marţi, 27 iunie 2017

Conjurația

loading...
Conjurația

Cum a fost creat statul paralel? Cine si de ce l-a substituit pentru a lua fraiele puterii de la cei alesi in mod democratic? In ce scop? Si ce s-a intamplat cu aceasta conjuratie? Unde s-a rupt ea? De ce? Cum actioneaza, in prezent, eminentele cenusii?

Iata unele dintre intrebarile care tortureaza, astazi, societatea romaneasca. Si la care putem incerca un raspuns, asezand logic, rand pe rand, piesele care au iesit la iveala din marele puzzle.Ii cunostem deja pe cativa dintre martorii cheie ai evenimentelor care au condus la confiscarea statului. Printre acestia se numara Sebastian Ghita, Dan Andronic, Catalin Chereches, Oana Niculescu Mizil.Stim care au fost eminentele cenusii. Printre acestia, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea, Ioan Rus, Vasile Dincu, Ilie Sarbu, cu nume de cod Ovidiu Marinescu, Virgil Ardelean, temutul sef al serviciului secret al Ministerului de Interne.In fine, ii cunostem, in linii mari, si pe cei care au asigurat logistica conjuratiei.

Laura Codruta Kovesi, fost procuror general si, ulterior, sef DNA, Ilie Botos, fost adjunct PNA, fost procuror general, ulterior sef al serviciului secret al Armatei, Livia Stanciu, fost presedinte al Inaltei Curti, astazi judecator la Curtea Constitutionala.Putem identifica si personajele folosite drept paravan, dintre care unele au crezut un timp ca sunt marii arhitecti ai jocului. Traian Basescu, Elena Udrea, Victor Ponta, Vasile Blaga si, ultimul pe lista, recent sosit, insusi presedintele Klaus Iohannis. Dupa cum se va observa, exista persoane care fac parte dintr-una sau mai multe categorii.Au devenit destul de clare si obiectivele. In linii mari, crearea statului paralel prin inlocuirea, la butoanele de comanda ale societatii, a oamenilor alesi relativ democratic prin membri marcanti ai complotului anti-statal. Dar stim si obiectivele punctuale urmarite. Accesul la presedintia Romaniei, la sefia Guvernului, la sefia SRI si a celorlalte institutii de forta, la conducerea procuraturii si a magistraturii.

Fireste ca obiectivul general, avut in vedere in toate scenariile, a fost si ramane adjudecarea resurselor economice ale statului.

Au fost descrise in detaliu multe dintre mijloacele utilizate in aceasta operatiune. Urmarirea si hartuirea persoanelor, santajul cu DNA si ANI, promisiuni de inchidere a dosarelor, acordarea de grade, inaintarile in grade, plasarea in diferite demnitati, acces la contractele cu statul. Serviciile de forta au fost indispensabile in accesarea acestor instrumente ale statului politienesc.

Si, in fine, stim si unde s-a produs defectiunea. Cum s-a intamplat ca a dat dihonia in interiorul acestui cerc relativ restrans de persoane, astfel incat participantii au ajuns sa se denunte public si chiar in justitie unii pe altii, obligandu-i pe capii complotistilor sa se replieze si sa caute noi modalitati de actiune, de natura sa reduca pierderile si sa le asigure o relansare.Dupa cum se vede, informatiile sunt atat de multe in acest moment, iar persoanele implicate la varf - pentru ca baza este, evident, mult mai larga – sunt atat de numeroase, incat simpla enumerare este de natura sa acopere un capitol consistent al unei carti, care cu certitudine va fi scrisa, despre destinul tragic din istoria recenta a Romaniei, care se intinde pe o perioada de minimum 15 ani.In continuarea acestui editorial, cu unele necesare intreruperi, voi dezvolta, punct cu punct, aceasta trecere in revista, intrand in unele detalii, demers indispensabil intelegerii a ceea ce s-a intamplat, demantelarii unor realitati crunte si identificarii unor solutii.

Pentru ca, in final, democratia si statul de drept sa aiba totusi castig de cauza. Pana atunci, sa facem insa o precizare.Autorii conjuratiei au jucat, de fiecare data, la mai multe capete. Din acest motiv ii si identificam in categoriile enumerate mai sus. De exemplu, Victor Ponta era vizat atat pentru functia de prim-ministru, cat si pentru cea de presedinte al Romaniei.

In acelasi timp, s-a luat mereu in calcul si sacrificarea acestuia. La randul sau, Victor Ponta a jucat permanent la mai multe capete. Aflat in fruntea PSD, el a mizat, pe rand, si pe UNPR si pe Partidul Romania Unita, iar mai recent pe formatiunea desprinsa din ALDE si condusa de un alt jucator, e adevarat secund, al conjuratiei, Daniel Constantin. George Maior, fostul sef al Serviciului Roman de Informati si, mai nou, ambasadorul Romaniei la Washington, a avut, la randul sau, obiective alternative.Sa ajunga premier al Romaniei sau chiar presedinte. In aceeasi situatie a functionat si o alta piesa importanta, Vasile Dincu. Si acesta era proiectat fie pentru presedintia Romaniei, fie pentru pozitia de permier. Ca sa nu mai vorbim despre Gabriel Oprea.

El urma fie sa fie premier al Romaniei, fie sa ajunga seful Serviciului Roman de Informatii. Chiar si un personaj minor al conjuratiei, cum este Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, fost ministru al Justitiei, fost ambasador al Romaniei la Washington, a fost pus in situatia de a juca si el o partida multipla. Si-a facut adeziunea la UNPR, la chemarea “interesului national”, dar, de comun acord cu Victor Ponta, Gabriel Oprea l-a “detasat” inapoi la PSD.

Dupa cum se poate lesne observa, singurele persoane care, desi se aflau in epicentrul acestor mega combinatii politice, nu au facut parte din aceasta virtuala impartire a bucatelor sunt Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu. Acestora nu li se putea garanta altceva decat mentinerea statutului lor privilegiat si o imunitate solida. Dar tocmai de aici s-a nascut dihonia. Doi dintre cei trei, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi, au dorit mai mult. Voi reveni.

Editorial de Sorin Roșca Stănescu pentru CorectNews.ro.

loading...

Comenteaza aceasta stire

Pervertirea coanei Justiția

Acoperite de zgomotul de fond, creat de moțiunea de cenzură și căutarea unui nou premier, înregistrările cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi tind să treacă neobservate, deși din ele rezultă o stare de fapt și anume aceea că justiția românească nu este una pentru binele societății, ci la nivelul DNA este poliție politică.

Vizita lui președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Recent încheiata vizită a Președintelui României Klaus Iohannis în SUA a acaparat, cu fraze pompoase meșteșugite la superlativ, aproape toată media românească. Dincolo de etichete precum vizită istorică, moment istoric sau alte înflorituri apărute din condeiele propagandei, dar și a unora dintre naivi, mi-aș permite o altă abordare, oarecum comparativă.

Revanșa trupei
De Sorin-Lucian Ionescu 12 iunie 2017

S-au spus multe lucruri în ultima vreme despre teatrul constănțean, cele mai multe în contextul nefericit al mediului cultural de la noi, al deciziilor nefericite luate în domeniu de către autorități, al relativei apatii a publicului local în fața actului cultural autentic, autohton și mai elitist, al cocălăriei și hipsterelii specifice litoralului (Neversea, neverend...) etc.

S-a dus tot praful de pe tobă

Cei care au presarat, si nu au fost putini, praf de aur peste imaginea vizitei de lucru a presedintelui Klaus Iohannis in Statele Unite au toate motivele sa fie dezamagiti. Elogiile lor s-au spulberat mai repede decat mi-as fi putut imagina.

Gâlceava din conjurație

Am prezentat, vineri, lista capilor conjuratiei. Mijloacele prin care au creat statul paralel. Cel care s-a substituit institutiilor alese democratic. Am aratat, pe scurt, care au fost obiectivele finale ale acestei lupte pentru putere. Mai mult decat atat, am facut si o lista cu personajele politice care functionau pe post de jolly-joker. Dar, la un moment dat, un razboi intern a zguduit grupul complotistilor. Ce a determintat declansarea acestuia?

Conjurația

Cum a fost creat statul paralel? Cine si de ce l-a substituit pentru a lua fraiele puterii de la cei alesi in mod democratic? In ce scop? Si ce s-a intamplat cu aceasta conjuratie? Unde s-a rupt ea? De ce? Cum actioneaza, in prezent, eminentele cenusii?

Europa ne respectă dacă și noi ne respectăm

Azi vă propun să disecăm puțin zgomotul de fond ce tinde să acapareze dezbaterea publică și care are ca subiect menținerea sau nu a celebrului MCV - mecanism de cooperare și verificare în domeniul Justiției pe care la un moment dat, aproape cu zece ani în urmă, Uniunea Europeană l-a instituit pentru justiția românească.

Limbricul de presa

Acest domn, Alexandru Costache, de la TVR, ne anunta, sub titlul “Vesti de la puscarioara”, ca “Varanul Felix matura curtea penitenciarului, iar bursucul veninos Severin pare foarte odihnit, ii merge bine”.

A fost spionată, în pat, Ioana Băsescu?

Fostul presedinte Traian Basescu a reclamat insistent faptul ca ancheta procurorilor in cazul fiicei sale Ioana a mers atat de departe, incat i s-au pus acesteia microfoane sub pat. Iar iubitul ei, Giovanni Francesco, a fost transformat in denuntator.