joi, 22 august 2019

Ce să nu faceți când sunteți răciți!

Ce să nu faceți când sunteți răciți!

Odată cu instalarea sezonului rece, virozele respiratorii doboară tot mai multe persoane, cele mai multe îmbolnăviri înregistrându-se în rândul copiilor. 

”Chiar dacă ne consideram experți în ale bolii sunt posibile multe greșeli ce îi pot îmbolnăvi pe cei din jur sau pot duce la un tratament ineficient sau pot provoca o multitudine de complicații. Educația pentru sănătate ar trebui predată în școli!”, atrage atenția doctorul Tudor Ciuhodaru.

Medicul urgentist a realizat un ghid cu recomandări în cazul îmbolnăvirilor, astfel încât să nu apară complicații.

Ce se face în caz de răceală

1. Repaus la domiciliu: într-o cameră luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Evitați contactul cu alte persoane: separat de restul familiei, evitați aglomerațiile și colectivitățile (mai ales cele școlare). Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente.

3. Consultați un medic. Recomandările terapeutice (inclusiv vaccinarea) se stabilesc doar după consult medical (medic de familie/ specialist).

4. Respectați regulile individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficință mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

5. Respectați un regim alimentar adecvat: bazat pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine, consum de lichide calde.

Ce să NU faceți:

1. Nu vă tratați după ureche. Automedicația poate fi ineficientă și este foarte periculoasă prin efecte secundare sau complicații.

2. Nu luați din prima antibiotice. Virozele nu răpund la astfel de medicamente iar antibioterapia haotică doar selectează flora microbiană extrem de agresivă.

3. Nu luați antitermice fără indicație clară. Febra este doar o reacție naturală, de protecție a organismului, care incearcă să elimine virusurile.

4. Nu ieșiți din casă și nu intrați în contact cu membrii familiei. Puteți transmite cu ușurință și celorlalți infecția pe cale aeriană iar starea dumneavoastră se poate agrava brusc, evoluția bolii fiind imprevizibilă.

5. Nu vă grabiți să vă reluați activitatea, să vă întoarceți la școală sau la locul de muncă, în perioada de convalescență. Aceasta vă poate face vulnerabil la revenirea bolii.

Este bine de știut:

Cei mai expuși sunt cei care merg în colectivități (școli, creșe, grădinițe). Transmiterea infecțiilor sezoniere se face cu mare ușurință de la o persoană la alta. Fie pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate. O altă categorie vulnerabilă sunt sugarii de peste 6 luni (ce pierd imunitatea transmisă de la mamă) și copiii sub 5 ani. Laringita poate avea o evoluție fulminantă. Copilul prezintă o tuse caracteristică, seacă și chinuitoare, se sufocă și nu poate vorbi. Simptomatologia se agravează adesea pe durata nopții Aceste situații impun prezentarea de urgență la spital.

Sursă: Adevărul

Comenteaza aceasta stire