vineri, 19 iulie 2019

CONSTANȚA. 1.000 de părinți au refuzat vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, numai în luna august!

O mie de părinţi au refuzat vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, în luna august la Constanţa. Asta înseamnă că 15 % dintre constănţenii care au copii cu vârste vaccinabile au semnat documentele prin care îşi exprimă în scris dezacordul faţă de imunizarea copiilor lor. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică a dat dispoziţie medicilor de familie, asistenţilor sanitari comunitari şi mediatorilor sanitari să meargă în comunităţile defavorizate şi să-i informeze pe părinţi despre vaccinare.

Autoritățile din Constanța au pornit demersuri fără precedent pentru a face față numărului tot mai mare de copii nevaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Vorbim despre părinți care refuză sub semnătură să își imunizeze copiii, sau de micuți care nici măcar nu au carnet de vaccinare sau nu sunt înscriși la medicul de familie. Situația este atât de gravă încât directorul Direcției de Sănătate Publică a declarat că mediatorii sanitari și asistenții sanitari comunitari au în sarcină mobilizarea la vaccinare a micuților neînscriși sau nedeclarați și raportarea situației la Ministerul Sănătății. În cazul în care nu vor merge să-i informeze pe oameni și nu vor face raportările, nu își vor primi salariile.

În același timp, având în vedere situația epidemiologică deosebită la nivelul țării, medicii de familie au obligația de a ajunge la domiciliul unor pacienți fără ca acest consult să fie decontat, a mai completat Constantin Dina. De asemenea, din luna septembrie, reprezentanții de la Partida Rromilor se obligă să asigure, printr-un protocol cu DSP, transportul la centrele de vaccinare. În luna august, o mie de părinți, au completat formularul standard prin care refuză vaccinarea copiilor.

 Unii părinți cer informații direct de la pediatri ca să se lămurească apoi cu privire la importanța vaccinării. 

 Unii dintre părinții care refuză vaccinarea recunosc că își culeg informațiile de pe forumuri sau pagini de socializare. Cu aceștia, medicii de familie duc o luptă asiduă de convingere, mai ales că unele studii apărute pe internet s-au dovedit a fi false.

În momentul de față, în județe precum Caraș Severin, Timiș sau Arad doar 50% dintre copii sunt vaccinați. Iar dacă în 2007 atingeam procentul de siguranță de 95%, iată că anul acesta rata de vaccinare a scăzut dramatic la 65%.

Așa se face că Organizația Mondială a Sănătății declară că, în România, există cel mai important focar de epidemie de rujeolă din Europa, din cauza scăderii procentului persoanelor care se vaccinează contra acestui virus. De curând, o fetiță în vârstă de zece luni, copilul unei refugiate din Irak, a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara din cauza rujeolei, fiind cel de-al 33-lea deces înregistrat în România din momentul izbucnirii epidemiei.

Medicii spun însă că micuța avea mai multe malformații congenitale. Virusul rujeolic este considerat de lumea medicală foarte contagios și poate provoca forme grave de boală. Prin lipsa vaccinării, rujeola se poate răspândi oriunde în lume, inclusiv în țările unde boala a fost eradicată.

 

Comenteaza aceasta stire