miercuri, 24 iulie 2019

CONSTANȚA. Bani europeni, cheltuiți românește! Centre de informare turistică în valoare de 120.000 de euro fiecare, înființate la Crucea sau... Mihai Viteazu - VIDEO

Nu ştim deloc să investim, dar ne pricepem de minune să cheltuim banii aiurea. Dovadă stau 11 centre de informare turistică, pe care autorităţile din judeţul Constanţa au dat, ATENŢIE, peste un milion şi jumătate de euro. Sunt bani veniţi atât de la Uniunea Europeană, cât şi din bugetele mai multor primării. Ce s-a construit cu ei? Clădiri impunătoare pe care nimeni nu le foloseşte.

Comuna Mihai Viteazul, județul Constanța. Această clădire impunătoare se vrea a fi un centru de informare turistică.

Se află la aproape 500 de metri de drumul național dintre Constanța și Tulcea, într-o zonă prin care turiștii trec foarte rar.

Cei 120.000 de euro au ajuns doar pentru clădire, dotări și o porțiune betonată cu trei locuri de parcare. În rest, pământ, piatră și... iarbă verde!

Construcția, ridicată cu bani europeni,  nu atrage atenția autocarului cu turiști din imagine, probabil din cauza gratiilor impunătoare care blochează ferestrele. Mai mult, clădirea este într-o zonă neutră, înaintea unei linii de cale ferată, cu un drum de acces care nu îți inspiră încredere.

"Centrul este funcțional. Avem doi angajați. Sunt turiști în trecere care se informează despre lacul Sinoe, despre Grindul Lupilor", a declarat Hiristachi Ceamatu, viceprimarul comunei Mihai Viteazu.

Mergem și în orașul Murfatlar, unde Centrul de Informare Turistică este gata încă de la sfârșitul anului trecut, însă abia acum o săptămână s-a terminat concursul pentru ocuparea celor două posturi. În tot acest timp, clădirea a stat închisă, fără ca puținii turiști care trec prin zonă să poată primii informații. Aberant este faptul că la Murfatlar sunt promovate obiective turistice închise publicului.

Ansamblul rupestru Basarabi, cunoscut sub denumirea de Bisericile de Cretă, este închis pentru conservare și reabilitare. Iar celebra Cramă de la Murfatlar, care până nu demult era foarte căutată, este, de asemenea, închisă pentru că se află sub sechestru ANAF. Ajungem și în comuna Agigea, curios, pusă și ea pe lista localităților cu centre de informare turistică. Găsim aici o clădire în care nu intră decât cei doi angajați.

"Centrul local de informare turistică este functional din acest an și deservește comuna Agigea, Cumpăna și Bărăganu. Promovează câteva locații importante din zona noastră cum ar fi dunele marine de la Institutul Marin Agigea", a precizat Daniel Nițu, viceprimarul comunei Agigea.

Constanța este un județ turistic și asta datorită litoralului dar și a numeroase obiective care merită vizitate. Asta nu înseamnă că fiecare localitate din județ trebuie să aibă un centru de informare turistică. Numai că aceasta a fost cea mai bună găselniță a primarilor pentru a mai cheltui niște bani europeni pe proiecte total inutile pentru comunitățile lor.

"Astăzi se descarcă mobilierul și aparatura necesară. Centrul de informare turistică pentru UAT și proximități, deci și comunele învecinate. Pe teritoriul comunei noastre avem rezervație naturală, avem o mănăstire, avem vestigii arheologice. Sunt foarte multe lucruri pe care le avem de prezentat", a susținut Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea.

Cele  mai multe dintre centrele de informare turistică au fost ridicate cu bani europeni prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2013-2014, iar criteriile au fost permisive, tocmai ca banii europeni să fie cheltuiți. Doar că rezultatul este cât se poate de românesc – clădiri noi, fără utilitate. Dovedim, încă odată că știm cel mai bine să aruncăm banii europeni pe apa sâmbetei.

"Noi am avut niște criterii clare. Am plecat de la planul national. S-a cerut un anumit număr de populație, au fost necesare întrunirea mai multor criterii care au stabilit ulterior că o localitate este eligibilă. Nu din mediul rural!", a explicat Laurențiu Crîmu, reprezentantul ANT.

Toate aceste construcții au costat peste un milion și jumătate de euro, bani europeni, cheltuiți românește.

Ce este și mai interesant, în municipiul Constanța sau în stațiunea Mamaia, nu există niciun asemenea punct de informare. Singurele centre care își justifică existența, sunt cele din Eforie, Olimp și Neptun. 

Comenteaza aceasta stire

Criminal în libertate: Patru oameni înjunghiați, iar un altul lovit cu mașina în Timiș/ Un bărbat, atacat în parc, a murit
De Neptun TV 3 iulie 2019

Un bărbat și o femeie, soț și soție, au venit în parc cu bicicletele pentru a face mișcare. La un moment dat, un tânăr în vârstă de 33 de ani, din localitatea Bichigi, a scos un cuțit, pe bărbat l-a înjunghiat mortal, iar pe femeie a rănit-o grav.

CONSTANȚA. Tânăr prins în flagrant cu droguri, pe care intenționa să le vândă la un festival de pe litoral
De Neptun TV 2 iulie 2019

Surse din rândul anchetatorilor au spus că bărbatul se pregătea să vândă drogurile la un festival care are loc în acest sfârșit de săptămână pe litoral.

CONSTANȚA. Trei fete rănite în fața unui centru de examen de Bacalaureat. Un șofer de 18 ani a intrat cu mașina în stația de autobuz
De Neptun TV 1 iulie 2019

Trei fete au fost lovite într-o stație de autobuz din fața unui liceu, de un șofer de 18 ani care a intrat pe contrasens. Victimele au fost duse la spital.

CARNAGIU. O familie care se întorcea din Grecia, spulberată de un șofer teribilist - cinci oameni au murit, iar alți doi sunt în stare critică!
De Neptun TV 30 iunie 2019

Un grav accident rutier s-a produs în noaptea e 29/30 iunie, pe drumul european 581, în localitatea Bădeana din județul Vaslui. Cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte au fost rănite, două dintre ele, printre care o adolescentă de 15 ani, fiind în stare critică.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Femeie însărcinată, lovită de mașină. TRAGEDIE
De Neptun TV 29 iunie 2019

O femeie în vârstă de 37 de ani, însărcinată în 8 luni, a fost lovită de un autoturism după ce a traversat strada prin loc nepermis.

CONSTANȚA. Marea face, din nou, victime! Un bărbat s-a înecat
De Neptun TV 25 iunie 2019

Salvamarii s-au apucat de protocolul de resuscitare .La fața locului au intervenit echipajele Smurd Fripis și SMURD C.