vineri, 19 octombrie 2018

China ciudată

China ciudată

China, una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, locul în care se fabrică aproape tot ce folosim pe pămînt, e o țară ciudată.

          Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

          În primul rînd, oricine vizitează China (și nu numai) merge acolo cu bagajul aferent de prejudecăți. Al meu era eminamente favorabil - nu păcătuiesc prin a considera China o dictatură comunistă, pauperă, izolaționistă. Dar nici așa nu-i bine. În mintea mea, China, o țară care conduce economic lumea, alături de Statele Unite, ar trebui să fie orientată către partenerii săi, cărora li se adresează.

          Ei bine, aproape nimeni în China nu vorbește engleză!?! What?!?, veți spune. Nu. Nici în aeroporturi, nici în free shopuri, nici în hotelurile de lux în care se presupune că așteaptă turiști străini, nu muncitori chinezi, fără dare de mînă. În insula Hainan, cea mai sudică și cea mai bogată provincie a Chinei, cu spa-uri și beach resorturi incredibile chiar comparînd cu Bali, Hawaii sau alte insule exotice, e greu să te înțelegi cu cineva în aeroport sau hotel, darămite pe stradă. În școli se învață complicatele litere chinezești, nu și o limbă străină. Puținii care vorbesc engleza ne-au mărturisit că au făcut cursuri ''speciale''! Explicația este că toate aceste facilități par să fie orientate și făcute pentru asiatici - cei din Hong Kong, Taiwan, Thailanda, Coreea etc., cu pretenția ca aceștia să învețe chineza - ceea ce evident le e mai ușor, decît americanilor sau australienilor, aflați în apropiere.

          Apoi, credeam că marele imperiu economic și comercial este mai ''dollar oriented''. N-aveam de ce să merg în China cu euro. Dar pe aeroporturi, toate prețurile sunt în moneda curentă. Am arătat cuiva, la un free shop, o hîrtie de 100 de dolari și a părut să nu o recunoască!? La Moscova, dimpotrivă, sunt magazine cu prețuri și în dolari, și în euro.

          În fine, internetul. Natural disaster! Într-o țară atît de avansată tehnologic, internetul este o mizerie! Facebook, whats up, Telegram, Signal par a fi blocate din motive ideologice. Poate nu realizăm, dar (știu, avem mușchi și la nivelul capului, vorba reclamei), dar avem în România unul din cele mai bune interneturi din lume! Mă așteptam ca și în China, măcar ca frondă la adresa capitaliștilor, să fie la fel. Nu, nu e. Free wi-fi, nici pomeneală.

          Am lăsat la urmă tocmai începutul: felul în care poți ajunge în China. Cu viză. Indiferent cine te invită - în cazul nostru, televiziunea DE STAT chineză - procesul de acordare a vizei prin Ambasada din București este unul anevoios și umilitor.  Mă așteptam la dificultăți la obținerea vizei de SUA, de Rusia, dar pentru China, prietenul nostru ''de veacuri''? Cu care n-am avut niciodată vreo dispută - nici economică, nici juridică, nici economică? Și totuși. Îți trebuie vrafuri de hîrtii, de copii - pe care nu le poți face în consulat, deși plătești peste 50 de euro taxă de viză. Ajuns în China, pașaportul ți-e puricat, de parcă ai fi venit să faci acolo contrabandă sau trafic de droguri. Dar, vorba chinezului, ''old habits die hard''. Nu cred că are legătură cu comunismul, dictatura sau trufia economică. Poate cu felul în care și ei sunt tratați, cînd vor să intre în altă țară. Eu unul, nici nu-mi dau seama cu ce are legătură.

Comenteaza aceasta stire