luni, 26 februarie 2018

Consiliul Local Constanța a aprobat hotărârea care prevede că Polaris M Holding renunță la 91 de milioane de euro

Consilierii locali constănţeni au aprobat astăzi hotărârea prin care bugetul oraşului Constanţa este scutit de plata unor penalităţi de 91 de milioane de euro către societatea de salubrizare Polaris M Holding. Acest lucru a fost posibil după ce administratorul unic al Polaris, Eduard Martin a decis să renunţe la penalităţi dacă i se plătesc doar 14 milione de euro stabiliţi de instanţele de judecată definitiv şi irevocabil. Votul de astăzi de la şedinţa de îndată era crucial pentru bugetul oraşului. Presiunea bugetară a fost astfel înlăturată după ce liberalii au acceptat într-un târziu să voteze hotărârea propusă spre aprobare.

Ziua cea mai lungă astăzi pentru consilierii locali și aparatul de specialitate al primarului. Minutele până la decizia instanței de la Iași care ar fi dispus municipalității plata a jumătate din bugetul pe un an către firma de salubrizare erau numărate.

Pe tot parcursul zilei, consilierii liberali și cei ai PMP au avut mai multe runde de discuții cu primarul Constanței, Decebal Făgădău, pentru găsirea celei mai bune soluții de a stinge acest litigiu. Față de ședința de vineri, astăzi, la ședința de îndată convocată de primar, consilierii locali au primit un nou model de hotărâre care prevede încheierea unei tranzacții judiciare între municipiul Constanța și firma Polaris.

În urma votului consilierilor, proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a fost aprobat și, astfel, bugetul local al Constanței a scăpat de plata a 91 de milioane de euro, cu condiția să achite societății de salubrizare a municipiului Constanța doar 14 miloane de euro. 

În urma unor sentințe judecătorești, Primăria Municipiului Constanța a fost obligată de instanțe să plătească societății Polaris M Holding 105 milioane de euro. 14 milioane de euro reprezintă suma rezultată din ajustările tarifare cu indicele de inflație, neacordate de Primăria Constanța în șapte ani, iar 91 de milioane de euro, penalitățile aferente. Imediat după sentință, în luna aprilie a acestui an, administratorul unic al Polaris, Eduard Martin, s-a arătat dispus să renunțe la penalitățile de 91 de milioane de euro, dacă Primăria plătea doar cele 14 milioane de euro.

Mai mult decât atât, a acceptat ca cele 14 milioane să le primească în 25 de rate lunare. Abia după șase luni, în al 12 lea ceas, reprezentanții Primăriei au elaborat un proiect de hotărâre pentru încheierea tranzacției. În ședința de vineri, proiectul nu a fost aprobat, pentru că nu s-a întrunit numărul de voturi necesar. Consilierii PNL s-au abținut, iar cei de la PMP au votat împotrivă. Se pare că aleșii locali de la PNL au conștientizat că decizia lor de vineri ar fi înecat Constanța în datorii, 100 de milioane de euro însemnând jumătate din bugetul pe un an, astfel că azi au aprobat tranzacția. Cei de la PMP, însă, au refuzat să voteze hotărârea și au ieșit din sală.

Din fericire, cu voturile consilierilor PSD și PNL, hotărârea a fost adoptată. Era ultima zi în care se putea face această tranzacție, pentru că mâine este termenul final al procesului, iar hotărârea devenea definitivă pentru cele 91 milioane de euro. În aceste condiții, conform legii, Polaris nu mai putea să renunțe la încasarea acestei sume și urma să execute Primăria Constanța.

Recomandări: 

Comenteaza aceasta stire

ROMÂNIA30.RO: Disperarea domnului Tapalaga
De Neptun TV 13 februarie 2018

Fostul colonel SRI, Danile Dragomir, a postat astăzi pe blogul său câteva concluzii după ce a citit editorialul de azi al domnului Tapalaga.

Alina Mungiu Pipidi menționează editorialul lui Daniel Dragomir publicat în EUObserver
De Neptun TV 13 februarie 2018

Este nevoie de o comunicare transparentă și argumentată a situației din România în mediile externe.

Daniel Dragomir, acuzații grave în 'Black Cube': Dosarul a pornit de la sesizarea lui Lucian Pahonțu, fostul șef SPP acuzat de Liviu Dragnea de implicare politică
De Robert Nenciu 9 februarie 2018

Noi acuzați în dosarul „Black Cube”. Prezent astăzi la DIICOT, fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, inculpat in acest dosar, a venit cu noi date. El a declarat că dosarul a început de la o sesizare a șefului SPP, generalul Lucian Pahonțu. Fostul ofiter SRI a afirmat că va sesiza Inspecția Judiciară și ministerul Justiției în acest sens. Implicarea SPP în anumite dosare trebuie analizată în cadrul unei Comisii Parlamentare, este de părere președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a spus că înființarea unei astfel de comisii este inevitabilă.

Carmen Dan a oferit explicația scăderea salariilor polițiștilor
De Robert Nenciu 7 februarie 2018

Continuă războiul declarațiilor pe tema salariilor. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat astăzi că sporul de 40% pentru polițiști nu s-a tăiat, ci nu mai este legal.

Amenzi mai mari pentru gesturi obscene, înjurături și amenințări în public!
De Neptun TV 5 februarie 2018

Senatul a adoptat, în ședința de azi, o propunere legislativă prin care vor fi majorate amenzile pentru gesturile obscene în public, în instituțiile publice, dar și amenzile pentru înjurăturile și amenințările cu acte de violență.

Călin Popescu Tăriceanu: 'România de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei'
De Neptun TV 30 ianuarie 2018

Călin Popescu Tăriceanu a susținut un discurs în care a vorbit despre problemele legate de abuzuri cu care se confruntă România zi de zi.

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere al Parlamentului!
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere în Parlament, după ce 282 de parlamentari au votat pentru, 136 împotrivă și o abținere.

EuObserver: 'România, la ceasul reîntoarcerii la epoca sovietică?'
De Neptun TV 27 ianuarie 2018

Abuzurile din justiție și poliția secretă din România, toate sub parafa luptei anticorupție, constituie subiectul unui editorial publicat în EuObserver.