miercuri, 17 iulie 2019

COD GALBEN de caniculă și de vijelii în mai bine de jumătate de țară: un val de praf saharian vine peste România!

COD GALBEN de caniculă și de vijelii în mai bine de jumătate de țară: un val de praf saharian vine peste România!

Administrația Națională de Meterologie (ANM) a emis astăzi două coduri galbene de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat, pentru mai mult de jumătate de țară.

Primul cod intră în vigoare de astăzi de la ora 16 și este valabil până mâine dimineață, la ora 9.

În acest interval, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20...30 l/mp).

 În cea mai mare parte a țării vremea va fi caniculară, cu maxime cuprinse între 35 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent și local va depăși pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și podiș. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 17/18 iunie, temperaturile minime vor fi, în general, peste 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Cea de-a doua avertizarea meteo intră în vigoare mâine, de la ora 9 și este valabilă până duminică, ora 09.

Potrivit meteorologilor, în acest interval, în sud-vestul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie și va cădea grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

În restul teritoriului astfel de fenomene se vor manifesta temporar și pe spații restrânse.

În regiunile sudice, vremea se va menține caniculară, cu maxime în jurul a 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent și local va depăși pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și podiș.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopți tropicale.

Precipitațiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentrații reduse.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

ALERTĂ METEO. După caniculă vin PLOILE - cod GALBEN de vijelii până la ora 23.00! Care sunt județele afectate
De Neptun TV 2 iulie 2019

În Sudul României, miercuri după-amiaza, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

O NOUĂ ALERTĂ METEO! Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale în 25 de județe din țară! CONSTANȚA, sub COD GALBEN!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Avertizarea Cod portocaliu intră în vigoare joi, la ora 13.00, și este valabilă până vineri, la ora 1.00.

ALERTĂ METEO. Noi coduri portocalii și galbene - ploi, grindină și vijelii în mai multe zone!
De Neptun TV 22 iunie 2019

Vremea va fi călduroasă, îndeosebi în sudul și estul țării, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

ALERTĂ ANM: Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii în 34 de județe
De Neptun TV 21 iunie 2019

Vremea va fi călduroasă cu precădere în sudul și estul țării, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

COD GALBEN de inundații pe râuri din 20 de județe
De Neptun TV 19 iunie 2019

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare ȋn intervalul miercuri ora 18:00 – joi ora 6:00 pe unele râuri din județele Alba, Hunedoara, Arad și Bihor.

ALERTĂ ANM: Cod galben de ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină în 37 de județe HARTA
De Neptun TV 19 iunie 2019

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.