luni, 26 august 2019

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului de Bobotează. Oamenii au venit și de la ora 4 dimineața ca să ia apă sfințită

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului de Bobotează. Oamenii au venit și de la ora 4 dimineața ca să ia apă sfințită

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului, acolo unde Patriarhul Daniel a ținut slujba de sfințire a apei de Bobotează. Credincioții au venit și de la ora 4 dimineața, în speranța că vor ajunge să ia apă cât mai repede.

"Nu-mi trebuie multă agheasmă. (...) În fiecare an se schimba agheasma din casa(...) Mă rog pentru familie, sănătate, prieteni. (...) S-a sfinșit și ieri apa, dar normal asta se ia și astăzi e datina de a se lua. E mai bune în ziua de Bobotează, are mai mare putere apa sfințită. Când mergem acasă luăm o gură de apă și anafură. Dimineața se bea apa pe nemâncate, pana pe 14 Ianuarie", a spus unul dintre cei prezenți.

"Pe la 8:30 am ajuns. Am răbdare și încă am venit din bulevardul Lacul Tei. In fiecare an vin aici la Patriarhie ca sa iau agheasmă. Respect acele noua zile și beau ( n.r - agheasma). (...) Foarte mult cred în puterea apei sfințite. (...) Mă rog pentru pace, pentru liniștea sufletească, pentru liniștea în familie și mai alea pentru judecată de apoi", a afirmat și Diana.

"La 4:30 am ajuns, iar politia de aici mi-a spus ca la 6:30 să fiu aici, iar când am ajuns la 6:30 era aici coada. Pentru asta stă lumea la coadă, pentru apa sfințită. Mai bine sfințeau apa înainte ca sa nu stăm la coadă, să facă slujba după aceea. La slujba oricare vrea poate să stea", a afirmat un credincios.

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută și sub denumirile "Arătarea Domnului" și "Epifania", este celebrată de creștini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfințirea apei, include și o serie de obiceiuri și tradiții - fetele își visează ursitul, iar bărbații scot crucea din apă.

Credincioșii și preoții consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfințită la biserică în această zi și luată de credincioși nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înțelege atât apa sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei.

 

 

Comenteaza aceasta stire