vineri, 26 aprilie 2019

Centenarul sfârșitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marele Armistițiu

Centenarul sfârșitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marele Armistițiu

Parisul găzduiește duminică ceremonia de comemorare a sfârșitului Primului Război Mondial. Peste 70 de șefi de stat și de guvern, printre care președintele SUA, Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel, participă la cea de-a 100-a aniversare a Marelui Armistițiu al Primului Război Mondial. 

Președintele francez Emmanuel Macron și liderii politici invitați sunt așteptați să participe la o ceremonie care va avea loc pe Champs-Elysees și care urmează să înceapă la ora locală 11.00 (ora României, 12.00), adică la exact 100 de ani de la ora la care a intrat în vigoarea armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial, informează agenția Dpa.

 

Macron va susține un discurs, urmând ca la final să fie reaprinsă flacăra de la Mormântul Ostașului Necunoscut, aflat sub Arc de Triomphe.

Cei mai mulți lideri politici urmează ca apoi să participe la un forum al păcii convocat de președintele Franței pentru a comemora încheierea conflagrației.

În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii războiului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ nouă milioane de militari și a altor câtorva milioane de civili.

Sâmbătă, președintele Macron și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat orașul Compiègne din nordul Franței, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistițiul între Franța și Germania imperială.

Președintele SUA, Donald Trump, a stârnit o controversă după ce și-a anulat, din cauza ploii, vizita la un cimitir pentru militarii căzuți în război.

Înaintea ceremoniei, președintele francez Emmanuel Macron l-a primit, sâmbătă, la Palatul Élysée, pe omologul său din SUA.

 

Potrivit unei surse din cadrul Președinției franceze, întrevederea între cei doi lideri lideri a fost "foarte constructivă", după ce în urmă cu câteva ore Trump a catalogat drept "insultătoare" sugestia lui Macron privind înființarea unei armate europene.

Cei doi lideri au fost de acord că Europa trebuie să contribuie mai mult la apărarea sa.

Trump a mai afirmat cu această ocazie că SUA doresc o "Europă puternică", însă costurile cu apărarea au fost "în cea mai mare parte acoperite de Statele Unite".

"Atunci când președintele Trump trebuie să protejeze unul din statele din cadrul Statelor Unite nu cere Franței sau Germaniei ori altei țări să finanțeze (acțiunea). Din acest motiv cred că avem nevoie de mai multe investiții", a declarat Macron, potrivit postului BBC News.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, Emmanuel Macron, președintele Franței, a invitat la Paris liderii țărilor care au luptat în această conflagrație. Vladimir Putin va avea un scurt dineu de lucru cu omologul său din Statele Unite.

Pe data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistițiul dintre Antanta și Germania, în pădurea de la Compiègne, acordul punând capăt Primului Război Mondial.

 

 

 
 

 

 

Comenteaza aceasta stire

Explozii la biserici în Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paște: Cel puțin 156 de morți și peste 400 de răniți
De Mediafax 21 aprilie 2019

Într-o singură biserică, biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliției pentru Reuters.

Proteste violente în Irlanda de Nord: O tânără jurnalistă a murit în urma unui 'incident de natură teroristă'
De Neptun TV 19 aprilie 2019

Incidentul a avut loc în urma unei serii de percheziții efectuate de autorități în cartierul Creggan. Disidenții Republicani sunt considerați vinovați pentru moartea femeii. Polițiștii au fost ținta unui atac cu sticle cu petrol.

Primele IMAGINI din interiorul Catedralei Notre-Dame după incendiul devastator: Altarul și crucea, neatinse de flăcări
De Mediafax 16 aprilie 2019

Liderul popurului francez a lăudat „curajul” și „profesionalismul” pompierilor, aceștia reușind să salveze fațada edificiului și două turnuri importante.

Parlamentul britanic a votat: Brexitul a fost AMÂNAT până pe 30 iunie
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Discuțiile cu opoziția laburistă pentru a încerca ieșirea din impasul Brexitului vor fi reluate după summitul UE de miercuri, a anunțat între timp guvernul britanic, dând de înțeles că dialogul nu s-a soldat încă cu un acord, potrivit France Presse.

PERICOL de RĂZBOI: Rusia a activat navele de atac și sistemele de rachetă, din cauza exercițiului NATO la care participă și România, în Marea Neagră
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Navele de recunoaștere, navele de atac și sistemele de rachete de pe litoralul rus al Mării Negre au fost plasate în misiune, informează agenția de presă Tass și postul Russia Today.

Theresa May cere Consiliului European amânarea Brexit până pe 30 iunie
De Neptun TV 5 aprilie 2019

May a afirmat că dacă un acord va fi aprobat până la această, Marea Britanie va propune ca extinderea Brexitului să se încheie mai devreme.