luni, 18 februarie 2019

Centenarul sfârșitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marele Armistițiu

Centenarul sfârșitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marele Armistițiu

Parisul găzduiește duminică ceremonia de comemorare a sfârșitului Primului Război Mondial. Peste 70 de șefi de stat și de guvern, printre care președintele SUA, Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel, participă la cea de-a 100-a aniversare a Marelui Armistițiu al Primului Război Mondial. 

Președintele francez Emmanuel Macron și liderii politici invitați sunt așteptați să participe la o ceremonie care va avea loc pe Champs-Elysees și care urmează să înceapă la ora locală 11.00 (ora României, 12.00), adică la exact 100 de ani de la ora la care a intrat în vigoarea armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial, informează agenția Dpa.

 

Macron va susține un discurs, urmând ca la final să fie reaprinsă flacăra de la Mormântul Ostașului Necunoscut, aflat sub Arc de Triomphe.

Cei mai mulți lideri politici urmează ca apoi să participe la un forum al păcii convocat de președintele Franței pentru a comemora încheierea conflagrației.

În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii războiului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ nouă milioane de militari și a altor câtorva milioane de civili.

Sâmbătă, președintele Macron și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat orașul Compiègne din nordul Franței, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistițiul între Franța și Germania imperială.

Președintele SUA, Donald Trump, a stârnit o controversă după ce și-a anulat, din cauza ploii, vizita la un cimitir pentru militarii căzuți în război.

Înaintea ceremoniei, președintele francez Emmanuel Macron l-a primit, sâmbătă, la Palatul Élysée, pe omologul său din SUA.

 

Potrivit unei surse din cadrul Președinției franceze, întrevederea între cei doi lideri lideri a fost "foarte constructivă", după ce în urmă cu câteva ore Trump a catalogat drept "insultătoare" sugestia lui Macron privind înființarea unei armate europene.

Cei doi lideri au fost de acord că Europa trebuie să contribuie mai mult la apărarea sa.

Trump a mai afirmat cu această ocazie că SUA doresc o "Europă puternică", însă costurile cu apărarea au fost "în cea mai mare parte acoperite de Statele Unite".

"Atunci când președintele Trump trebuie să protejeze unul din statele din cadrul Statelor Unite nu cere Franței sau Germaniei ori altei țări să finanțeze (acțiunea). Din acest motiv cred că avem nevoie de mai multe investiții", a declarat Macron, potrivit postului BBC News.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, Emmanuel Macron, președintele Franței, a invitat la Paris liderii țărilor care au luptat în această conflagrație. Vladimir Putin va avea un scurt dineu de lucru cu omologul său din Statele Unite.

Pe data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistițiul dintre Antanta și Germania, în pădurea de la Compiègne, acordul punând capăt Primului Război Mondial.

 

 

 
 

 

 

Comenteaza aceasta stire

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Președintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro amenință cu izbucnirea unui război civil și avertizează SUA
De Mediafax 4 februarie 2019

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiți să ne apărăm țara”, a adăugat Maduro.

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube creat până în prezent

La un pas de război? Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
De Neptun TV 2 februarie 2019

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

LEGEA MARȚIALĂ ar putea reveni în actualitate în Marea Britanie
De Neptun TV 27 ianuarie 2019

"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă și teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare și medicale", a declarat o sursă pentru ziar.

TRAGEDIE! ATAC ARMAT la o bancă! Un fost gardian a UCIS 5 persoane
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

Momentan nu se cunoaște dacă atacul a început ca un jaf armat, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Sebring, un mic oraș din Florida cunoscut pentru o cursa auto anuală de anduranță de 12 ore.

Lista nominalizărilor la premiile Oscar 2019; 'The Favourite' și 'Roma', câte zece selecții
De Mediafax 22 ianuarie 2019

Lungmetrajele "The Favourite", de Yorgos Lanthimos, și "Roma", de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecții, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a galei Oscar, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.

Cum este viața intr-un oraș ÎNECAT ÎN ÎNTUNERIC. Aici omenii stau in beznă totală 65 de zile pe an. GALERIE FOTO
De Neptun TV 21 ianuarie 2019

Denumit anterior Barrow, orașul Utqiagvik este centrul economic al circumscripției North Slope. O parte dintre cetățeni lucrează în cadrul industriei de petrol, alții se bazează pe munca la stat, iar alții pe turism. De ce ar veni cineva într-un loc atât de îndepărtat în nord, cu o climă atât de capricioasă?