sîmbătă, 17 noiembrie 2018

CODUL FISCAL, modificat mâine prin ordonanță de urgență - sindicatele anunță proteste!

Executivul va modifica mâine Codul Fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă în şedinţa de Guvern. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Mihai Tudose, care a declarat că în ordonanţă va fi inclusă şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Sindicatele şi patronatele, dar şi primarii îşi exprimă, în continuare, nemulţumirea faţă de unele dintre modificările Codului Fiscal. La Mioveni, peste 6.000 de salariaţi au protestat astăzi, împotriva viitoarelor modificări fiscale.

După două amânări și mai multe zile de incertitudine, premierul Mihai Tudose a anunțat astăzi că ordonanța de urgență privind modificarea Codului Fiscal va fi adoptată în ședința de guvern de mâine.

Decizia Executivului de a aproba ordonanța a venit imediat după discuțiile premierului cu primarii municipiilor. Aceștia se arătaseră ieri nemulțumiți de o serie de schimbări. Primarul Capitalei, Gabriela Firea declara că prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% și prin eliminarea unor taxe, bugetele locale vor fi afectate și implicit investițiile propuse nu se vor mai putea realiza. După întâlnirea cu premierul, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale.

De cealaltă parte, sindicaliștii anunță cu noi proteste prin care doresc să blocheze ordonanța. Astăzi, la Mioveni, peste șase mii de persoane au participat la un miting. Sindicaliștii din industria auto sunt nemulțumiți de trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dar și de abandonarea construcției autostrăzii Pitești – Sibiu. De asemenea, ei solicită negocierea și încheierea contractelor colective de muncă la nivel de ramură.

Dincolo de modificările menționate, Guvernul intenționează și introducerea unei taxe pe fondul de salarii de 2%.

Comenteaza aceasta stire

Scăderea ROBOR la trei luni continuă
De Neptun TV 7 noiembrie 2018

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut, respectiv 7 noiembrie 2017, indicele era 1,86% pe an.