joi, 20 septembrie 2018

COD ROȘU de inundații pe mai multe râuri: zeci de persoane, evacuate! HARTA județelor vizate de coduri portocaliu și galben de furtună

De Mediafax 9:24, 30 iunie 2018 220 vizite Social
COD ROȘU de inundații pe mai multe râuri: zeci de persoane, evacuate! HARTA județelor vizate de coduri portocaliu și galben de furtună

Hidrologii au emis cod roșu de inundații, în această dimineață, pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu și inferior, în județele Brașov și Covasna, fenomene periculoase putând să se producă mai ales în zona localității Băcel, la confluența cu râul Negru, în Covasna.

Potrivit reprezentanților Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu și inferior, în județele Brașov și Covasna.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluența cu râul Negru (zona localitӑții Bӑcel - județul Covasna), mai arată INHGA.

Atenționarea hidrologică este în vigoare până sâmbătă seara, la ora 18.00.

Covasna: Peste 100 de persoane vor fi evacuate din cauza unei breșe în dig, pe râul Târlung

Peste 100 de persoane din Lunca Mărcușului, județul Covasna, vor fi evacuate, sâmbătă dimineața, după ce precipitațiile din ultima vreme au creat o breșă în dig, pe râul Târlung, pentru care hidrologii au emis cod coșu de inundații.

Potrivit reprezentanților ISU Covasna, pe râul Târlung în apropierea localității Lunca Mărcușului, s-a creat o breșă în dig, astfel că sâmbătă dimineața s-a ordonat evacuarea a 30 locuințe, respectiv peste 100 de persoane.

Sursa citată a arătat că persoanele care trebuie să își părăsească locuințele sunt duse în căminul cultural al localității, pus la dispoziție de primărie.

La ora transmiterii acesti știri, evacuarea persoanelor este în desfășurare.

Cod portocaliu și cod galben de furtună

De asemenea, este în vigoare o atenționare COD GALBEN, emisă de ANM, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 01 iulie, ora 06.

În perioada menționată, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Maramureșului, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii au emis și COD PORTOCALIU, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 30 iunie, ora 23, când local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Manifestări ale instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp.

UPDATE 20:00  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit, sâmbătă, valabilitatea codului roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Tӑrlung din județele Covasna și Brașov până la ora 24.00.

Pe râurile din bazinul hidrografic Trotuș din județele Bacӑu și Covasna, avertizarea cod roșu de inundații este valabilă tot până la miezul nopții.

Tot până la ora 24.00, este valabil și un cod portocaliu de inundații, pe râurile din bazinele hidrografice Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Hoghiz – amonte Ac. Drăgășani (județele Harghita, Brașov, Sibiu, Vâlvea, Argeș și Olt), Argeș – bazin superior, Dâmbovița – bazin superior (județele Argeș și Dâmbovița), Trotuș – bazin amonte S.H. Târgu Ocna (județele Harghita, Covasna și Bacӑu), Suceava – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Moldova, Bistrița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Suceava, Neamț și Harghita) și Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Adjudul Vechi (județele Vrancea și Galați).

Totodată, până duminică la ora 16.00, este în vigoare un alt cod portocaliu de inundații care vizează râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (județele Harghita, Covasna și Brașov), Ialomița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Prahova (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița), Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele: Brașov, Covasna și Buzău), Trotuș – bazin aval S.H. Târgu Ocna (județele Bacӑu, Neamț și Covasna), Bârlad – bazin superior și afluenți aferenți sectorului aval S.H. Bârlad (județele Iași, Neamț, Bacӑu, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – curs inferior aval confluențӑ Trotuș (județele Vrancea și Galați), Jijia (județele Botoșani și Iași) și Prut – afluenții aferenți sectorului amonte confluențӑ Jijia (județele Botoșani și Iași).

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

JUDEȚUL CONSTANȚA. Au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană - care sunt localitățile afectate
De Neptun TV 19 septembrie 2018

De data aceasta, autoritățile au luat decizia de a omorî porcii doar din gospodăriile afectate.

40.000 de tineri români studiază peste hotare. Marea Britanie, în topul preferințelor
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Potrivit reprezentanților IntegralEdu, anual 6.000 de tineri români pleacă să studieze peste hotare, iar destinațiile preferate sunt: Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Franța și SUA.

Traficul va fi închis pe o porțiune din Autostrada A2, pentru lucrări, până pe 4 noiembrie
De Neptun TV 18 septembrie 2018

Șoferii sunt sfătuiți că sporească atenția la volan, să reducă viteza în zona efectuării lucrărilor și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație.

Undă verde pentru Referendum în România. CCR a avizat favorabil Legea pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei
De Neptun TV 17 septembrie 2018

Senatul a adoptat, marțea trecută, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

Peste 7.000 de sancțiuni aplicate pentru încălcarea normelor sociale și aproape 500 permise reținute
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În cauzele instrumentate au fost dispuse 15 măsuri preventive. De asemenea, au fost depistate 5 persoane urmărite național sau internațional.

Atacul sângeros din Brăila. Dosar penal deschis în cazul baschetbaliștilor înjunghiați pe terasă. Vești despre starea victimelor
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În baza filmărilor făcute în barul unde s-a produs incidental, anchetatorii au un grup de suspecți în cazul baschetbaliștilor atacați într-un club din Brăila

ATENȚIE! Consumul de ALCOOL este un factor principal de îmbolnăvire și mortalitate la nivel mondial
De Neptun TV 16 septembrie 2018

La nivel mondial, consumul de alcool a fost în 2016 al șaptelea factor de risc atât pentru decese, cât și din punctul de vedere al incapacității generate de boală.

Epidemiile grave care amenință GOSPODĂRIILE în România, pe lângă Pesta porcină și Tuta Absolută, și cum se pot preveni!
De Mediafax 15 septembrie 2018

Pesta porcină africană pare să fie de departe boala momentului, nu doar în România, ci și în Uniunea Europeană. Vom vedea însă, că lista pericolelor pentru animale, dar și plante este mai lungă, pesta porcină fiind doar cea mai vizibilă.

CONSTANȚA. Spectacol-labirint în centrul vechi - acțiunea este bazată pe poveștile de viață înscrise pe epitafurile vechilor locuitori ai Tomisului
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Un spectacol de teatru labirint, intitulat „Picături de istorie” este pus sâmbătă seara în scenă în centrul vechi al Constanței.

CONSTANȚA. Restaurante ÎNCHISE de Protecția Consumatorilor - meniul zilei: gândaci, murdărie și mâncare expirată!
De Neptun TV 14 septembrie 2018

La restaurantul din Constanța, comisarii CJPC au aplicat o amendă de 10.000 de lei și au dispus oprirea temporară a activității.

Mare SĂRBĂTOARE astăzi la români. Înălțarea Sfintei Cruci aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului! TRADIȚII ȘI OBICEIURI
De Mediafax 14 septembrie 2018

Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine, aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota, 14 septembrie fiind considerată și data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei, în Capitală fiind organizată cu această ocazie o procesiune.

Nicolae Voiculeț, concert la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Vor fi prezenți, Ministrul apărării naționale Mihai Fifor, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum și un grup de elevi reprezentând comunitățile istorice românești de peste granițe.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Șoferi atacați noaptea pe un drum european: 'Bombardau cu pietre mașinile care treceau'
De Neptun TV 13 septembrie 2018

În cursul acestui an, la nivelul țării s-au mai înregistrat cazuri de autoturisme atacate, în special pe timpul nopții, în localitățile Sinești și Țăndărei.

Un nou focar de pestă porcină! Zeci de animale vor fi sacrificate
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Un porc dintr-o gospodărie țărănească din Rogojeni a murit din cauza pestei, iar autoritățile au decis să eutanasieze în mod preventiv toate suinele din localitate, după ce Laboratorul Veterinar de Pestă Porcină de la Iași, a confirmat prezența virusului.

CONSTANȚA. Bărbat reținut după ce i-a propus unei vecine să-i ucidă fostul soțul, pentru bani!
De Neptun TV 12 septembrie 2018

Femeia în vârstă de 42 de ani din Valu lui Traian, județul Constanța, divorțată, care are doi copii minori, a cerut ajutorul polițiștilor, sesizând faptul că un vecin i-a propus să îi omoare fostul soț și pe doi prieteni de familie, pentru bani.

Atenționări de călătorie ale MAE: În SUA sunt în evoluție uraganele Florence și Olivia; în Grecia se menține ridicat riscul de incendii pe șase insule
De Neptun TV 12 septembrie 2018

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA, în mod special în zona statelor Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Virginia, că Uraganul Florence a evoluat rapid în ultimele ore, atingând într-un ritm accelerat gradul 4 (pe o scară de la 1 la 5).

Pesta porcină africană, un nou FOCAR descoperit. Sute de animale vor fi sacrificate. Reprezentant ANSVSA: Pe cei care îi găsim îi ucidem preventiv
De Mediafax 11 septembrie 2018

Echipele de inspectori sanitari și de veterinari vor eutansia toți porcii rămași în gospodăriile tărănești, deoarece în ultimele zile numeroși proprietari și-au sacrificat animalele de frica pestei porcine.

AVERTISMETUL METEOROLOGILOR:: Un nou fenomen climatic El Niño s-ar putea produce în cursul acestei ierni
De Neptun TV 10 septembrie 2018

Potrivit organizației internaționale, schimbările climatice influențează dinamica tradițională a acestor fenomene.

Dosarul Colectiv, AMÂNAT din nou. Părintele unui tânăr mort în incendiu: 65 de morți, nici un vinovat
De Neptun TV 10 septembrie 2018

La Tribunalul București era programat, luni, un nou termen al dosarului Colectiv, în condițiile în care judecătorul din dosar, Valeriu Mihail Terceanu, s-a pensionat cu data de 3 septembrie.

'Scoate căștile'. Elevii au fost întâmpinați la trecerile de pietoni, în prima zi de școală, cu mesaje inedite
De Mediafax 10 septembrie 2018

Aceste mesaje urmează să fie inscripționate pe toate trecerile de pietoni situate în apropierea unităților de învățământ din județ.