miercuri, 17 iulie 2019

Cinci asociații ale pacienților anunță că nu susțin raportul pe Sănătate al Avocatului Poporului

Cinci asociații ale pacienților anunță că nu susțin raportul pe Sănătate al Avocatului Poporului

Reprezentanții a cinci asociații ale pacienților din România anunță că nu se vor alătura demersului Avocatului Poporului de a elabora un raport special pe Sănătate, aceștia părăsind dezbaterea de joi de la Palatul Parlamentului, susținând că acțiunea este una organizată superficial.

Reprezentanții a cinci asociații de pacienți din România transmit că au decis să nu gireze demersul Avocatului Poporului de a elabora un Raport special privind sistemul sanitar național, motivul fiind acela că acțiunea lui Victor Ciorbea ar fi una superficială, fără atingere la probleme reale din sistem. Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), Asociația Natională a Surzilor din România (ANSR), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.A.A) și Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) sunt asociațiile de pacienți care nu sunt de acord cu modalitatea de lucru a Avocatului Poporului.

Joi, la dezbaterea de la Palatul Parlamentului, membrii ai organizațiilor CNDR și APCR au părăsit sala "indignate de faptul că, după două ore de dezbateri, niciuneia nu i s-a dat cuvântul."

Am luat greu decizia să particip la această dezbatere, deși din experiență știu că sunt doar alte vorbe, nimic nu se schimbă. Am fost însoțită de mai mulți experți ai organizațiilor membre în CNDR, astfel că îmi revenea sarcina să pun din nou în atenție grava problemă cu care se confruntă pacienții cu distrofie musculară. De cinci ani de zile, nu avem în România un spital de profil, oamenii mor în chinuri cumplite. Acesta este un motiv pentru care nu am voie să epuizez nicio șansă. De când am ieșit din sală îmi răsună continuu în urechi vorbele domnului Ciorbea, în momentul în care Rozalina Lăpădatu a explicat de ce părăsim sala: >>Doamnă, dar v-am chemat să ne transmiteți în scris problemele, nu să le spuneți aici!<< Mă simt umilită și desconsiderată”, a declarat Daniela Tontsch, președinte CNDR.

Reprezentanții pacienților spun că s-au simțit discriminați, atenția fiind acordată doar pentru reprezentanți ai instituților de stat.

"Ceilalți am fost prezentați la categoria “alți participanți”. Au luat cuvântul, pe rând, aceleași persoane, în ciuda faptului că Avocatul Poporului tocmai spusese că pacientul este în centrul atenției. Care pacient? Când urmează să fim ascultați? Când sala devine goală? Cine ne ascultă? Avocatul Poporului? Al cui avocat este? Când vom fi tratați și ascultați ca parteneri egali?“, a declarat Georgeta Crișu, președinte ANCAAR.

Asociațiile pacienților spun că participarea unui număr mare de parlamentari, specialiști, sindicate, ONG au făcut ca dezbaterea să se transforme în "informări deja cunoscute și repuse pe tapet de vorbitori."

Avocatul Poporului va face un raport privind sistemul de sănătate românesc, care va fi prezentat celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, președintelui, celorlalte autorități, tututor asociațiilor și ONG-urilor, a anunțat joi Victor Ciorbea.

Comenteaza aceasta stire