luni, 10 decembrie 2018

Consilierii locali au votat: cresc taxele pentru constănțeni

Constănţenii vor plăti mai mult anul viitor pentru curăţenia în oraş. Consilierii locali au apobat astăzi hotărârea privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2018. Astfel, de la 1 ianuarie, taxa de salubrizare va fi de 5 lei pe lună, faţă de 3 lei cât a fost în acest an. O altă creştere, dar care va afecta doar o parte dintre locuitori, se referă la impozitul pe clădirile nerezidenţiale ce aparţin persoanelor fizice. În acest caz, impozitul va fi dublu de anul viitor.

Consilierii locali au dezbătut în ultima ședință din acest an proiectul privind taxele și impozitele pentru 2018. Cele mai multe luări de poziție, atât din partea aleșilor, cât și din partea societății civile, s-au referit la creșterea cuantumului taxei de salubritate și a cuntumului impozitului pentru clădirile nerezidențiale ce aparțin persoanelor fizice.

În acest ultim caz, vorbim despre acele spații comerciale de la parterul blocurilor în care funcționează cabinete medicale, cabinete de avocatură, saloane de înfrumusețare sau birouri notariale. Să aflăm cu cât vor crește impozitele în ambele cazuri.

 Măsura vine ca urmare a faptului că orașul de la malul mării avea una dintre cele mai scăzute taxe de salubrizare din țară. În anul 2017 această cotă era de 0,25%, municipalitatea considerând că prin acest impozit redus se creează un mediu neconcurențial față de persoanele juridice. În ceea ce privește taxa de salubrizare, aceasta este practic de 10 lei pe an de persoană, însă până în 2017 inclusiv municipalitatea subvenționa cu 70% această taxă.

Practic, de anul viitor suvbenția acordată de primărie se va reduce la 50%. Tot de anul viitor, cei interesați să își facă reclamă pe panourile de publicitate stradală trebuie să știe că vor plăti o taxă de 6 lei pe metrul pătrat, pe zi. Și impozitul pentru apartamente, case și terenuri va fi majorat anul viitor cu 25%, majorarea fiind impusă de prevederile Codului Fiscal. Practic, locuitorii orașului Constanța vor reveni de anul viitor la valoarea impozitului pe care îl plăteau în urmă cu doi ani.

În ședința de Consiliu Local care se desfășoară chiar în aceste momente, consilierii locali au votat taxele și impozitele pentru anul 2018.

Astfel că taxa de salubrizare va fi de 5 lei pe lună, mai mare cu 2 lei decât anul precedent, până în prezent constănțenii plăteau o taxă de 3 lei. Taxa de salubrizare este de 10 lei, dar era subvenționată de primărie în proporție de 70 %. Din 2018 se va reduce subvenția la 50%.

 O altă taxă care va fi majorată este cea aplicată clădirilor nerezidențiale ce aparțin persoanelor fizice, astfel că impozitul pentru cei care au afaceri la parterul blocurilor, medici familie, cabinete de avocatură, etc, se va dubla.

Comenteaza aceasta stire

SCANDAL ÎN PARLAMENT. Opoziția susține VICTORIA în Camera Deputaților și revocarea lui Dragnea de la conducere! Prima reacție a liderului PSD
De Mediafax 5 decembrie 2018

Deputatul PNL Raluca Turcan susține că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de președintele de for, a respectat procedura, așa că Liviu Dragnea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților. Turcan afirmă că dacă nu e recunoscut votul, Opoziția va părăsi plenul.

Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis a refuzat numirea lui Vasilescu și Laufer! Dragnea și Tăriceanu, absenți de la ceremonie
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Noii miniștri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul, marți, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis urându-le succes în noul mandat. Anterior șeful statului a anunțat că respinge numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Transporturilor și a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării.

Premierul Viorica Dăncilă anunță schimbările din Guvern. Cum arată Executivul remanierat
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

„Eu vreau să nu privesc înapoi. Eu vreau să privesc spre viitor. Eu cred că vor performa în această echipă și faptul trebuie să arate că sunt în stare să își ducă la îndeplinire programul de guvernare, vor fi un stimulent pentru ei", a mai spus premierul.

Gheorghe Donțu a anunțat candidații PSD la alegerile locale din 2020
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Invitat în această seară la emisiunea „Audiență în direct“, moderată de Măriuca Androne, consilierul județean PSD și președintele organizație de seniori PSD Constanța a anunțat în premieră numele candidaților PSD la alegerile locale din 2020.