luni, 18 iunie 2018

Consilierii locali au votat: cresc taxele pentru constănțeni

Constănţenii vor plăti mai mult anul viitor pentru curăţenia în oraş. Consilierii locali au apobat astăzi hotărârea privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2018. Astfel, de la 1 ianuarie, taxa de salubrizare va fi de 5 lei pe lună, faţă de 3 lei cât a fost în acest an. O altă creştere, dar care va afecta doar o parte dintre locuitori, se referă la impozitul pe clădirile nerezidenţiale ce aparţin persoanelor fizice. În acest caz, impozitul va fi dublu de anul viitor.

Consilierii locali au dezbătut în ultima ședință din acest an proiectul privind taxele și impozitele pentru 2018. Cele mai multe luări de poziție, atât din partea aleșilor, cât și din partea societății civile, s-au referit la creșterea cuantumului taxei de salubritate și a cuntumului impozitului pentru clădirile nerezidențiale ce aparțin persoanelor fizice.

În acest ultim caz, vorbim despre acele spații comerciale de la parterul blocurilor în care funcționează cabinete medicale, cabinete de avocatură, saloane de înfrumusețare sau birouri notariale. Să aflăm cu cât vor crește impozitele în ambele cazuri.

 Măsura vine ca urmare a faptului că orașul de la malul mării avea una dintre cele mai scăzute taxe de salubrizare din țară. În anul 2017 această cotă era de 0,25%, municipalitatea considerând că prin acest impozit redus se creează un mediu neconcurențial față de persoanele juridice. În ceea ce privește taxa de salubrizare, aceasta este practic de 10 lei pe an de persoană, însă până în 2017 inclusiv municipalitatea subvenționa cu 70% această taxă.

Practic, de anul viitor suvbenția acordată de primărie se va reduce la 50%. Tot de anul viitor, cei interesați să își facă reclamă pe panourile de publicitate stradală trebuie să știe că vor plăti o taxă de 6 lei pe metrul pătrat, pe zi. Și impozitul pentru apartamente, case și terenuri va fi majorat anul viitor cu 25%, majorarea fiind impusă de prevederile Codului Fiscal. Practic, locuitorii orașului Constanța vor reveni de anul viitor la valoarea impozitului pe care îl plăteau în urmă cu doi ani.

În ședința de Consiliu Local care se desfășoară chiar în aceste momente, consilierii locali au votat taxele și impozitele pentru anul 2018.

Astfel că taxa de salubrizare va fi de 5 lei pe lună, mai mare cu 2 lei decât anul precedent, până în prezent constănțenii plăteau o taxă de 3 lei. Taxa de salubrizare este de 10 lei, dar era subvenționată de primărie în proporție de 70 %. Din 2018 se va reduce subvenția la 50%.

 O altă taxă care va fi majorată este cea aplicată clădirilor nerezidențiale ce aparțin persoanelor fizice, astfel că impozitul pentru cei care au afaceri la parterul blocurilor, medici familie, cabinete de avocatură, etc, se va dubla.

Comenteaza aceasta stire

Sute de mii de oameni protestează împotriva statului paralel
De Neptun TV 9 iunie 2018

Mai multe persoane, prezente sâmbătă în Piața Victoriei, pentru mitingul PSD - ALDE, au prezentat stări de rău.

CONSTANȚA. PNL a demarat Campania 'Orașul poartă semnătura ta'!
De Robert Nenciu 29 mai 2018

Potrivit liberalilor, în urma răspunsurilor primite de la constănțeni, o parte din probleme se vor materializa în proiecte de hotărâre ce vor fi supuse votului Consiliului Local Constanța.