joi, 22 martie 2018

Consilierii locali au votat: cresc taxele pentru constănțeni

Constănţenii vor plăti mai mult anul viitor pentru curăţenia în oraş. Consilierii locali au apobat astăzi hotărârea privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2018. Astfel, de la 1 ianuarie, taxa de salubrizare va fi de 5 lei pe lună, faţă de 3 lei cât a fost în acest an. O altă creştere, dar care va afecta doar o parte dintre locuitori, se referă la impozitul pe clădirile nerezidenţiale ce aparţin persoanelor fizice. În acest caz, impozitul va fi dublu de anul viitor.

Consilierii locali au dezbătut în ultima ședință din acest an proiectul privind taxele și impozitele pentru 2018. Cele mai multe luări de poziție, atât din partea aleșilor, cât și din partea societății civile, s-au referit la creșterea cuantumului taxei de salubritate și a cuntumului impozitului pentru clădirile nerezidențiale ce aparțin persoanelor fizice.

În acest ultim caz, vorbim despre acele spații comerciale de la parterul blocurilor în care funcționează cabinete medicale, cabinete de avocatură, saloane de înfrumusețare sau birouri notariale. Să aflăm cu cât vor crește impozitele în ambele cazuri.

 Măsura vine ca urmare a faptului că orașul de la malul mării avea una dintre cele mai scăzute taxe de salubrizare din țară. În anul 2017 această cotă era de 0,25%, municipalitatea considerând că prin acest impozit redus se creează un mediu neconcurențial față de persoanele juridice. În ceea ce privește taxa de salubrizare, aceasta este practic de 10 lei pe an de persoană, însă până în 2017 inclusiv municipalitatea subvenționa cu 70% această taxă.

Practic, de anul viitor suvbenția acordată de primărie se va reduce la 50%. Tot de anul viitor, cei interesați să își facă reclamă pe panourile de publicitate stradală trebuie să știe că vor plăti o taxă de 6 lei pe metrul pătrat, pe zi. Și impozitul pentru apartamente, case și terenuri va fi majorat anul viitor cu 25%, majorarea fiind impusă de prevederile Codului Fiscal. Practic, locuitorii orașului Constanța vor reveni de anul viitor la valoarea impozitului pe care îl plăteau în urmă cu doi ani.

În ședința de Consiliu Local care se desfășoară chiar în aceste momente, consilierii locali au votat taxele și impozitele pentru anul 2018.

Astfel că taxa de salubrizare va fi de 5 lei pe lună, mai mare cu 2 lei decât anul precedent, până în prezent constănțenii plăteau o taxă de 3 lei. Taxa de salubrizare este de 10 lei, dar era subvenționată de primărie în proporție de 70 %. Din 2018 se va reduce subvenția la 50%.

 O altă taxă care va fi majorată este cea aplicată clădirilor nerezidențiale ce aparțin persoanelor fizice, astfel că impozitul pentru cei care au afaceri la parterul blocurilor, medici familie, cabinete de avocatură, etc, se va dubla.

Comenteaza aceasta stire

Senatorul de Constanța Ștefan Mihu a făcut o interpelare pentru plajele destinate persoanelor cu dizabilități
De Neptun TV 13 martie 2018

Redăm, în continuare, integral, interpelarea făcută de senatorul de Constanța Ștefan Mihu.

Congres extraordinar al PSD! Partidul își alege azi noua conducere - trafic restricționat în Capitală! VIDEO
De Neptun TV 10 martie 2018

Social-democrații se reunesc, azi, în congres extraordinar, în cadrul căruia vor fi aleși președintele executiv, vicepreședinții și secretarul general, Liviu Dragnea fiind cel care a propus, în februarie, organizarea congresului pentru ”relansarea programului de guvernare”.

Război între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu înainte de congresul extraordinar al PSD!
De Robert Nenciu 5 martie 2018

Social democrații se pregătesc de congres. Situația tensionată din partid s-a văzut chiar și astăzi, îninte și după ședința Comitetului Executiv Național, de această dată protagoniștii fiind Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu și Gabriela Firea. Ștefănescu a dorit explicații de la Dragnea pe tema chermezelor de la SRI, Dragnea replicând că secretarul general adjunct ar trebui să se adreseze în altă parte. De cealaltă parte, primarul Capitalei, Gabriela Firea, este nemulțumită de activitatea unor miniștri din cabinetul Dăncilă.