luni, 26 august 2019

Cele trei tulpini ale virusului gripal, explicate. Medicul Adrian Streinu-Cercel: Diferența e în complicațiile generate

Cele trei tulpini ale virusului gripal, explicate. Medicul Adrian Streinu-Cercel: Diferența e în complicațiile generate

Tulpinele virusului gripal sunt sezoniere, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, precizând că circulația virusului de tip A este cea mai frecventă. Dintre cele trei tulpini are virusului, A, B și C, doar primele două pot provoca epidemii sau infecții sezoniere.

“Aceste tulpini ale virusului gripal sunt sezoniere. Virusul gripal recunoaște trei tulpini mari: A, B și C. Dintre cele trei, A și B sunt cele care pot da epidemii sau infecții sezoniere, iar C dă situații mai deloc. Diferența între ele constă în ce complicații pot să genereze. De exemplu, tulpinele de tip B asociază multe infecții al sistemului nervos central, complicații. Pe când cele de tip A asociază cel mai frecvent patologii pulmonare, adică afectarea plămânilor”, a spus, pentru MEDIAFAX, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. 

Potrivit medicului Streinu-Cercel, virusul de tip A este cel mai frecvent în această perioadă.

“În momentul de față, circulația este mai frecventă a virusului de tip A, iar din acestea tulpina așa-zisă postpandemică, care e sezonieră, domină în proporție de 60%. (...) Diferența (n.r. - dintre A și B) este unde a fost identificat pentru prima dată virusul, în rest sunt virusuri sezoniere, nu au alte explicații decât faptul că sunt sezoniere”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, susține că vaccinul din comerț este eficient și protector pentru tulpinele A și B.

Pe de altă parte, medicul Tudor Ciuhodaru susține că și în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de vreo boală, virusul gripal tot poate să provoace complicații.

“Oricine poate să facă complicații, oricine. Unele dintre acestea sunt severe și greu de diagnosticat în timp real. Vorbesc de cele respiratorii și tot felul de pneumonii. (...) Noi suntem obișnuiți ca grupele de risc să fie vaccinate, dar nu uitați că oricine poate să facă boala, în special dacă nu este imunizat în prealabil. (...) Aceste complicații severe pulmonare, cardiace, pot crea numeroase probleme”, a spus, pentru MEDIAFAX, medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul a mai explicat că în multe situații au apărut complicații grave după ce pacientul a folosit medicamente nepotrivite.

“Fie au luat antibiotice nerecomandate. Așa că, pe lângă o viroză banal,ă care evident nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, te trezești cu tot felul de complicații în urma unor germeni rezidenți sau efecte secundare a antibioticelor”, a explicat medicul. 

Tudor Ciuhodaru precizează că este important ca în școli să existe cursuri de educație pentru sănătate

“Aud că apa și săpunul sunt sfinte, dar ele rămân acolo sfinte dacă nu avem cunoștințe să le folosim, adică a educației pentru sănătate. Ar trebui să avem cursul la școală măcar ca pe un capitol la orele de Biologie, pentru că dacă nu sunt intrate din reflex anumite măsuri, banale aparent, cum trebuie să ne spălăm pe mâini și cum trebuie să folosim batista sau șervețelul de unică folosință, aceste reguli trebuie să fie cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulțirii”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, medicul spune că este important redeschiderea Institutului Național de Cercetare Cantacuzino pentru ca România să aibă vaccinuri ieftine.

“Până în 2015 România nu a avut probleme cu vaccinul antigripal, Cantacuzino funcționa. Se impune redeschiderea lui de urgență, pentru că în clipa în care ai vaccinuri ieftine și accesibile din surse sigure, dispar teoriile consiprației. Dacă în grupele de risc Ministerul Sănătății asigură vaccinurile, pentru ceilalți nu asigură. Un vaccin e cam 50 de lei, pentru o familie care are de vaccinat patru membri 200 de lei e o sumă importantă. (...) Vreau să văd în România vaccinuri sigure, ieftine și la timp”, a precizat medicul.

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal în acest sezon a ajuns la 68. Ministrul Sănătății a anunțat săptămâna aceasta că a fost declarată oficial epidemia de gripă.

Comenteaza aceasta stire