vineri, 22 februarie 2019

CODUL FISCAL, modificat mâine prin ordonanță de urgență - sindicatele anunță proteste!

Executivul va modifica mâine Codul Fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă în şedinţa de Guvern. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Mihai Tudose, care a declarat că în ordonanţă va fi inclusă şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Sindicatele şi patronatele, dar şi primarii îşi exprimă, în continuare, nemulţumirea faţă de unele dintre modificările Codului Fiscal. La Mioveni, peste 6.000 de salariaţi au protestat astăzi, împotriva viitoarelor modificări fiscale.

După două amânări și mai multe zile de incertitudine, premierul Mihai Tudose a anunțat astăzi că ordonanța de urgență privind modificarea Codului Fiscal va fi adoptată în ședința de guvern de mâine.

Decizia Executivului de a aproba ordonanța a venit imediat după discuțiile premierului cu primarii municipiilor. Aceștia se arătaseră ieri nemulțumiți de o serie de schimbări. Primarul Capitalei, Gabriela Firea declara că prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% și prin eliminarea unor taxe, bugetele locale vor fi afectate și implicit investițiile propuse nu se vor mai putea realiza. După întâlnirea cu premierul, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale.

De cealaltă parte, sindicaliștii anunță cu noi proteste prin care doresc să blocheze ordonanța. Astăzi, la Mioveni, peste șase mii de persoane au participat la un miting. Sindicaliștii din industria auto sunt nemulțumiți de trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dar și de abandonarea construcției autostrăzii Pitești – Sibiu. De asemenea, ei solicită negocierea și încheierea contractelor colective de muncă la nivel de ramură.

Dincolo de modificările menționate, Guvernul intenționează și introducerea unei taxe pe fondul de salarii de 2%.

Comenteaza aceasta stire

Leul s-a depreciat constant săptămâna aceasta. Euro trece vineri pragul de 4,76 lei
De Neptun TV 22 februarie 2019

Dolarul a avut o evoluție sinuoasă de-a lungul săptămânii, fiind cotat vineri la 4,1988 lei.

Deficit bugetar crescut la 2,76%. Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocația pentru copii!
De Mediafax 15 februarie 2019

Comisia de buget a Camerei Deputaților a adoptat, vineri, raport favorabil cu amendamente care modifică Legii privind plafoanele, care prevăd mărirea deficitului bugetar de la 2,55%, cât era inițiat, la 2,76%, pentru a susține creșterea alocațiilor votată joi de Parlament.

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019. Cele mai importante prevederi: unde cresc și unde se reduc sumele
De Neptun TV 9 februarie 2019

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, bugetul pentru acest an au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Ministrul Finanțelor urmează să facă declarații de presă în care să ofere detalii despre prevederile proiectului.

Leul, din nou în cădere liberă!
De Neptun TV 4 februarie 2019

În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul și a tins un nivel maxim de 4,7648 lei.

Efectele noilor măsuri fiscale și ale deprecierii leului. STUDIU: Va crește numărul facturilor neîncasate sau plătite cu întârziere
De Mediafax 3 februarie 2019

lFacturile neîncasate și cele plătite cu întârziere vor reveni pe creștere în acest an, după doi ani de relativă acamie, potrivit unui studiu realizat de consultanții Frames, pe fondul incertitudinilor legate de modificările fiscale, evoluției cursului, inflației și limitării finanțării.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pe 2019: PIB estimat de 1.022 miliarde lei, creștere economică de 5,5%/ Banii alocați pe ministere și instituții ale statului
De Mediafax 1 februarie 2019

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 164,727 miliarde lei și cheltuieli de 254,115 miliarde lei credite de angajament și 199,584 miliarde lei lei credite bugetare, cu un deficit de 34,856 miliarde lei.

Cursul de schimb, un nou maxim istoric. Leul, în cădere liberă
De Neptun TV 25 ianuarie 2019

Pe piața financiară locală a început să devină vizibilă o schimbare de macaz, dobânzile interbancare la lei mergând în sus, ca și cursul va­lu­tar. După ce dobânda inter­bancară ROBOR la trei luni a început anul sub pragul de 3% și a înregistrat mai multe zile de scă­dere, a început de ieri să crească urmând tren­dul vizibil ascendent al cursului de schimb leu/euro din ultimele săptămâni.