miercuri, 19 septembrie 2018

COD RUTIER 2018! Șoferii care filmează în timp ce conduc vor risca să fie amendați și să li se ia permisul auto

COD RUTIER 2018! Șoferii care filmează în timp ce conduc vor risca să fie amendați și să li se ia permisul auto

 

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute de lei, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat. În plus, dacă din cauza filmatului alte persoane sunt puse în pericol, șoferii vor risca să-și piardă permisul auto pentru trei luni.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată marți la Senat pentru dezbatere. Ca să se aplice, aceasta trebuie să treacă de Parlament și de șeful statului.

Concret, proiectul prevede introducerea unei amenzi pentru șoferii care folosesc telefoane mobile sau camere pentru a face filmări în timp ce se află la volanul mașinii. Aceasta va fi de două sau trei puncte-amendă, adică, în prezent, 290 sau 435 de lei, la care se vor adăuga și două puncte de penalizare.

Pe deasupra, dacă în timp ce filmează șoferul săvârșește o faptă care pune alte persoane în pericol, acesta va risca să-și piardă permisul auto pentru o perioadă de 90 de zile, scrie avocatnet.ro.

Bine de știut este că proiectul face referire la dispozitivele ținute efectiv cu mâna în timp ce sunt folosite, nu la cele care pot fi fixate pe bord sau pe parbriz, de exemplu.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Circa 40% dintre șoferii din România trimit SMS-uri atunci când se află la volan, conform datelor centralizate de la peste 8.000 de respondenți ai studiului: 21% dintre aceștia cu frecvență rară și 4% aproape la fiecare călătorie cu mașina.

Totodată, unul din cinci conducători auto (18%) au declarat că au condus sub influența alcoolului cel puțin o dată,arată Agerpres.

La nivel general, 60% dintre șoferii români recunosc că vorbesc la telefonul mobil fără a folosi handsfree atunci când conduc, în timp ce 54% dintre respondenți au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiți atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiți la volan. În același context, 8% din totalul celor chestionați au admis că au ațipit la volan în timp ce conduceau.

În ceea ce privește comportamentul pietonilor români, rezultatele sondajului de specialitate arată că 70% dintre aceștia traversează neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi). Mai mult decât atât, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puțin o dată (18% — foarte rar, 17% — uneori, 5% — adesea).

"Distragerea atenției este o altă problemă care poate crește riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) — 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des", notează realizatorii cercetării.

Pe de altă parte, 77% dintre bicicliști nu folosesc niciun echipament de protecție când circulă cu acest mijloc de transport. De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecție, cât și genunchiere, cotiere și alte elemente de siguranță.

În trafic, 45% dintre participanții la sondaj care merg pe bicicletă spun că semnalizează cu mâna schimbarea direcției de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică.

Totodată, peste jumătate dintre motocicliști se strecoară printre mașini în trafic, iar 23%fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. La capitolul siguranță, 54% dintre motocicliști au declarat că poartă atât cască de protecție, cât și îmbrăcăminte de protecție, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecție atunci când circulă cu motocicleta.

Sondajul 'Cât de treaz ești în trafic ?', desfășurat în perioada 21 august — 17 septembrie 2017 în mediul online, prin intermediul platformei treazlavolan.ro, a fost realizat pe un eșantion de 8.081 respondenți, majoritatea (76%) având între 18 și 25 de ani. Din totalul celor intervievați, 76% au fost bărbați, iar 23%, femei.

De asemenea, 81% dintre participanții la sondaj (6.574) sunt șoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliștilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre șoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% de câteva ori pe săptămână, 6% de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.

Campania "Fii treaz la volan !", ajunsă, în acest an, la cea de-a doua ediție, este inițiată de APPA — Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor și a avut loc în perioada iulie — septembrie 2017 cu sprijinul Poliției Române, ASF — Autoritatea de Supraveghere Financiară și BAAR — Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Comenteaza aceasta stire

INFOTRAFIC. Restricții pe Autostrada București - Constanța, pentru lucrări!
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Lucrări de frezare, asfaltare și reparații la parapet au loc joi pe Autostrada A2 București – Constanța, până la ora 17.00. Șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza și să fie atenți la volan.

Rovinieta se scumpește pentru câteva zeci de mii de transportatori. Cât vor plăti șoferii
De Neptun TV 22 august 2018

Tendința de taxare la kilometru a autovehiculelor comerciale de transport mărfuri s-a extins odată cu extinderea rețelei de autostrăzi și drumuri expres, de la țări cu tradiție în taxarea pe autostrăzi precum Franța, Italia, Spania, Germania, la țări precum Austria, Cehia, Ungaria. Unele dintre aceste țări taxează autoturismele în funcție de distanța parcursă (Italia, Franța) sau pe timp - prin viniete/stickere cu diferite valabilități (Austria, România, Ungaria).

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi INTERZISE - ce pot face șoferii și cât costă mutarea volanului pe stânga!
De Neptun TV 20 august 2018

Autovehiculele provenite din afara UE care au volanul pe dreapta nu vor mai putea fi omologate în România, prevede un Ordin al Ministrului Transporturilor. Proprietarii care au deja astfel de mașini le pot folosi în continuare, au explicat pentru Mediafax reprezentanții Registrului Auto Român - RAR.