vineri, 15 decembrie 2017

China ciudată

China ciudată

China, una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, locul în care se fabrică aproape tot ce folosim pe pămînt, e o țară ciudată.

          Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

          În primul rînd, oricine vizitează China (și nu numai) merge acolo cu bagajul aferent de prejudecăți. Al meu era eminamente favorabil - nu păcătuiesc prin a considera China o dictatură comunistă, pauperă, izolaționistă. Dar nici așa nu-i bine. În mintea mea, China, o țară care conduce economic lumea, alături de Statele Unite, ar trebui să fie orientată către partenerii săi, cărora li se adresează.

          Ei bine, aproape nimeni în China nu vorbește engleză!?! What?!?, veți spune. Nu. Nici în aeroporturi, nici în free shopuri, nici în hotelurile de lux în care se presupune că așteaptă turiști străini, nu muncitori chinezi, fără dare de mînă. În insula Hainan, cea mai sudică și cea mai bogată provincie a Chinei, cu spa-uri și beach resorturi incredibile chiar comparînd cu Bali, Hawaii sau alte insule exotice, e greu să te înțelegi cu cineva în aeroport sau hotel, darămite pe stradă. În școli se învață complicatele litere chinezești, nu și o limbă străină. Puținii care vorbesc engleza ne-au mărturisit că au făcut cursuri ''speciale''! Explicația este că toate aceste facilități par să fie orientate și făcute pentru asiatici - cei din Hong Kong, Taiwan, Thailanda, Coreea etc., cu pretenția ca aceștia să învețe chineza - ceea ce evident le e mai ușor, decît americanilor sau australienilor, aflați în apropiere.

          Apoi, credeam că marele imperiu economic și comercial este mai ''dollar oriented''. N-aveam de ce să merg în China cu euro. Dar pe aeroporturi, toate prețurile sunt în moneda curentă. Am arătat cuiva, la un free shop, o hîrtie de 100 de dolari și a părut să nu o recunoască!? La Moscova, dimpotrivă, sunt magazine cu prețuri și în dolari, și în euro.

          În fine, internetul. Natural disaster! Într-o țară atît de avansată tehnologic, internetul este o mizerie! Facebook, whats up, Telegram, Signal par a fi blocate din motive ideologice. Poate nu realizăm, dar (știu, avem mușchi și la nivelul capului, vorba reclamei), dar avem în România unul din cele mai bune interneturi din lume! Mă așteptam ca și în China, măcar ca frondă la adresa capitaliștilor, să fie la fel. Nu, nu e. Free wi-fi, nici pomeneală.

          Am lăsat la urmă tocmai începutul: felul în care poți ajunge în China. Cu viză. Indiferent cine te invită - în cazul nostru, televiziunea DE STAT chineză - procesul de acordare a vizei prin Ambasada din București este unul anevoios și umilitor.  Mă așteptam la dificultăți la obținerea vizei de SUA, de Rusia, dar pentru China, prietenul nostru ''de veacuri''? Cu care n-am avut niciodată vreo dispută - nici economică, nici juridică, nici economică? Și totuși. Îți trebuie vrafuri de hîrtii, de copii - pe care nu le poți face în consulat, deși plătești peste 50 de euro taxă de viză. Ajuns în China, pașaportul ți-e puricat, de parcă ai fi venit să faci acolo contrabandă sau trafic de droguri. Dar, vorba chinezului, ''old habits die hard''. Nu cred că are legătură cu comunismul, dictatura sau trufia economică. Poate cu felul în care și ei sunt tratați, cînd vor să intre în altă țară. Eu unul, nici nu-mi dau seama cu ce are legătură.

Comenteaza aceasta stire

Justiție, principii și o dilemă

Pe altă parte, structura de forță a statului băsist (îl numesc așa după creatorul său) cu Parchetul General și DNA pe post de vârfuri de lance, hotărâte până la disperare să apere status-quo-ul cele conferă puteri de arbitru discreționar, ferit în mod meșteșugit de orice răspundere și responsabilitate.

Încotro se duc radicalii liberi?

State cu guverne mult mai stabile, cu majorități mult mai confortabile s-au prăbușit literalmente sub greutatea colosală a unor manifestații de tip radical, organizate de formațiuni politice din opoziție și susținute activ de către radicalii liberi din stradă. Așa au căzut în mod nedemocratic mai multe guverne, în special din lumea a treia. Iar România nu este departe de lumea a treia. În locul guvernelor care au căzut, inițial au fost instalate guverne de tip marionetă, care au putut fi dirijate de afară. Iar ulterior s-a generalizat haosul.

'Politically Correct': despre abrevieri și etichete aberante. Astăzi, despre TFL

Deși sună bine la prima vedere, termenul lasă loc la o serie de întrebări legitime. Prima dintre ele ar fi: oare cele două etichete – „frumos“ și „liber“ – îi definesc cel mai bine pe cei tineri? De ce „frumos“, și nu „inteligent“? Poate pentru că, în era Facebook, Instagram, etc. și a revistelor glossy, adjectivul „inteligent“ este, cumva, desuet?

Greșeala fatală a lui Ludovic Orban

Mișcările de protest, chiar dacă nu au fost spontane și chiar dacă nu au fost legale, pentru că nimeni nu a solicitat o autorizație pentru ele, au avut totuși, până duminică, o legitimitate morală.

Ungaria da, România ba
De Sorin-Lucian Ionescu 11 decembrie 2017

Și mai interesant și surprinzător (pentru unii) este că Ungaria atrage O TREIME din investișiile chineze în Europa Centrală și de Est, deci nu mai e vorba doar de fostele țări comuniste. Iar importurile Chinei din Ungaria (cel mai probabil high tech, că doar nu grîu, oi sau porumb) au cresut în ultima vreme cu 20%! Numai anul trecut, schimburile bilaterale au crescut cu peste 10%, ajungînd la aproape 9 miliarde de dolari, ceea ce face din Ungaria al treilea partener economic și comercial al Chinei din Europa!? Ungaria a fost clar, anul trecut, cea mai importantă sursă de importuri a Chinei din Europa.

Scânteia care îl aruncă în aer pe Liviu Dragnea

În linii mari, PSD este în prezent dominat de trei grupări. Cea mai consistentă este alcătuită din cei care au perceput pericolul statului paralel și care s-au angajat într-o luptă fără precedent împotriva acestuia. În esență, statul paralel este perceput ca fiind tot ce intervine în deciziile importante, fără a avea o legitimitate conferită de Constituție sau de electorat.

La câtă suveranitate renunțăm?

Și dacă pilonii care susțin întregul eșafodaj al gândirii moderne încep să se clatine sau chiar dispar, atunci tot ceea ce știm trebuie reevaluat. Și analizat dintr-o cu totul și cu totul altă perspectivă. Prin urmare, mai este România un stat suveran? Mai este politica noastră externă o expresie a politicii interne? Da sau nu?

Radicalii liberi

Dacă acestea sunt obiectivele reale sau nu, aceasta este o dilemă care va continua să frământe opinia publică. Dacă România este sau nu expusă unor atacuri cum sunt cele reclamate de demonstranți, din nou trebuie să stabilim cu certitudine.

China ciudată
De Sorin-Lucian Ionescu 7 decembrie 2017

Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

Gabriel Sandu a fost pedepsit exemplar

Faimosul ”culoar” a funcționat. Culoarul din Justiție. Așa cum l-a denumit Daniel Dragomir, unul dintre foștii șefi ai SRI. Spre deosebire de generalul Dumitru Dumbravă, care i-a spus ”câmp tactic”.

Suntem totemiști

Imaginați-vă un prehominid acum 3.5 milioane de ani. Mic, pipernicit, neajutorat. Se aude un foșnet în ierburi. - O fi vântul, zice. Și era un prădător care tocmai îi închide șansa de a-și transmite prin urmași, genele. Sau e un prădător și fuge... Cu toate că era vântul. O reacție fals pozitivă a celor care au lăsat urmași.

Guvernul umflă bugetul statului paralel

Filozofia bugetului pe 2018 este diferită de viziunea și angajamentul PSD. Din cel puțin trei puncte de vedere. Al învățământului și sănătății. Al investițiilor în obiective de natură să pună în mișcare morișca economică. Al statului paralel.

Ambasadori americani acuzați de trafic de influență

Printr-un amplu document, sunt precizate faptele pentru care aceștia sunt incriminați în dosarul Microsoft. Compania însăși face și ea obiectul sesizării.

Denunț adresat Procurorului General al Statelor Unite

Voi posta de fapt două denunțuri. Unul adresat Procurorului General al Statelor Unite, Jeff Sessions, și altul chiar președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cele două documente au un conținut identic. Informațiile din aceste documente nu pot fi sub nicio formă ignorate de autoritățile din Statele Unite. Și nici nu vor fi.

În România s-a declanșat Războiul Rece!

Din ce în ce mai multe persoane și instituții, nu numai din România ci și din străinătate, sunt antrenate într-un veritabil Război Rece declanșat la București. Disputa acestuia, care îi are drept protagoniști principali, pe de-o parte, pe liderii majorității iar pe de altă parte pe însuși președintele Klaus Iohannis, se desfășoară în jurul a două teme incendiare.

Kovesi 'mama justiției' sau 'mama ei de justiție'!?

Dacă trecem pe lângă faptul că șefa anticorupției se afla la aceiași masă cu un judecat chiar pentru fapte de corupție și asta înaintea unei pronunțării unei decizii ce urmează să o ia, definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casație și Justiție chiar în procesul lui, interesant și cu multe semne de întrebare este unul dintre subiectele abordate la întrunirea acestui ONG și anume „scoaterea în afara legii a PSD”?!

Agenția European-Occidentală a Medicamentului
De Sorin-Lucian Ionescu 21 noiembrie 2017

În România, subiectul relocării Agenției Medicamentului și a șanselor reale ale României în această candidatură a fost cel mai bine acoperit de DC News, în particular de jurnaliștii Val Vâlcu și Bogdan Bolojan. Nimeni n-a scris mai mult ca ei pe subiect.

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.