luni, 26 august 2019

Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare, publicate la miezul nopții

Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare, publicate la miezul nopții

Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, a declarat astăzi că alegerile de duminică vor fi "cele mai transparente desfășurate vreodată în istoria României", fiind exclusă orice posibilitate ca votul să fie alterat în sistemele informatice.

"Vom asista, începând cu 11 decembrie, probabil la cele mai transparente alegeri desfășurate vreodată în istoria României.(...)Fiind informatizate complet, orice fel de acțiune sau inacțiune a unui participant la acest exercițiu democratic lasă urme. Am dat dispoziție, orice fel de operațiune informatică se jurnalizează, se păstrează atât cât spune legea. Adică dacă este o infracțiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracțiunii, adică nu trei luni, așa e în lege. Din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC, ar face vreo operațiune în sistemul informatic, prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo și sunt la dispozția justiției. Sunt atât de grav ca să înțelegeți că este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie alterată voința cetățeanului", a spus șeful STS.

Marcel Opriș a vorbit pe larg și despre o parte dintre noutățile pe care le aduc alegerile din 11 decembrie - procesul verbal electronic cu statut provizoriu, conexiuni speciale și securizate, la cerere, pentru partide.

"Vă amintiți că, începând cu ora 12.00 noaptea, Biroul Electoral Central, prin statisticienii care au fost detașați, au publicat extrase, situații cu procesele verbale întocmite electronic la închiderea secției de vot. Acest lucru se va întampla și acum, doar cu o modificare notabilă - nu va mai exista nicio intervenție umană în acest proces, în sensul că la ora 12.00 noaptea fix toate procesele verbale,completate electronic așa cum știți că prevede legea,vor fi publicate automat de sistem, într-un format pe care presa și partidele îl pot prelua. Deci, prima noutate este procesul verbal electronic cu statut provizoriu. Cred că vă amintiți că legea prevede așa ceva.(...)BEC-ul a hotărât și noi am luat decizia să punem în aplicare. Această transparentizare va mai fi completată cu următoarele măsuri: toate procesele verbale, scanate și introduse în sistemul de atribuire a mandatelor, la fiecare birou electoral județean, vor fi publicate automat, automat de către sistemul informatic în spațiul public, în așa fel încât orice cetățean sau orice formațiune politică va avea acces la ele."

În cadrul ședinței de la MAI s-a explicat și modul în care va funcționa sistemul de înregistrare video a numărătorii voturilor în interiorul secțiilor.

"Nefilmarea acestor operațiuni este infracțiune. (...)În momentul în care undeva, la secție de vot, o tabletă i se întrerupe funcționarea aplicației de înregistrare video în centrul de monitorizare se semnalează automat. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară."

La nivelul țării și în străinătate au fost amenajate, în total, 19.047 de secții, fiind făcute deja două simulări cu operatorii de tablete, a adăugat Opriș.

 

 

Comenteaza aceasta stire