sîmbătă, 22 septembrie 2018

COD RUTIER 2018. Ce amenzi aduc cruciulițele sau CD-urile puse la parbriz!

COD RUTIER 2018. Ce amenzi aduc cruciulițele sau CD-urile puse la parbriz!

Foliile neomologate aplicate pe geamurile mașinii, precum și cruciulițele, icoanele, jucăriile sau CD-urile „antiradar“ atârnate în dreptul parbrizului sunt sancționate drastic de Codul Rutier.

Șoferii care au obiceiul să-și lipească pe parbriz o mulțime de cruciulițe și alte zorzoane riscă amenzi usturătoare. Concret, numai în București, de la începutul anului, șase soferi au fost amendați pentru săvârșirea acestei contravenții cu amenzi care au ajuns în unele cazuri și la 2.900 de lei. Alți 275 de șoferi au primit aceeași amendă după ce au fost surprinși cu folii neomologate de Registrul Auto Român pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale.

Până la 20 de puncte de amendă

Nu toată lumea știe că legislația rutieră în vigoare stabilește că „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea“ reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

Un simplu calcul ne arată că, în condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, pentru lipirea cruciulițelor pe parbriz putem plăti și 2900 de lei amendă. Mai exact între 1.305 și 2.900 de lei.

Poza răposatului, ventilatorul sau viniete

Polițiștii rutieri spun că obiectele la care  se referă Codul rutier pot fi odorizante puse în număr mare la oglindă, diversele obiecte religioase cum ar fi icoane și cruciulițe, suporturi pentru diverse dispozitive electronice, ventilatoare, jucării de pluș, CD-urile „antiradar“, vinietele sau abțibilduri puse pe marginea parbrizului. Aici ar intra și fotografiile cu rude sau cu prieteni trecuți în neființă sau foliile lipite pe stopuri sau faruri.

Conform articolului 148 din Codul rutier, aceleași amenzi pot primi și cei care folosesc „instalații de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic”. Deci atenție la ce volum reglați stațiile de amplificare dotate cu subwoofer.

SURSĂ: adevarul.ro

Comenteaza aceasta stire

Cum ar putea SCĂPA șoferii de punctele de penalizare
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Măsura apare într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

RABLA 2018. Românii care renunță la mașinile vechi pot cere din nou prima de casare
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018.

INFOTRAFIC. Restricții pe Autostrada București - Constanța, pentru lucrări!
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Lucrări de frezare, asfaltare și reparații la parapet au loc joi pe Autostrada A2 București – Constanța, până la ora 17.00. Șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza și să fie atenți la volan.