marţi, 25 iunie 2019

Cine este Huawei și de ce resimte întreaga lume efectele arestării fiicei fondatorului?

Cine este Huawei și de ce resimte întreaga lume efectele arestării fiicei fondatorului?

Arestarea în Canada a lui Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies Co Ltd din China și fiica fondatorului companiei, a iscat temeri legate de amplificarea disputei comerciale americano-chinez și a dus la scăderi ale burselor în întreaga lume.

Reținerea lui Meng a venit la cererea autorităților americane și este legată de o investigație privind presupuse încălcări ale sancțiunilor comerciale impuse Chinei, a delarat pentru Reuters o surrsă apropiată chestiunii. Ministerul de externe al Chinei a declarat că nici Statele Unite, nici Canada nu au explicat motivele arestării.

Cine este Huawei? Huawei este cel mai mare furnizor mondial de echipamente de telecomunicații și al doilea mare producător de smartphone-uri, cu venituri de aproximativ 92 miliarde dolari anul trecut. Spre deosebire de alte mari companii de tehnologie din China, o mare parte din afacerile sale se fac în străinătate și este lider de piață în multe țări din Europa, Asia și Africa.

Compania a fost înființată în 1987 de către fostul ofițer militar Ren Zhengfei. A rămas în proprietate privată și se descrie ca fiind deținută de angajați, deși structura sa de proprietate nu este cunoscută. Are sediul central în centrul tehnologic din Shenzhen și are circa 180.000 de angajați.

Compania a avut succes pentru că a fost un pionier în furnizarea de echipamente de telecomunicații, într-un moment în care China cheltuia foarte mult pentru modernizarea rețelelor, importând o mare parte din echipamentul său. Huawei a început să concureze la nivel internațional în anii 90 și era cunoscută pentru prețurile scăzute cu care concura.

Concurenții au considerat Huawei un furnizor de echipamente copiate, iar companii precum Cisco Systems sau Motorola au deschis procese împotriva furturilor de secrete comerciale.

Ulterior Huawei a investit în cercetare și dezvoltare și acum este considerat lider mondial în tehnologii cheie pentru rețelele de telecomunicații, precum și furnzor de smartphone-uri de ultimă generație. În schimb, marii rivali occidentali Nokia și Ericsson s-au luptat financiar în ultimii ani.

Huawei continuă să se extindă în noi domenii, inclusiv dezvoltarea de microprocesoare, inteligența artificială și cloud computing.

Agențiile americane de informații susțin că Huawei are legături cu guvernul Chinei și că echipamentele sale ar putea conține „porți de acces” pentru spionii chinezi. Dar nu au fost făcute publice dovezi în acest sens, iar compania a negat în mod repetat aceste afirmații.

Suspiciunile persistă, preocupările concetrându-se acum pe dezvoltarea rețelelor mobile de generația a cincea (5G), în care Huawei este expertiză de top. O nouă lege apărută în China, care impune oricărei companii locale să ajute guvernul atunci când este solicitată a provocat îngrijorări suplimentare.

Guvernul SUA a luat o serie de măsuri pentru a bloca firma de pe piețele locale, interzicând inclusiv achizițiile guvernamentale de echipamente Huawei și refuzând acordarea de ajutoare guvernamentale oricărui operator care utilizează echipamente Huawei. Companii precum Verizon Communications și AT&T au încetat să distribuie smartphone-uri Huawei la începutul acestui an.

Cele mai multe țări, printre care și aliați apropiați ai SUA, precum Canada, Marea Britanie și Germania, nu au luat măsuri împotriva Huawei, argumentând că au proceduri suficiente pentru a testa echipamentele pentru securitate. Dar Australia și Noua Zeelandă au interzis recent Huawei să participe la rețelele 5G și există indicii că alte țări, inclusiv Germania, reanalizează problema.

Este arestarea lui Meng Wanzhou legată de aceste probleme de securitate? Autoritățile americane nu au dezvăluit circumstanțele privind arestarea lui Meng, însă o persoană familiarizată cu această chestiune a declarat pentru Reuters că arestarea se referă la încălcări ale sancțiunilor comerciale americane. Reuters a publicat în urmă cu apropae șase ani o investigație despre legăturile lui Meng și ale Huawei cu compania Skycom, care a încercat să vândă echipamente informatice Hewlett-Packard unui operator iranian de telefonie mobilă, încălcând aceste sancțiuni.

Rivalul Huawei, ZTE Corp, s-a declarat vinovat anul trecut la acuzațiile care i-au fost aduse privind încălcarea embargoului privind vânzarea de echipamente din SUA către Iran. La începutul acestui an, Departamentul de Comerț al SUA a apreciat că ZTE a încălcat acordul și i-a interzis să cumpere orice componente din SUA, o mișcare care a afectat multe operațiuni ale ZTE.

Interdicția a fost ridicată la cererea președintelui american Donald Trump, o concesie făcută președintelui chinez Xi Jinping care a surprins și a înfuriat oficiali guvernamentali americani.

Anchetele privind sancțiunile au precedat cu mult actualul război comercial. Dar arestarea directorului financiar a coincis cu armistițiul temporar stabilit în weekend de președinții Trump și Xi. Piețele financiare au resimțit din plin știrile și se tem că armistițiul va fi încălcat. Cu toate acestea, nu există nici dovezi că ar fi fost un gest deliberat al SUA, ci doar o coincidență ciudată.

Ce s-ar putea întâmpla acum cu Huawei? O interdicție privind achiziții de componente din SUA, cum ar fi cea impusă temporar ZTE, ar fi devastatoare, dar nu există motive imediate de a bănui acest lucru. Cazul ar putea determina ca și unele state europene importante să ia decizii împotriva companiei, ceea ce ar avea un impact pe termen lung asupra afacerilor sale.

Cu toate acestea, statutul lui Huawei de reper în industria high-tech din China, într-un moment în care țara încearcă să ajungă din urmă cu SUA în zone precum microprocesoarele, înseamnă că va rămâne puternică și influentă în anii următori.

Bursele asiatice au căzut joi, după arestarea lui Meng Wanzhou.

Indicele japonez Nikkei a scazut cu 1,91%, la cel mai scazut nivel din 30 octombrie, indicele Asia-Pacific al MSCI a pierdut 2 procente, Hong Kong Hang Seng a scăzut cu 2,47%, în timp ce acțiunile din Shanghai au scăzut cu 1,7%.

În Europa indicii londnezi FTSE 100 și FTSE 250 au scăzut cu 2,10%, respectiv 1,94%, urmați de AEX în Amsterdam, cu 2,15%, CAC 40 la Paris, cu un minus de 2,13%, Dax din Frankfurt cu 2,32% și IBEX din Madrid cu 1,77%. Indicele pan-european Euro Stoxx 50 scade cu 2,03%.

Acțiunile ZTE Corp au scăzut cu 9,1% în Hong Kong și 6,5% in Shenzhen.

Comenteaza aceasta stire