sîmbătă, 23 februarie 2019

COD RUTIER 2018. Ce amenzi aduc cruciulițele sau CD-urile puse la parbriz!

COD RUTIER 2018. Ce amenzi aduc cruciulițele sau CD-urile puse la parbriz!

Foliile neomologate aplicate pe geamurile mașinii, precum și cruciulițele, icoanele, jucăriile sau CD-urile „antiradar“ atârnate în dreptul parbrizului sunt sancționate drastic de Codul Rutier.

Șoferii care au obiceiul să-și lipească pe parbriz o mulțime de cruciulițe și alte zorzoane riscă amenzi usturătoare. Concret, numai în București, de la începutul anului, șase soferi au fost amendați pentru săvârșirea acestei contravenții cu amenzi care au ajuns în unele cazuri și la 2.900 de lei. Alți 275 de șoferi au primit aceeași amendă după ce au fost surprinși cu folii neomologate de Registrul Auto Român pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale.

Până la 20 de puncte de amendă

Nu toată lumea știe că legislația rutieră în vigoare stabilește că „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea“ reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

Un simplu calcul ne arată că, în condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, pentru lipirea cruciulițelor pe parbriz putem plăti și 2900 de lei amendă. Mai exact între 1.305 și 2.900 de lei.

Poza răposatului, ventilatorul sau viniete

Polițiștii rutieri spun că obiectele la care  se referă Codul rutier pot fi odorizante puse în număr mare la oglindă, diversele obiecte religioase cum ar fi icoane și cruciulițe, suporturi pentru diverse dispozitive electronice, ventilatoare, jucării de pluș, CD-urile „antiradar“, vinietele sau abțibilduri puse pe marginea parbrizului. Aici ar intra și fotografiile cu rude sau cu prieteni trecuți în neființă sau foliile lipite pe stopuri sau faruri.

Conform articolului 148 din Codul rutier, aceleași amenzi pot primi și cei care folosesc „instalații de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic”. Deci atenție la ce volum reglați stațiile de amplificare dotate cu subwoofer.

SURSĂ: adevarul.ro

Comenteaza aceasta stire

Sfaturi de la polițiști pentru circulație în siguranță pe vreme rea! Nu vă angajați în depășiri riscante
De Neptun TV 12 februarie 2019

Pentru o călătorie în siguranță, în contextul avertizărilor meteorologice, polițiștii vă sfătuiesc să circulați cu viteză redusă și să nu vă angajați în depășiri riscante.

Mii de vehicule verificate în trafic de RAR anul trecut prezentau pericol de accidente. Componentele la care au fost descoperite cele mai multe probleme
De Mediafax 11 februarie 2019

Registrul Auto Român a verificat, anul trecut, din punct de vedere tehnic în trafic, 67.807 vehicule, în toată țara, și a constatat că aproape jumătate dintre acestea erau neconforme, informează un comunicat al autorității.

ATENȚIE, ȘOFERI! Schimbări ale taxei de drum pentru transportatorii care circulă în Ungaria, din 3 februarie
De Neptun TV 29 ianuarie 2019

MAE anunță că, de la 3 februarie, transportatorii care tranzitează Ungaria vor fi obligați să introducă noi informații în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO, precum marca autovehicului, certificatul de înmatriculare și anul fabricației, pentru verificarea încadrării în normelor de poluare