miercuri, 26 iunie 2019

CODUL RUTIER 2017. Amenzile rutiere se MAJOREAZĂ de la 1 februarie!

CODUL RUTIER 2017. Amenzile rutiere se MAJOREAZĂ de la 1 februarie!

De la 1 februarie 2017, amenzile rutiere se majorează din cauza creșterii salariului minim brut. Conform Codului Rutier, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim.

Așadar, un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, față de 125 de lei, cât este acum. Această majorare se va traduce, pentru cetățeni, printr-o amendă minimă de 290 de lei (față de 250 de lei, în prezent) și una maximă de 2.900 de lei (față de 2.500 de lei, în prezent).

Printre cele mai întâlnite fapte ce pot aduce sancțiuni șoferilor se numără, de exemplu, vorbitul la telefon în timpul conducerii mașinii (fără folosirea dispozitivelor de tip „mâini libere”), nepurtarea centurii de siguranță, depășirea limitelor legale de viteză sau neacordarea priorității.

Mai precis, clasele de sancțiuni sunt următoarele:

-clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
-clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
-clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
-clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
-clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Prin urmare, amenzile care se aplică de la 1 februarie vor fi următoarele:

-clasa I: 290 sau 435 lei;
-clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
-clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
-clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei.
-clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei.

Ce sancțiuni se dau pentru contravențiile întâlnite cel mai des

Printre faptele care se sancționează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcției de mers făcute fără respectarea obligației de semnalizare și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului.

De asemenea, aceeași sancțiune -- plus două puncte de penalizare -- se aplică pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranță și depășirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

Printre altele, amenzile din clasa a II-a de sancțiuni sunt date pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendii.

Cu 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă și trei puncte de penalizare, sunt sancționați cei care depășesc limita legală de viteză cu 21-30 km/h, care transporta minori fără a se asigura că aceștia poartă centură de sirguranta și care circulă prea aproape de vehiculul din față lor (dacă astfel se produce un accident cu pagube).

În plus, pe lângă amendă din clasa a două de sancțiuni, șoferii riscă să rămână fără permis timp de 30 de zile dacă, de exemplu, nu acordă prioritate pietonilor care traversează regulamentar, nu acordă prioritate vehiculelor care au acest drept sau trec pe culoarea roșie a semaforului.

Amenzile din clasa a III-a se dau pentru fapte că, de exemplu, conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulația cu un autovehicul care are defecțiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.

Sancțiunile de 6-8 puncte-amendă -- plus patru puncte de penalizare -- sunt aplicabile și șoferilor care depășesc limita legală de viteză cu 31-40 km/h sau celor care refuză, la cererea polițistului rutier, înmânarea actului de identitate, a permisului și a altor acte prevăzute de lege.

Pe deasupra, în afară de amendă, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru fapte că nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea/trecerea la culoarea roșie a semaforului, atunci când în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale și circulația pe sensul opus.

Referitor la amenzile din clasa a IV-a de sancțiuni -- cele mai mari pentru persoanele fizice --, acestea sunt aplicabile, printre alte situații, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat, atunci când șoferii nu-și fac verificarea medicală periodică sau atunci când aceștia conduc mașini, fără a avea anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

În anumite situații, cum ar fi depășirea vitezei maxime admise cu 41-50 km/h sau conducerea unui autoturism care are montată doar una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, sancțiunile de 9-20 de puncte-amendă sunt completate și de șase puncte de penalizare.

Iar șoferii care conduc sub influență băuturilor alcoolice sau care depășesc cu mai mult de 50 km/h limita legală de viteză, de exemplu, riscă atât primirea amenzii, cât și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

De constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se ocupă, după caz, polițiștii rutieri sau cei de frontieră.

Comenteaza aceasta stire