joi, 20 iunie 2019

UPDATE. Ciclonul ZORBAS a lovit Grecia. Zone întregi inundate. Ploi puternice și valuri de 11 metri înălțime în larg. Mii de turiști au părăsit de urgență Insula Santorini. VIDEO

După furtuna Xenophon care a afectat Grecia la începutul acestei săptămâni, meteorologii au anunțat un ciclon numit Zorbas, care s-a mutat sâmbătă spre sud, afectând Peloponezul, Creta, Attica și Evia de Est, precum și o mare parte din Marea Egee, relatează site-ul greekcitytimes.com.

Ciclonul mediteranean Zorbas a lovit orașul Methoni din sudul peninsulei Peloponez

Ciclonul mediteranean Zorbas, care se dezlănțuie în sudul peninsulei Peloponez a lovit sâmbătă orașul Methoni de pe litoral provocând haos pe plaja principală unde mai multe ambarcațiuni au fost răsturnate, informează site-ul greekreporter.com.

Într-un filmuleț postat pe site-ul greekreporter se poate observa cum puterea ciclonului își face simțită prezența cu furie. Ambarcațiunile sunt răsturnate și aduse la țărm, vântul străpunge barurile de pe plajă și umbrelele sunt luate de vânt, în timp ce apa acoperă plaja.

Zorbas a lovit Peloponezul sâmbătă dimineața, cu ploi torențiale și valuri care s-au abătut asupra orașelor de pe litoral, precum Methoni, Finikounda, Koroni și Kalamata, viteza vântului ajungând până la 90 km/ h.

Methoni este o destinație turistică populară, renumită pentru castelul său venețian, spălat de mare, lângă o frumoasă plajă de câțiva metri lungime.

Potrivit ultimelor informații, Grecia a fost lovită în urmă cu puțin timp de ciclonul Zorbas, cu ploi puternice și mare agitată. Primele imagini video au fost postate de localnici și agenții meteo din orașul Kalamata, aflat în sudul peninsulei Peloponez, dar și din insula Creta.

UPDATE ORA 12.30 Autoritățile au închis zeci de drumuri din centrul și nordul Peloponezului, iar orașul Argos a fost inundat atunci când apa a trecut peste barajele a două râuri din apropiere.

Atena și regiunea Attica au fost lovite în după-amiaza zilei de sâmbătă. Vechea autostradă națională din vestul regiunii, lângă orașul Mandra de pe litoral, unde inundațiile de anul trecut au luat 23 de vieți, a fost închisă traficului. 

Zona cea mai grav afectată a fost Messinia, în sud-estul peninsulei Peloponez, unde capitala Kalamata și satele de pe litoral, Methoni și Finikounda, fiind inundate de valuri.

Anterior, ciclonul a lovit coastele sudice ale Peloponezului, dărâmând copacii și scufundând vasele de pescuit și iahturile.

Potrivit unor imagini postate de utilizatori pe Twitter, mii de turiti încearcau să părăsească Insula Santorini, înainte ca ciclonul Zorbas să ajungă și în insula din Marea Egee.

 
 

 

 

 

Comenteaza aceasta stire

CRIZĂ politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie
De Mediafax 9 iunie 2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție în urma unei decizii CCM, a declarat că există două soluții la criza politică actuală, organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi.

Momente emoționante: Polițist german, în lacrimi după ce a ajutat românii din diaspora să voteze. Clipul, preluat de Poliția din Munchen! VIDEO
De Mediafax 29 mai 2019

Într-un clip postat de unul din românii care au așteptat la coadă ca să voteze la consulatul din Munchen, Marius Șortan, se observă cum românii scandează ”Polizei! Danke polizei!” și îi aplaudă pe polițiștii germani care au lărgit perimetrul instituției cu garduri mobile astfel încât să poată vota cât mai mulți oameni.

Financial Times: Demisia Theresei May riscă să conducă la producerea unui Brexit fără niciun acord
De Mediafax 25 mai 2019

Demisia premierului Theresa May deschide drumul unei competiții haotice pentru conducerea Partidului Conservator și amplifică probabilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, comentează cotidianul Financial Times.

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.