duminică, 17 februarie 2019

Cele trei tulpini ale virusului gripal, explicate. Medicul Adrian Streinu-Cercel: Diferența e în complicațiile generate

Cele trei tulpini ale virusului gripal, explicate. Medicul Adrian Streinu-Cercel: Diferența e în complicațiile generate

Tulpinele virusului gripal sunt sezoniere, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, precizând că circulația virusului de tip A este cea mai frecventă. Dintre cele trei tulpini are virusului, A, B și C, doar primele două pot provoca epidemii sau infecții sezoniere.

“Aceste tulpini ale virusului gripal sunt sezoniere. Virusul gripal recunoaște trei tulpini mari: A, B și C. Dintre cele trei, A și B sunt cele care pot da epidemii sau infecții sezoniere, iar C dă situații mai deloc. Diferența între ele constă în ce complicații pot să genereze. De exemplu, tulpinele de tip B asociază multe infecții al sistemului nervos central, complicații. Pe când cele de tip A asociază cel mai frecvent patologii pulmonare, adică afectarea plămânilor”, a spus, pentru MEDIAFAX, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. 

Potrivit medicului Streinu-Cercel, virusul de tip A este cel mai frecvent în această perioadă.

“În momentul de față, circulația este mai frecventă a virusului de tip A, iar din acestea tulpina așa-zisă postpandemică, care e sezonieră, domină în proporție de 60%. (...) Diferența (n.r. - dintre A și B) este unde a fost identificat pentru prima dată virusul, în rest sunt virusuri sezoniere, nu au alte explicații decât faptul că sunt sezoniere”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, susține că vaccinul din comerț este eficient și protector pentru tulpinele A și B.

Pe de altă parte, medicul Tudor Ciuhodaru susține că și în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de vreo boală, virusul gripal tot poate să provoace complicații.

“Oricine poate să facă complicații, oricine. Unele dintre acestea sunt severe și greu de diagnosticat în timp real. Vorbesc de cele respiratorii și tot felul de pneumonii. (...) Noi suntem obișnuiți ca grupele de risc să fie vaccinate, dar nu uitați că oricine poate să facă boala, în special dacă nu este imunizat în prealabil. (...) Aceste complicații severe pulmonare, cardiace, pot crea numeroase probleme”, a spus, pentru MEDIAFAX, medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul a mai explicat că în multe situații au apărut complicații grave după ce pacientul a folosit medicamente nepotrivite.

“Fie au luat antibiotice nerecomandate. Așa că, pe lângă o viroză banal,ă care evident nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, te trezești cu tot felul de complicații în urma unor germeni rezidenți sau efecte secundare a antibioticelor”, a explicat medicul. 

Tudor Ciuhodaru precizează că este important ca în școli să existe cursuri de educație pentru sănătate

“Aud că apa și săpunul sunt sfinte, dar ele rămân acolo sfinte dacă nu avem cunoștințe să le folosim, adică a educației pentru sănătate. Ar trebui să avem cursul la școală măcar ca pe un capitol la orele de Biologie, pentru că dacă nu sunt intrate din reflex anumite măsuri, banale aparent, cum trebuie să ne spălăm pe mâini și cum trebuie să folosim batista sau șervețelul de unică folosință, aceste reguli trebuie să fie cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulțirii”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, medicul spune că este important redeschiderea Institutului Național de Cercetare Cantacuzino pentru ca România să aibă vaccinuri ieftine.

“Până în 2015 România nu a avut probleme cu vaccinul antigripal, Cantacuzino funcționa. Se impune redeschiderea lui de urgență, pentru că în clipa în care ai vaccinuri ieftine și accesibile din surse sigure, dispar teoriile consiprației. Dacă în grupele de risc Ministerul Sănătății asigură vaccinurile, pentru ceilalți nu asigură. Un vaccin e cam 50 de lei, pentru o familie care are de vaccinat patru membri 200 de lei e o sumă importantă. (...) Vreau să văd în România vaccinuri sigure, ieftine și la timp”, a precizat medicul.

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal în acest sezon a ajuns la 68. Ministrul Sănătății a anunțat săptămâna aceasta că a fost declarată oficial epidemia de gripă.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Încă o persoană a murit răpusă de gripă - femeia era vaccinată anti-gripal!
De Neptun TV 14 februarie 2019

În 30 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat oficial că în România este epidemie de gripă, la acel moment fiind înregistrate 54 de decese.

ALERTĂ. Medicamentul de tuse EURESPAL, restras din farmacii. Prezintă riscuri CARDIACE
De Neptun TV 12 februarie 2019

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a transmis, marți, că s-a luat decizia retragerii medicamentului Eurespal de pe piață. Decizia s-a luat la nivelul Uniunii Europene, după o anchetă a autorităților din Franța.

Cum puteți verifica dacă medicul care urmează să vă consulte sau opereze are dreptul să profeseze în România
De Mediafax 12 februarie 2019

După cazul falsului chirurg italian, Matteo Politi, acuzat că a operat în mai multe clinici private din București, alte cazuri de acest gen, ar fi bine să verificați statusul unui medic înainte de o a efectua o vizită la respectivul medic.

CONSTANȚA. O femeie de 74 de ani, a 95-a victimă a virusului gripal!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, după ce numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ce trebuie să faci dacă suferi de gripă - Detaliile care îți pot salva viața
De Neptun TV 4 februarie 2019

Ideal ar fi că pacientul bolnav să stea acasă o săptămâna, astfel încât să nu transmită virusul altor persoane, dar să reducă totodată și riscul de complicații.

Cele trei tulpini ale virusului gripal, explicate. Medicul Adrian Streinu-Cercel: Diferența e în complicațiile generate
De Neptun TV 2 februarie 2019

Potrivit medicului Streinu-Cercel, virusul de tip A este cel mai frecvent în această perioadă.

CONSTANȚA. Spitalul Județean a fost dotat cu aparatură modernă pentru investigații endoscopice
De Neptun TV 31 ianuarie 2019

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța se pot face investigații endoscopice digestive cu aparatură cumpărată cu bani de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Constanța.

EPIDEMIE DE GRIPĂ, declarată în România! Care sunt MĂSURILE impuse - anunțul Ministrului Sănătății
De Neptun TV 30 ianuarie 2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii.

ALARMANT. Numărul total al deceselor din cauza gripei a ajuns la 47
De Neptun TV 28 ianuarie 2019

Trei bărbați în vârstă de 40, 49 și 93 de ani din județele Giurgiu, Brăila și respectiv București, precum și o femeie de 87 de ani din județul Iași au murit din cauza gripei, numărul total al deceselor ajungând astfel la 43. Cu toții sufereau și de alte boli și nu erau vaccinați antigripal.

Sorina Pintea: Suntem în pragul unei EPIDEMII de gripă. Măsurile implementate de Ministerul Sănătății
De Neptun TV 25 ianuarie 2019

Sorina Pintea a precizat că ultimele două săptămâni au fost declarate saptămâni epidemice, astfel că „suntem în pragul unei epidemii“. Ea a explicat că, pentru a declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni în care numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate.

ALERTĂ LA CONSTANȚA. Gripa face primele victime - două persoane au fost ucise de virus!
De Neptun TV 23 ianuarie 2019

Două persoane au murit de gripă, în Spitalul Județean din Constanța, niciunul dintre pacienți nefiind vaccinat antigripal.

CONSTANȚA. Măsuri contra gripei luate la Spitalul Județean! Care sunt noile reguli
De Neptun TV 23 ianuarie 2019

Pacienții care au de efectuat investigații în cadrul SCJU, se vor echipa corepunzător cu halat, mască și totoși de unică folosință.

Când și cât e cazul să stai acasă dacă ai răcit sau suferi de gripă
De Neptun TV 22 ianuarie 2019

Atât răceala, cât și gripa, sunt afecțiuni care se vindecă mai rapid dacă te odihnești suficient. Totodată, ambele sunt afecțiuni contagioase.

ALARMANT. Șapte decese cauzate de gripă într-o singură zi - numărul morților a a juns la 19!
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat, sâmbătă, încă un deces cauzat de virusul gripal, fiind vorba despre o femeie de 45 de ani, din județul Ialomița, care nu era ăimunizat împotriva gripei. De la începutul sezonului au fost înregistrate 19 decese.