luni, 19 martie 2018

Cine este struțul PSD?

Cine este struțul PSD?

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, ne-a spus că România a alergat mult, că mai are câțiva metri de parcurs până la linia de sosire și a recomandat acestei țări să păstreze direcția. Să nu o ia invers.

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Domnul Frans Timmermans este bine intenționat. Și susține că este avizat. Numai că se înșală profund. S-a dovedit în mod definitiv și de mai multă vreme faptul că atât Parchetele, și în primul rând DNA, cât și Justiția sunt bolnave cronic și sunt incapabile să-și administreze singure antidotul. În mod normal, acest sistem, care nu a fost în realitate niciodată reformat și nici măcar simbolic lustrat, ar trebui să fie controlat în mod exigent și îndreptat de câte ori este cazul de către Consiliul Superior al Magistraturii. Dar s-a văzut chiar zilele trecute ce se întâmplă atunci când secția de procurori a CSM este în situația de a evalua erorile și abaterile de la norme de care se face vinovat un coleg. În speță, Laura Codruța Kovesi, șefa DNA. Când ai un CSM cu o secție de procurori dintre care unii sunt incompatibili pentru că au „probeme penale” chiar la DNA, când alți procurori din aceeași secție au sustras documente ale dosarului furnizat de Inspecția Judiciară pentru a o proteja pe șefa DNA, atunci cum să te mai aștepți ca acest instrument să devină decisiv în reformarea sistemului? Un sistem care, în treacăt fie spus, s-a lăsat cu bună știință parazitat ani de zile de către SRI și transformat în „câmp tactic” al principalului serviciu secret.

Deci, cu mare regret pentru prim-vicepreședintele Comisiei Europene, care se consideră bine informat în ceea ce privește Justiția din România, trebuie să constatăm că ceea ce îi poate fi aplicat unui sistem robust și sănătos nu se potrivește atunci când, într-o țară cum e România, chiar capul sistemului este contaminat. Și știe la fel de bine ca și noi acest domn Frans Timmermans că legile, inclusiv cele vizând mersul Justiției, nu le face în niciun stat CSM-ul sau alte instituții ale Justiției și că, întotdeauna și oriunde, conform tuturor normelor fundamentale, legea este concepută și promovată de către puterea legislativă. Și mai mult chiar, oricunde în lume, inclusiv în România, procurorilor le este interzis să participe sau să influențeze în vreun fel operațiunea de elaborare a actelor normative, iar instituțional nu au nici măcar dreptul să comenteze conținutul acestora. Ei trebuie doar să aplice legile așa cum rezultă ele din activitatea parlamentară.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene s-a lovit la București cu capul de sticlă, pentru că, în realitate, nu a avut decât un singur interlocutor. Președintele Klaus Iohannis, care l-a asigurat că se dă peste cap pentru a susține așa-zisul stat de drept. În cealaltă parte, la principalul partid al majorității parlamentare, al cărui președinte conduce și Camera Deputaților, domnul Timmermans a constatat că nu face altceva decât să vorbească cu fundul unui struț. Al cărui cap e bine ascuns în nisip. Pentru că asta a făcut domnul Liviu Dragnea. S-a ascuns.  A adoptat politica struțului. A refuzat să-și asume decizia ministrului Justiției de a solicita revocarea doamnei Laura Codruța Kovesi. Ca și când acest ministru al Justiției ar fi un vizitator extraterestru, care și-a făcut discret apariția urmând să dispară la fel de discret, dar lăsând în urma sa o problemă începută, nedusă până la capăt și greu de rezolvat de către președintele României și Curtea Constutuțională. Domnul Liviu Dragnea s-a comportat ca și când ministrul Justiției nu ar face parte din Guvernul instalat și susținut de către majoritatea PSD și ALDE. Și ca și când propunerile de reformare ale Justiției și cea de revocare a șefei DNA i-ar aparține în totalitate celui care a primit și exercită portofoliul de la Justiție.

Și, în continuare, fruntașii celui mai important partid se întâlnesc pentru a pregăti un congres. Ar fi un bun prilej ca aceștia să discute deschis și capitolul referitor la Justiție și poziția pe care trebuie să o adopte partidul de susținere sau de nesusținere a demersului domnului Tudorel Toader. Numai că nu se întâmplă așa. Dimpotrivă. Liviu Dragnea impune omerta. Și dacă tot s-a pus cu capul în nisip și dacă tot își obligă întreg Comitetul Executiv să facă la fel, își imaginează că partenerii noștri europeni se lasă prostiți și nu știu ceea ce în definitiv știe o țară întreagă. Și anume că PSD, cel mai mare partid din România, care domină majoritatea parlamentară, a decis pe bună dreptate și în cunoștință de cauză că a sosit momentul în care mecanismele Justiției să fie astfel reglate sub aspect legislativ, încât în viitor Justiția să se poată cu adevărat autoguverna în interesul exclusiv al cetățenilor României și să poată cu adevărat controla excesele unor procurori.

De ce, mă rog frumos, acești oameni politici, care nu fac nimic rău ci, dimpotrivă, răspund pozitiv așteptărilor populației, să se ascundă cu capul în nisip la semnalul lui Liviu Dragnea și să le arate dosul partenerilor noștri din Uniunea Europeană?

Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.

Face Klaus Iohannis o combinație în trei?

Și că a această discuție ar urma să fie invitată și doamna Laura Codruța Kovesi. Dacă se întâmplă așa ceva, atunci, din nou, puterea la cel mai înalt nivel din această țară este absolut originală. Adică președintele face o nemaivăzută.