duminică, 20 ianuarie 2019

Ce să nu faceți când sunteți răciți!

Ce să nu faceți când sunteți răciți!

Odată cu instalarea sezonului rece, virozele respiratorii doboară tot mai multe persoane, cele mai multe îmbolnăviri înregistrându-se în rândul copiilor. 

”Chiar dacă ne consideram experți în ale bolii sunt posibile multe greșeli ce îi pot îmbolnăvi pe cei din jur sau pot duce la un tratament ineficient sau pot provoca o multitudine de complicații. Educația pentru sănătate ar trebui predată în școli!”, atrage atenția doctorul Tudor Ciuhodaru.

Medicul urgentist a realizat un ghid cu recomandări în cazul îmbolnăvirilor, astfel încât să nu apară complicații.

Ce se face în caz de răceală

1. Repaus la domiciliu: într-o cameră luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Evitați contactul cu alte persoane: separat de restul familiei, evitați aglomerațiile și colectivitățile (mai ales cele școlare). Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente.

3. Consultați un medic. Recomandările terapeutice (inclusiv vaccinarea) se stabilesc doar după consult medical (medic de familie/ specialist).

4. Respectați regulile individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficință mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

5. Respectați un regim alimentar adecvat: bazat pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine, consum de lichide calde.

Ce să NU faceți:

1. Nu vă tratați după ureche. Automedicația poate fi ineficientă și este foarte periculoasă prin efecte secundare sau complicații.

2. Nu luați din prima antibiotice. Virozele nu răpund la astfel de medicamente iar antibioterapia haotică doar selectează flora microbiană extrem de agresivă.

3. Nu luați antitermice fără indicație clară. Febra este doar o reacție naturală, de protecție a organismului, care incearcă să elimine virusurile.

4. Nu ieșiți din casă și nu intrați în contact cu membrii familiei. Puteți transmite cu ușurință și celorlalți infecția pe cale aeriană iar starea dumneavoastră se poate agrava brusc, evoluția bolii fiind imprevizibilă.

5. Nu vă grabiți să vă reluați activitatea, să vă întoarceți la școală sau la locul de muncă, în perioada de convalescență. Aceasta vă poate face vulnerabil la revenirea bolii.

Este bine de știut:

Cei mai expuși sunt cei care merg în colectivități (școli, creșe, grădinițe). Transmiterea infecțiilor sezoniere se face cu mare ușurință de la o persoană la alta. Fie pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate. O altă categorie vulnerabilă sunt sugarii de peste 6 luni (ce pierd imunitatea transmisă de la mamă) și copiii sub 5 ani. Laringita poate avea o evoluție fulminantă. Copilul prezintă o tuse caracteristică, seacă și chinuitoare, se sufocă și nu poate vorbi. Simptomatologia se agravează adesea pe durata nopții Aceste situații impun prezentarea de urgență la spital.

Sursă: Adevărul

Comenteaza aceasta stire

ALARMANT. Șapte decese cauzate de gripă într-o singură zi - numărul morților a a juns la 19!
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat, sâmbătă, încă un deces cauzat de virusul gripal, fiind vorba despre o femeie de 45 de ani, din județul Ialomița, care nu era ăimunizat împotriva gripei. De la începutul sezonului au fost înregistrate 19 decese.

Cum ne tratăm de gripă! Când trebuie să mergem la medic
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Suntem în sezonul virozelor așa că trebuie să știm ce este important pentru a ne vindeca de răceală sau de gripă. Când suferi de răceală sau gripă, este important să acorzi atenție și alimentelor pe care le consumi. Dacă alegi alimentele potrivite, poți grăbi vindecarea.

Gripa a mai luat o viață - un tânăr de 17 ani a murit astăzi! Numărul deceselor a ajuns la 8
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la opt, după ce, marți, un tânăr în vârstă de 17 ani din Teleorman a fost confirmat cu virusul gripal A, informează Institutul Național de Sănătate Publică.

AVERTISMENTUL Departamentului de Situații de Urgență. Tot ce trebuie să știi în această perioadă
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

De asemenea, autoritatea spune că, de obicei, simptomele se ameliorează în 3-7 zile, dar în cazul copiilor, tusea poate persista câteva săptămâni.

Sfatul nutriționistului după Sărbători: Lucrurile pot reveni ușor și repede la normal, fără vinovăție și cântar
De Agerpres 2 ianuarie 2019

Totodată, medicul spune că Sărbătorile înseamnă mai multă sare consumată și porții mai mari decât în mod obișnuit, iar cântărirea imediat după această perioadă nu reflectă o greutate corporală reală, putând produce panică și demotivare, de aceea ar fi de preferat ca această cântărire să fie făcută după 2-3 zile de revenire la programul alimentar normal.