luni, 24 septembrie 2018

Consiliul Local Constanța a aprobat hotărârea care prevede că Polaris M Holding renunță la 91 de milioane de euro

Consilierii locali constănţeni au aprobat astăzi hotărârea prin care bugetul oraşului Constanţa este scutit de plata unor penalităţi de 91 de milioane de euro către societatea de salubrizare Polaris M Holding. Acest lucru a fost posibil după ce administratorul unic al Polaris, Eduard Martin a decis să renunţe la penalităţi dacă i se plătesc doar 14 milione de euro stabiliţi de instanţele de judecată definitiv şi irevocabil. Votul de astăzi de la şedinţa de îndată era crucial pentru bugetul oraşului. Presiunea bugetară a fost astfel înlăturată după ce liberalii au acceptat într-un târziu să voteze hotărârea propusă spre aprobare.

Ziua cea mai lungă astăzi pentru consilierii locali și aparatul de specialitate al primarului. Minutele până la decizia instanței de la Iași care ar fi dispus municipalității plata a jumătate din bugetul pe un an către firma de salubrizare erau numărate.

Pe tot parcursul zilei, consilierii liberali și cei ai PMP au avut mai multe runde de discuții cu primarul Constanței, Decebal Făgădău, pentru găsirea celei mai bune soluții de a stinge acest litigiu. Față de ședința de vineri, astăzi, la ședința de îndată convocată de primar, consilierii locali au primit un nou model de hotărâre care prevede încheierea unei tranzacții judiciare între municipiul Constanța și firma Polaris.

În urma votului consilierilor, proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a fost aprobat și, astfel, bugetul local al Constanței a scăpat de plata a 91 de milioane de euro, cu condiția să achite societății de salubrizare a municipiului Constanța doar 14 miloane de euro. 

În urma unor sentințe judecătorești, Primăria Municipiului Constanța a fost obligată de instanțe să plătească societății Polaris M Holding 105 milioane de euro. 14 milioane de euro reprezintă suma rezultată din ajustările tarifare cu indicele de inflație, neacordate de Primăria Constanța în șapte ani, iar 91 de milioane de euro, penalitățile aferente. Imediat după sentință, în luna aprilie a acestui an, administratorul unic al Polaris, Eduard Martin, s-a arătat dispus să renunțe la penalitățile de 91 de milioane de euro, dacă Primăria plătea doar cele 14 milioane de euro.

Mai mult decât atât, a acceptat ca cele 14 milioane să le primească în 25 de rate lunare. Abia după șase luni, în al 12 lea ceas, reprezentanții Primăriei au elaborat un proiect de hotărâre pentru încheierea tranzacției. În ședința de vineri, proiectul nu a fost aprobat, pentru că nu s-a întrunit numărul de voturi necesar. Consilierii PNL s-au abținut, iar cei de la PMP au votat împotrivă. Se pare că aleșii locali de la PNL au conștientizat că decizia lor de vineri ar fi înecat Constanța în datorii, 100 de milioane de euro însemnând jumătate din bugetul pe un an, astfel că azi au aprobat tranzacția. Cei de la PMP, însă, au refuzat să voteze hotărârea și au ieșit din sală.

Din fericire, cu voturile consilierilor PSD și PNL, hotărârea a fost adoptată. Era ultima zi în care se putea face această tranzacție, pentru că mâine este termenul final al procesului, iar hotărârea devenea definitivă pentru cele 91 milioane de euro. În aceste condiții, conform legii, Polaris nu mai putea să renunțe la încasarea acestei sume și urma să execute Primăria Constanța.

Recomandări: 

Comenteaza aceasta stire

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial
De Neptun TV 7 septembrie 2018

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.