luni, 25 septembrie 2017

CULTURĂ - FITIC 2017

CONSTANȚA. Câștigători... fără premii, la Festivalul Internațional de Teatru Independent FITIC 2017

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent a făcut istorie la Constanţa. Peste 10 ore zilnic de teatru, tineri extrem de talentaţi şi actori consacraţi au hrănit publicul de la malul mării, atât de însetat de evenimente de calitate. Ceea ce puţini ştiu însă este că meritele acestor actori au fost răsplătite nu cu bani, ci cu premii simbolice, iar unii dintre ei s-au descurcat pe cheltuiala proprie. „Noi am venit din prietenie, dar nu ştiu dacă mai venim şi la anul”, au spus actorii participanţi la FITIC 2017.

De Roxana Glăvan 18:46, 11 septembrie 2017 113 vizite Cultura

'Este inadmisibil! Este primul festival la care particip la care nu a fost acordat un buget minim pentru premii. Măcar din calcul, dacă nu din altceva. Stați peste o mină de aur și o transformați în cenusă. Vă bateți joc!', a declarat Ana-Maria Nistor, membru în juriul FITIC 2017.

Sunt cuvintele pline de durere și adevăr rostite de un om care se hrăneste cu teatru, respiră cultură și educă prin cultură. Prezentă la ediția a doua a Festivalului Internațional de Teatru Independent ce s-a încheiat în acest weekend la Constanța, Ana-Maria Nistor a criticat autoritățile pentru lipsa de implicare, după ce a aflat că tinerii participanți și desemnați câștigători nu primesc premii în bani. Cât privește teatrul independent, acesta nu trebuie confundat cu un act de amator și trebuie plătit, spun organizatorii, cel puțin la fel de bine ca în cazul actorilor de la teatrele de stat.

'Hai să vă spun un secret, care e public: cultura aduce bani. Constanța ar fi trebuit să fie capitală culturală, nu Timișoara, dar vă meritați soarta. În ceea ce priveste calitatea, unora nu li se impune repertoriu și joacă niște piese... vai de mama lor, independenții au îndrăzneala și frumoasa nebunie de a pune și Hamlet în scenă, cu succes', spune Ana-Maria Nistor.

'Noi nu avem, de fapt, o sală de teatru. Toate aceste clădiri sunt recuperate - cea de la Colegiul Mircea cel Bătrân, cea de la Teatrul de Stat și cea în care funcționează Teatrul de Păpuși', spune Alina Cristea, critic de teatru.

'Autoritățile finanțatoare locale să-și facă un titlu de laudă din a sprijini fenomene care sunt o necesitate pentru populație', este de părere Lucian Iancu, președintele FITIC 2017.

Bilanțul unui festival care s-a transformat într-un maraton de opt zile de teatru este impresionant în ceea ce privește participarea: peste 70 de spectacole, peste zece ore de teatru pe zi, sute de artiști, nume celebre precum Maia Morgenstern, Marcel Iureș, George Mihăiță sau Adriana Trandafir. Alături de ei, zeci de tinere talente care promit în viitor.

Festivalul Internațional de Teatru Independent a fost organizat de Asociația Culturală Teatrelia care a primit o finanțare de la Primăria Constanța de aproximativ 120 de mii de euro. Bani din care au fost plătite onorariile marilor actori, plus aducerea în cadrul festivalului a unor piese de teatru consacrate, care să atragă public. Suma a fost folosită și pentru cheltuielile organizatorilor, cazarea și masa actorilor. Restul pieselor din concurs nu au avut onorarii, iar sumele modice primite de participanți au fost doar pentru diurnă și cazare, ne-au spus actorii. La discuția despre problemele de pe scena culturală a participat și un reprezentant al Primăriei Constanța care a notat doleanțele artiștilor și a promis să transmită mai departe semnalele trase.

Cu siguranță, publicul așteaaptă cu nerăbdare edițiile viitoare, iar actorii și altceva în afară de aplauze.

Comenteaza aceasta stire

Drumul lui Ovidiu, prin artă: expoziție specială la Muzeul de Artă din Constanța
De Andreea Bajdechi 14 septembrie 2017

Reconstituirea drumului exilului parcurs de poetul Ovidiu este marcată prin artă, în vechiul Tomis, la două mii de ani de la moartea acestuia. Muzeul de Artă din Constanța se pregătește să primească o expoziție specială, ale cărei lucrări au pornit la drum exact pe urmele poetului, din Roma până la Constanța. În acest moment, picturile sunt expuse la Casa de Cultură din Mangalia, vechiul Callatis.

O zi până la marea gală 'Zece oameni de Valoare pentru Constanța'
De Andreea Bajdechi 14 septembrie 2017

O zi ne mai desparte de marea gală “Zece oameni de Valoare pentru Constanța.” Pe ultima sută de metri, emoțiile sunt uriașe atât pentru concurenți și organizatori, cât și pentru cei care și-au votat eroii în această competiție. Evenimentul va avea loc, mâine seară, la Casa de Cultură.

TEDx la Constanța: 'Life: how to…', cu Raed Arafat și alți invitați de marcă!
De Andreea Bajdechi 11 septembrie 2017

Unul dintre cele mai importante evenimente de “public speaking” din lume, TEDx, a fost prezent la Constanța. În ediția de anul acesta organizatorii au propus un joc de imaginație. Zece speakeri renumiți au schimbat idei și experiențe de viață. Invitat special a fost secretarul de stat Raed Arafat.

CONSTANȚA. Câștigători... fără premii, la Festivalul Internațional de Teatru Independent FITIC 2017
De Roxana Glăvan 11 septembrie 2017

A doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent a făcut istorie la Constanța. Peste 10 ore zilnic de teatru, tineri extrem de talentați și actori consacrați au hrănit publicul de la malul mării, atât de însetat de evenimente de calitate. Ceea ce puțini știu însă este că meritele acestor actori au fost răsplătite nu cu bani, ci cu premii simbolice, iar unii dintre ei s-au descurcat pe cheltuiala proprie. „Noi am venit din prietenie, dar nu știu dacă mai venim și la anul”, au spus actorii participanți la FITIC 2017.

FOTO/VIDEO. Spectacol de excepție pe străzile Constanței: animale fantastice și personaje de poveste au defilat prin oraș!
De Neptun TV 10 septembrie 2017

Personaje de basm au defilat, sâmbătă seara, pe străzile Constanței, spre încântarea miilor de oameni strânși pe bulevardul Tomis și în Piața Ovidiu.

CONSTANȚA. Restricții de circulație pe mai multe bulevarde, în acest weekend, din cauza evenimentului AMARE Street Fest
De Neptun TV 8 septembrie 2017

Primăria municipiului Constanța aduce la cunoștința opiniei publice faptul că în perioada 9 - 10 septembrie 2017, când în municipiul Constanța va avea loc evenimentul cultural-artistic AMARE STREET FEST – Festivalul Internațional de Teatru de Stradă, vor fi impuse restricții de circulație.

SPECTACOL ÎN MIJLOCUL STRĂZII! 'Amare Street Fest' - Festival Internațional de Teatru de Stradă, în Constanța!
De Neptun TV 6 septembrie 2017

Asociația Eurocult reia tradiția marilor celebrări, într-o reinterpretare modernă și o nouă structură, intitulată AMARE STREET FEST – Festivalul Internațional de Teatru de Stradă Constanța!

Spectacol special: 'Complet alb', în această seară pe scena Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski
De Neptun TV 6 septembrie 2017

Orașul Constanța a devenit, în luna septembrie, o adevărată Mecca artistică și culturală. Pentru al doilea an la rând, Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța, ediția a II-a sau, mai simplu, FITIC 2.0, a adunat zeci de artiști tineri și consacrați ai teatrului independent, în concurs și în off, umplând până la refuz sălile Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

'I love democracy': democrația, la judecata spectatorilor!
De Andreea Filip 5 septembrie 2017

Democrația prost înțeleasă poate transforma un criminal într-un erou național luat ca model, iar un om nevinovat ajunge captiv în menghina “sistemului”. Este mesajul profund al piesei I love democracy care s-a jucat aseară, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța. Piesa este scrisă de dramaturgul Sorin-Lucian Ionescu, directorul general al televiziunii Neptun și este o dramatizare după romanul Fetița și țigara al francezului Benoit Duteurtre, în regia lui Andrei Roșu.

COSTINEȘTI. A început Gala HOP a Tânărului Actor, eveniment-concurs destinat absolvenților de Teatru din România
De Neptun TV 5 septembrie 2017

Cea de a XX-a ediție a Galei HOP a Tânărului Actor se desfășoară în perioada 4-7 septembrie și are ca temă "Singurătate - Suportabila singurătate a ființei la Anton P. Cehov".

FITIC 2.0: zeci de spectacole de teatru și premiere de strategie culturală - PROGRAMUL COMPLET al evenimentului
De Neptun TV 4 septembrie 2017

Gustul publicului este suveran, dincolo de argumente cu iz tehnic și detalii subtile de mecanica artei. Dacă place, place și dacă nu, publicului nu-i este teamă să arate asta. Nu toți actorii sunt, însă, pregătiți să accepte o atare abordare. De aceea s-a inventat Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC).