joi, 18 iulie 2019

CULTURĂ - FITIC 2017

CONSTANȚA. Câștigători... fără premii, la Festivalul Internațional de Teatru Independent FITIC 2017

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent a făcut istorie la Constanţa. Peste 10 ore zilnic de teatru, tineri extrem de talentaţi şi actori consacraţi au hrănit publicul de la malul mării, atât de însetat de evenimente de calitate. Ceea ce puţini ştiu însă este că meritele acestor actori au fost răsplătite nu cu bani, ci cu premii simbolice, iar unii dintre ei s-au descurcat pe cheltuiala proprie. „Noi am venit din prietenie, dar nu ştiu dacă mai venim şi la anul”, au spus actorii participanţi la FITIC 2017.

De Roxana Glăvan 18:46, 11 septembrie 2017 158 vizite Cultura

'Este inadmisibil! Este primul festival la care particip la care nu a fost acordat un buget minim pentru premii. Măcar din calcul, dacă nu din altceva. Stați peste o mină de aur și o transformați în cenusă. Vă bateți joc!', a declarat Ana-Maria Nistor, membru în juriul FITIC 2017.

Sunt cuvintele pline de durere și adevăr rostite de un om care se hrăneste cu teatru, respiră cultură și educă prin cultură. Prezentă la ediția a doua a Festivalului Internațional de Teatru Independent ce s-a încheiat în acest weekend la Constanța, Ana-Maria Nistor a criticat autoritățile pentru lipsa de implicare, după ce a aflat că tinerii participanți și desemnați câștigători nu primesc premii în bani. Cât privește teatrul independent, acesta nu trebuie confundat cu un act de amator și trebuie plătit, spun organizatorii, cel puțin la fel de bine ca în cazul actorilor de la teatrele de stat.

'Hai să vă spun un secret, care e public: cultura aduce bani. Constanța ar fi trebuit să fie capitală culturală, nu Timișoara, dar vă meritați soarta. În ceea ce priveste calitatea, unora nu li se impune repertoriu și joacă niște piese... vai de mama lor, independenții au îndrăzneala și frumoasa nebunie de a pune și Hamlet în scenă, cu succes', spune Ana-Maria Nistor.

'Noi nu avem, de fapt, o sală de teatru. Toate aceste clădiri sunt recuperate - cea de la Colegiul Mircea cel Bătrân, cea de la Teatrul de Stat și cea în care funcționează Teatrul de Păpuși', spune Alina Cristea, critic de teatru.

'Autoritățile finanțatoare locale să-și facă un titlu de laudă din a sprijini fenomene care sunt o necesitate pentru populație', este de părere Lucian Iancu, președintele FITIC 2017.

Bilanțul unui festival care s-a transformat într-un maraton de opt zile de teatru este impresionant în ceea ce privește participarea: peste 70 de spectacole, peste zece ore de teatru pe zi, sute de artiști, nume celebre precum Maia Morgenstern, Marcel Iureș, George Mihăiță sau Adriana Trandafir. Alături de ei, zeci de tinere talente care promit în viitor.

Festivalul Internațional de Teatru Independent a fost organizat de Asociația Culturală Teatrelia care a primit o finanțare de la Primăria Constanța de aproximativ 120 de mii de euro. Bani din care au fost plătite onorariile marilor actori, plus aducerea în cadrul festivalului a unor piese de teatru consacrate, care să atragă public. Suma a fost folosită și pentru cheltuielile organizatorilor, cazarea și masa actorilor. Restul pieselor din concurs nu au avut onorarii, iar sumele modice primite de participanți au fost doar pentru diurnă și cazare, ne-au spus actorii. La discuția despre problemele de pe scena culturală a participat și un reprezentant al Primăriei Constanța care a notat doleanțele artiștilor și a promis să transmită mai departe semnalele trase.

Cu siguranță, publicul așteaaptă cu nerăbdare edițiile viitoare, iar actorii și altceva în afară de aplauze.

Comenteaza aceasta stire