sîmbătă, 17 februarie 2018

China ciudată

China ciudată

China, una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, locul în care se fabrică aproape tot ce folosim pe pămînt, e o țară ciudată.

          Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

          În primul rînd, oricine vizitează China (și nu numai) merge acolo cu bagajul aferent de prejudecăți. Al meu era eminamente favorabil - nu păcătuiesc prin a considera China o dictatură comunistă, pauperă, izolaționistă. Dar nici așa nu-i bine. În mintea mea, China, o țară care conduce economic lumea, alături de Statele Unite, ar trebui să fie orientată către partenerii săi, cărora li se adresează.

          Ei bine, aproape nimeni în China nu vorbește engleză!?! What?!?, veți spune. Nu. Nici în aeroporturi, nici în free shopuri, nici în hotelurile de lux în care se presupune că așteaptă turiști străini, nu muncitori chinezi, fără dare de mînă. În insula Hainan, cea mai sudică și cea mai bogată provincie a Chinei, cu spa-uri și beach resorturi incredibile chiar comparînd cu Bali, Hawaii sau alte insule exotice, e greu să te înțelegi cu cineva în aeroport sau hotel, darămite pe stradă. În școli se învață complicatele litere chinezești, nu și o limbă străină. Puținii care vorbesc engleza ne-au mărturisit că au făcut cursuri ''speciale''! Explicația este că toate aceste facilități par să fie orientate și făcute pentru asiatici - cei din Hong Kong, Taiwan, Thailanda, Coreea etc., cu pretenția ca aceștia să învețe chineza - ceea ce evident le e mai ușor, decît americanilor sau australienilor, aflați în apropiere.

          Apoi, credeam că marele imperiu economic și comercial este mai ''dollar oriented''. N-aveam de ce să merg în China cu euro. Dar pe aeroporturi, toate prețurile sunt în moneda curentă. Am arătat cuiva, la un free shop, o hîrtie de 100 de dolari și a părut să nu o recunoască!? La Moscova, dimpotrivă, sunt magazine cu prețuri și în dolari, și în euro.

          În fine, internetul. Natural disaster! Într-o țară atît de avansată tehnologic, internetul este o mizerie! Facebook, whats up, Telegram, Signal par a fi blocate din motive ideologice. Poate nu realizăm, dar (știu, avem mușchi și la nivelul capului, vorba reclamei), dar avem în România unul din cele mai bune interneturi din lume! Mă așteptam ca și în China, măcar ca frondă la adresa capitaliștilor, să fie la fel. Nu, nu e. Free wi-fi, nici pomeneală.

          Am lăsat la urmă tocmai începutul: felul în care poți ajunge în China. Cu viză. Indiferent cine te invită - în cazul nostru, televiziunea DE STAT chineză - procesul de acordare a vizei prin Ambasada din București este unul anevoios și umilitor.  Mă așteptam la dificultăți la obținerea vizei de SUA, de Rusia, dar pentru China, prietenul nostru ''de veacuri''? Cu care n-am avut niciodată vreo dispută - nici economică, nici juridică, nici economică? Și totuși. Îți trebuie vrafuri de hîrtii, de copii - pe care nu le poți face în consulat, deși plătești peste 50 de euro taxă de viză. Ajuns în China, pașaportul ți-e puricat, de parcă ai fi venit să faci acolo contrabandă sau trafic de droguri. Dar, vorba chinezului, ''old habits die hard''. Nu cred că are legătură cu comunismul, dictatura sau trufia economică. Poate cu felul în care și ei sunt tratați, cînd vor să intre în altă țară. Eu unul, nici nu-mi dau seama cu ce are legătură.

Comenteaza aceasta stire

O schimbă sau nu o schimbă?

În care este implicat viitorul unor personaje importante, cum este Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis, dar și modul în care va decurge confruntarea politică între Stânga și Dreapta. Ca să nu mai vorbim despre factorul extern, aflat și el pe terenul de joc.

Laura Codruța Kovesi, la un capăt de drum

Din această perspectivă, întreaga societate românească este extrem de tensionată. Și, inevitabil, există din toate direcțiile opinii controversate sau chiar scandaloase.

De ce nu cedează DNA Prahova?

O lipsă de reacție din partea celor responsabili ar fi fost fatală. O lipsă de reacție ar fi însemnat nici mai mult nici ai puțin decât recunoașterea integrală a acuzațiilor aduse, ceea ce ar fi echivalat cu depunerea armelor. Operațiune urmată imediat de demisii în lanț, începând cu Laura Codruța Kovesi și mergând până a nivelul structurilor locale.

Scapi de cangrenă doar cu bisturiul

Este deja târziu și mă mir că până acum domnul Tudorel Toader, ministrul Justiției, care în mod constituțional este împuternicit să ia această măsură, nu i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis demiterea Laurei Codruța Kovesi.

Prezidențiale fără Klaus Iohannis

Mă număr printre foarte puținii analiști ai vieții politice care au avansat teza conform căreia Klaus Iohannis va renunța de bună voie și nesilit de nimeni la un al doilea mandat.

Infracțiunea de serviciu

Este vorba de faimosul abuz în serviciu. Presupun că acest fenomen nemaîntâlnit ar fi trebuit să-i pună pe gânduri și pe cei câțiva juriști de marcă din Parlamentul României. În mod straniu însă, nimeni nu pornește de la această premiză pentru ca, făcând o analiză, să identifice cele mai bune soluții de viitor.

România arsă pe grătarul UE

În vorbe sau chiar prin proceduri concrete. Iar promotorii schimbărilor legislative au fost din nou incapabili să prevină ofensiva antiromânească și la fel de incapabili să treacă la contraofensivă.

La DNA, politică de la un cap la altul

Mega escrocheria Microsoft a debutat politic sub aspectul anchetelor penale și s-a stins lamentabil, tot politic. Iar doamna Laura Codruța Kovesi, indiferent ce explicații abracadabrante ne dă, nu a avut încotro. A fost pur și simplu în situația de a pune capacul și de a suna stingerea peste furtul secolului.

A văzut și Iohannis statul paralel

Președintele Klaus Iohannis a avut o intervenție publică, prin care a contestat vehement existența statului paralel. Ceea ce este însă absolut straniu este că el însuși, și asta încă de la începutul mandatului, a pus umărul la edificarea unui stat paralel. Și a făcut-o nu în puterea nopții, ci ziua, în amiaza mare. Printr-un document oficial supus adoptării Parlamentului României. Acest document există. El se numește Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019. Iar acolo este prezentat pe larg conceptul statului paralel, avut în vedere de Klaus Iohannis.

Tabelul rușinii

Publicăm o situație pe care am intitulat-o ”tabelul rușinii”. Pe bună dreptate. Se va vedea cum România a fost până acum umilită în raport cu alte state în ceea ce privește numărul de europarlamentari raportat la numărul de cetățeni. Vom putea observa cum și în viitor această situație va continua, grație prestației lamentabile a președintelui Klaus Iohannis la ultimul Consiliu European.

Cum reparăm ce a stricat Iohannis?

Solicitând ca, pe cale judecătorească, Forumul Democrat al Germanilor din România să fie declarat ”succesorul de drept a tuturor instituțiilor și organizațiilor germane care au fost desființate prin constrângere”, Klaus Iohannis a solicitat de fapt ca FDGR să devină succesorul Grupului Etnic German, organzație declarată criminală și scoasă în afara legii în 1944.

Iohannis îl reîncarnează pe Hitler

În consecință, în 1999 s-a dispus retrocedarea către FDGR a întregului patrimoniu intrat în posesia statului în 1948. Grupul Etnic German, care fusese creat în 1940, la presiunea Berlinului, printr-un decret semnat de mareșalul Ion Antonescu și având drept purtător de cuvânt Partidul Nazist, i-a transformat pe etnicii germani în luptători SS, circa 80.000 și a sfârșit prin a fi declarat drept organizație criminală de către Puterile Aliate, atât prin Tratatul de Pace cât și prin Convenția de Armistițiu.

Nucleara lui Golban pe capul lui Iohannis

Profesor doctor Radu Golban, stabilit în Elveția și autor al mai multor tratate de economie, lansează o adevărată bombă nucleară împotriva lui Klaus Iohannis. El a apelat la doi reputați specialiști din Germania și din Elveția în drept internațional public, iar aceștia au elaborat ample expertize prin care demonstrează că România a încălcat în mod flagrant atât tratatul de pace încheiat de Marile Puteri după cel de-al Doilea Război Mondial cât și Convenția de Armistițiu. Nici măcar fosta Germania Federală sau Uniunea Sovetică nu și-au permis în timpul Războiului Rece să ignore aceste documente internaționale.

Obiectivul ratat

Dar, înainte de toate, ar trebui să vedem dacă țintele alese de liberali sunt sau nu cele corecte. Dacă nu care cumva aceștia aleargă după cai verzi pe pereți.

Coșmarul Vestului – emanciparea Estului

În ce scop? Ce urmărește Vestul? De ce pentru vestul Europei emanciparea estului Europei reprezintă un coșmar?

Guvernul longeviv

Pentru a avea o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat și pentru a vedea cum ar putea deveni longeviv al treilea Guvern, cel al doamnei Viorica Dăncilă, este indispensabilă o abordare mai profundă a situației politice de la noi. Din perspectiva diviziunii muncii. Între Executiv, partid și Parlament.

O miză excesiv de mare

Între opoziție și putere. Între multinaționale și PSD. Iar în plan extern acest front a fost transferat pentru început la Bruxelles. Urmează să primim și o nouă reacție de la Washington. Se joacă pe Legile Justiției din România excesiv politic în plan intern și excesiv geopolitic în plan extern.

Singurul colac de salvare

Și din Parlament, și din Palatul Victoria, și de la Cotroceni. Cu același rezultat. Ce nu a funcționat? Eu unul am ajuns la concluzia că cel mai puternic motor al emancipării României este educația. Educația nu a funcționat!

Justiția eșuată

Un important expert UE, Gary Cartwright a întocmit un raport prin care solicită nici mai mult nici mai puțin decât instituirea unui moratoriu prin care să se suspende extrădările către România. Și este doar începutul. Ceața de pe ochii oficialilor europeni începe să se ridice. Iar prima consecință este că majoritatea parlamentară este obligată nu să încetinească, ci să accelereze reformarea Justiției.

Înalta Curte a fost umilită

Înalta Curte de Casație și Justiție nu are niciun cuvânt de spus în legătură cu activitatea de legiuitor a Parlamentulul. Magistrații pur și simplu trebuie să aplice legile, astfel cum sunt ele făcute de Parlament. Umilința este maximă.

Liberalii perseverează. În prostie!

Ultimele declarații ale lui Ludovic Orban sunt relevante. Liberalii transpiră pentru a-i determina pe cât mai mulți dintre parlamentarii PSD să voteze împotriva noului Guvern sau pur și simplu să chiulească din Parlament. Speranța liderului PNL este ca, la capătul acestui efort, PSD să se aleagă cu buza umflată. Să constate că nu are Guvern. După care procedura să se poată relua. Între timp, cine știe dacă nu care cumva #Rezist declanșează o revoluție și mătură Stânga de pe scena politică.