joi, 13 decembrie 2018

COD ROȘU de inundații pe mai multe râuri: zeci de persoane, evacuate! HARTA județelor vizate de coduri portocaliu și galben de furtună

De Mediafax 9:24, 30 iunie 2018 220 vizite Social
COD ROȘU de inundații pe mai multe râuri: zeci de persoane, evacuate! HARTA județelor vizate de coduri portocaliu și galben de furtună

Hidrologii au emis cod roșu de inundații, în această dimineață, pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu și inferior, în județele Brașov și Covasna, fenomene periculoase putând să se producă mai ales în zona localității Băcel, la confluența cu râul Negru, în Covasna.

Potrivit reprezentanților Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu și inferior, în județele Brașov și Covasna.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluența cu râul Negru (zona localitӑții Bӑcel - județul Covasna), mai arată INHGA.

Atenționarea hidrologică este în vigoare până sâmbătă seara, la ora 18.00.

Covasna: Peste 100 de persoane vor fi evacuate din cauza unei breșe în dig, pe râul Târlung

Peste 100 de persoane din Lunca Mărcușului, județul Covasna, vor fi evacuate, sâmbătă dimineața, după ce precipitațiile din ultima vreme au creat o breșă în dig, pe râul Târlung, pentru care hidrologii au emis cod coșu de inundații.

Potrivit reprezentanților ISU Covasna, pe râul Târlung în apropierea localității Lunca Mărcușului, s-a creat o breșă în dig, astfel că sâmbătă dimineața s-a ordonat evacuarea a 30 locuințe, respectiv peste 100 de persoane.

Sursa citată a arătat că persoanele care trebuie să își părăsească locuințele sunt duse în căminul cultural al localității, pus la dispoziție de primărie.

La ora transmiterii acesti știri, evacuarea persoanelor este în desfășurare.

Cod portocaliu și cod galben de furtună

De asemenea, este în vigoare o atenționare COD GALBEN, emisă de ANM, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 01 iulie, ora 06.

În perioada menționată, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Maramureșului, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii au emis și COD PORTOCALIU, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 30 iunie, ora 23, când local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Manifestări ale instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp.

UPDATE 20:00  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit, sâmbătă, valabilitatea codului roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Tӑrlung din județele Covasna și Brașov până la ora 24.00.

Pe râurile din bazinul hidrografic Trotuș din județele Bacӑu și Covasna, avertizarea cod roșu de inundații este valabilă tot până la miezul nopții.

Tot până la ora 24.00, este valabil și un cod portocaliu de inundații, pe râurile din bazinele hidrografice Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Hoghiz – amonte Ac. Drăgășani (județele Harghita, Brașov, Sibiu, Vâlvea, Argeș și Olt), Argeș – bazin superior, Dâmbovița – bazin superior (județele Argeș și Dâmbovița), Trotuș – bazin amonte S.H. Târgu Ocna (județele Harghita, Covasna și Bacӑu), Suceava – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Moldova, Bistrița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Suceava, Neamț și Harghita) și Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Adjudul Vechi (județele Vrancea și Galați).

Totodată, până duminică la ora 16.00, este în vigoare un alt cod portocaliu de inundații care vizează râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (județele Harghita, Covasna și Brașov), Ialomița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Prahova (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița), Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele: Brașov, Covasna și Buzău), Trotuș – bazin aval S.H. Târgu Ocna (județele Bacӑu, Neamț și Covasna), Bârlad – bazin superior și afluenți aferenți sectorului aval S.H. Bârlad (județele Iași, Neamț, Bacӑu, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – curs inferior aval confluențӑ Trotuș (județele Vrancea și Galați), Jijia (județele Botoșani și Iași) și Prut – afluenții aferenți sectorului amonte confluențӑ Jijia (județele Botoșani și Iași).

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

APEL UMANITAR. Sărbători pline de durere pentru o familie din Constanța - Mario are nevoie de ajutorul nostru!
De Neptun TV 12 decembrie 2018

Din păcate pentru familia lui Mario, Crăciunul acesta este plin de suferință din cauza bolii de care micuțul suferă.

CONSTANȚA. Doliu la Serviciul Județean de Ambulanță - a murit asistenta șefă Rodica Florea!
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Rodica Florea a fost asistentă șefă a Serviciului Județean de Ambulanță Constanța vreme de aproape 20 de ani. Totodată, a instruit colegi din toată țara.

Creșterea salariului minim, publicată în Monitorul Oficial - câți bani vor primi în mână salariații!
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Hotărârea de Guvern privind creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, creștere diferențiată în funcție de studii superioare și cel puțin 1 an în domeniul în care s-au specializat a fost deja publicată în Monitorul Oficial, deși Guvernul a adoptat-o abia cu câteva zile în urmă.

CONSTANȚA. Trei pizzerii, închise de Protecția Consumatorilor - mizerie de nedescris, salam mucegăit, produse expirate de o lună! FOTO
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Trei pizzerie din Constanța au fost închise de comisarii de la Protecția Consumatorilor după ce au fost descoperite mai multe nereguli, printre care produse expirate, neetichetate, alimente ținute în condiții improprii și spații neigienizate.

CONSTANȚA. Percheziții în cazul unor săpături arheologice ilegale - suspecții ar fi furat artefacte de patrimoniu
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Polițiștii din Constanța fac patru percheziții în Constanța și Tulcea, la persoane bănuite că au făcut săpături arheologice ilegale, furând și vânzând artefacte din patrimoniul cultural național.

Cine sunt cei cinci prieteni care au murit în urma unui accident cumplit. Cinci familii distruse: 'Mi-a spus de fiecare dată că el și mort se întoarce acasă'
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Cinci tineri au murit duminică dimineața, pe drumul european E 85, în Vadu Moldovei, după ce mașina în care se aflau a intrat în coliziune cu un autotren.

CONSTANȚA. Cum arată Tărâmul Magic al Crăciunului
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Sâmbătă, 8 decembrie, s-a deschis Festivalul Iernii 2018 în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcăriei. Până la 8 ianuarie 2019, copiii vor putea lua parte la ateliere de lucru și creație, vor putea viziona spectacole și scenete, se vor putea distra și amuza cu animatorii și îl vor întâlni pe Moș Crăciun, care va veni la Constanța special pentru acest eveniment.

Guvernul îngheță voucherele de vacanță și indemnizațiile de vacanță!
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Guvernul a decis, vineri, ca toți salariații din sistemul public să primească vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, în următorii doi ani, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Turismului. Măsura reprezintă o înghețare a acestor beneficii, deși ar fi trebuit majorate din 2019.

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 295 de localități! Tulcea, cel mai afectat județ
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Numărul localităților în care evoluează pesta porcină africană a ajuns la 295, cu 1.084 de focare. În total, au fost ucise peste 360.000 de animale, susține ANSVSA.

ESTE OFICIAL. Polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă
De Neptun TV 6 decembrie 2018

Actul normativ prin care polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

HALUCINANT. Ce i-a făcut o educatoare unui băiețel. Părinții au depus plângere penală. Detalii cutremurătoare
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Părinții spun că ce la incident încoace copilul are problema cu mersul la toaletă.

Legătura dintre furtul de carburanți și MOARTEA oamenilor. Cazul ambulanțierilor din Corabia. Ce verifică procurorii
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Potrivit expertizei tehnice auto, ambulanțierii au condus cu viteză mai mică pentru a reduce consumul.

Sf. Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce cadouri să NU faci niciodată. Aduc ghinion!
De Neptun TV 5 decembrie 2018

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, purtand o barba alba, bogata. Se spune ca atunci cand Mosul o scutura, peste pamant cad fulgi de nea. De aceea, se si spune: “Iata, a intinerit mos Nicolae!”.

Sărbătoare mare astăzi. Sfânta Varvara. Ce nu trebuie să faci
De Neptun TV 4 decembrie 2018

Sfânta Mare Muceniță Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor. Ea s-a născut în vremea împăratului Maximilian și a fost fiica unui mare proprietar de pămînt din Eliopolis. Tatăl ei se închina la idoli și a vrut ca și fiica sa să îi împărtășească credința.

REVOLTĂTOR: Peste 20 de copii cu profesor, fără cazare, au înnoptat într-o catedrală. Un băiat, la spital
De Neptun TV 2 decembrie 2018

Urmează să se cerceteze cum de copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, au venit la Alba Iulia fără cazare.

La Ovidiu a fost inaugurat monumentul 'POET OVIDIU'

La Centrul Cultural Elena Roizen din orașul Ovidiu a avut loc cea de-a doua ediție a simpozionului „Ovidienii”. Din dorința de a da orașului o șansã pentru a-și construi un profil cultural, Primarul George Scupra a luat inițiativa ridicãrii unui ansamblu statuar .

CONSTANȚA. Noi reguli pentru locuitorii campusului social Henri Coandă - cine nu le respectă, va fi evacuat!
De Roxana Glăvan 1 decembrie 2018

Noi reguli urmează să fie instituite pentru locuitorii campusului social Anri Coandă. Consilierii constănțeni au aprobat în ședința de consiliu local de astăzi, regulamentul prin care vor fi repartizate locuințele celor fără adăpost, scoși din locuințele naționalizate sau cazuri sociale. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spune că va impune familiilor care vor locui în campus să își trimită copiii la școală sau grădiniță, să își facă periodic analize și controale prin medicul de familie și să învețe regulile elementare de conviețuire. Cine nu respectă aceste reguli, va fi evacuat!

100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze la Unire
De Mediafax 1 decembrie 2018

Singurele fotografii de la evenimentele din 1 Decembrie 1918 au fost făcute de Samoilă Mârza, un soldat care se întorsese în urmă cu câteva zile din război. El nu știa că doar imaginile sale vor rămâne în istorie și le-a făcut din pasiune, fără să fie chemat sau plătit.

Centenar 2018. 10 momente de răscruce din istoria României
De Mediafax 1 decembrie 2018

Unirea Basarabiei cu România, momentul în care țara a început să piardă teritorii, abdicarea Regelui Mihai I sau venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu. Sunt câteva dintre cele mai importante evenimente din ultimii 100 de ani.

Ziua Națională a României, sărbătorită în avans la Techirghiol!
De Robert Nenciu 30 noiembrie 2018

Primăria și Consiliul Local Techirghiol au serbat astăzi, în avans, Ziua Națională a României. În ciuda valorilor negative ale temparaturilor, la eveniment au participat sute de copii și locuitori din oraș, alături de oficialitățile venite din județ. Parada militară și prezentarea uniformelor din primul Război Mondial, au fost extrem de apreciate de participanți, la fel ca toate celelalte momentele pregătite de organizatori.

CONSTANȚA. Paradă inedită de 1 Decembrie - constănțenii pot admira și noile autobuze!
De Roxana Glăvan 30 noiembrie 2018

Paradă inedită de 1 Decembrie, la Constanța. De ziua națională a României constănțenii se vor putea bucura de un spectacol aerian inedit și vor putea admira, în premieră, primele autobuze sosite deja la malul mării.