrația Căilor Ferate Taiwaneze a anunțat într-un comunicat citat de dpa că accidentul s-a produs în Suao, în provincia Yilan (est). Cinci din cele opt vagoane ale trenului s-au răsturnat, după ce locomotiva a sărit de pe șine într-o curbă și s-a izbit de un stâlp de ciment, care a fost pe jumătate doborât, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea locală CTI. Incidentul este anchetat, potrivit guvernului.

ALERTĂ în Marea Neagră: Forțele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României! IMAGINI RADAR
De Mediafax 20 octombrie 2018

Un comunicat al Departamentului Apărării au informat că forțele canadiene au urmărit avionul de luptă rusesc până ce acesta a părăsit regiunea.

Situație revoltătoare într-un cartier din Constanța! Oamenii Arhiepiscopiei Tomisului, acuzați că îmbălsămează morți într-un garaj, în secret!
De Neptun TV 19 octombrie 2018

Cât despre mirosul puternic pe care oamenii îl invocă, părintele are o explicație simplă: „vecinii noștri miros urât, miroase toată zona Medeea. Nu miroase a formol, nu se întâmplă nicio activitate cu morți, absolut nimic. Pur și simplu sunt invidioși…o vecină din față și una din lateral, aia din față e bolnavă psihic, iar aia din lateral zice că nu-și mai vinde casa că acolo sunt morți.”

Antrenament NATO în Mediterană, cu fregata Regele Ferdinand - GALERIE FOTO
De Neptun TV 19 octombrie 2018

Fregata Regele Ferdinand face parte din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO de țara noastră și se află cea de-a opta participare la o operație de supraveghere a traficului maritim, din 2005 încoace.

CONSTANȚA. RADET se pregătește de furnizarea agentului termic - prognoza meteo pentru Dobrogea!
De Neptun TV 19 octombrie 2018

RADET începe umplerea instalațiilor de termoficare pentru efectuarea probelor la rece.

Porci mistreți filmați plimbându-se în voie, prin apropierea hotelurilor din stațiunile Jupiter și Neptun! VIDEO
De Neptun TV 19 octombrie 2018

Mai mulți porci mistreți au fost filmați plimbându-se în voie, prin apropierea hotelurilor din stațiunilor Jupiter și Neptun.

Nunțile, în vizorul Fiscului! Mirii, somați să declare cât le plătesc fotografilor, muzicanților și restaurantului
De Neptun TV 18 octombrie 2018

Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.

Maestrul Nicolae Voiculeț revine la Constanța - recital de excepție susținut în anul Centenarului!
De Roxana Glăvan 17 octombrie 2018

Acompaniat de orchestra sa, naiul lui Voiculeț îi va însufleți pe constănțeni într-un recital de excepție susținut în anul Centenarului.

RECOMANDĂRI PENTRU WEEKEND în Constanța! Magicianul Mario, cel mai complex spectacol de Magie & Divertisment din România!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Un spectacol interactiv pentru toate vârstele cu umor, muzica și dans. Vino sa inveti si putina magie, te asteapta si un atelier de magie in care poti invata trucuri si cumpara aparate de magie pentru acasa sa iti distrezi prietenii, colegii.

PREMIERĂ LA CONSTANȚA. Magazin Profi, ÎNCHIS din cauza neregulilor grave!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Totodată, s-a dispus oprirea temporară a liniei de gastronomie și propunere de închidere de la șase luni la un an, fiind o premieră.

Navele de croazieră maritimă revin în Portul Constanța după o pauză de un an
De Neptun TV 16 octombrie 2018

În anul 2018 nicio navă de croazieră maritimă nu a acostat în Portul Constanța.

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor
De Neptun TV 16 octombrie 2018

Debutul vârstei de consum a substanțelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunță Agenția Națională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Specialiștii susțin că substanțele se găsesc prea ușor.

'Seism 2018', la a patra zi de exerciții: Peste 4.380 de morți și peste 8.000 de răniți!
De Neptun TV 16 octombrie 2018

La începutul celei de-a patra zile de desfășurare a exercițiului "Seism 2018", potrivit scenariului, se înregistrează peste 4.380 de persoane decedate, 8.040 de persoane rănite și aproximativ 50.000 persoane fără adăpost, anunță IGSU.

SFÂNTA PARASCHEVA. Peste 10.000 de pelerini participă la slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iași
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

CONSTANȚA. Mesajul unui coregraf de la Teatrul Național de Operă și Balet: 'Lucrăm în condiții inumane…sala pute a mucegai'
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Atât coregraful, cât și managerul instituției dau vina pe ministrul Culturii pentru situația delicată în care se află, arătând că orașul este la un pas să piardă acest Teatru Național de Operă și Balet.

NU VĂ PANICAȚI! Exercițiu național de răspuns la cutremur - seism de 7,5 pe Richter!
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7, 5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

CONSTANȚA. Profesorul călugăr, care a publicat imagini din vestiarul fetelor, suspendat! Ce a transmis Arhiepiscopia Tomisului
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Profesorul de muzică, Calinic (Ciprian) Savin, în vârstă de 34 de ani, este acuzat că a publicat pe Facebook imagini de pe camerele de supraveghere ale școlii, din vestiar, în care apar eleve de clasa a 7-a, cu vârste de 13 și 14 ani.

CONSTANȚA. DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ făcută de o echipă de arheologi - un muzeu va fi amenajat la subsolul unui bloc! GALERIE FOTO
De Neptun TV 12 octombrie 2018

După o lună de săpături migăloase, atent făcute centimetru cu centimetru, specialiștii au putut oferi câteva informații despre descoperirile făcute.

Alertă! Alimente cu Listeria, retrase de la raft
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.