miercuri, 21 august 2019

CONSTANȚA. Ce spun specialiștii despre fructele otrăvitoare care au omorât o fetiță: 'Nu se știa că au efecte letale'

CONSTANȚA. Ce spun specialiștii despre fructele otrăvitoare care au omorât o fetiță: 'Nu se știa că au efecte letale'

Contactată de reporterii Neptun TV, conferențiarul universitar Mariana Arcuș la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității Ovidius Constanța, specializarea botanică farmaceutică, a identificat arbustul a cărui fructe au ucis-o pe micuța Nicoleta, în vârstă de 4 ani, din Dunăreni.

Este vorba despre  „Ligustrum vulgare”, cunoscută popular sub denumirea de 'lemn câinesc'.

"Planta lingustrum vulgare sau lemn câinesc, a nu se confunda cu turbarea câinelui, care este altă plantă,  este o specie toxică, semnalează că atunci când copiii mănâncă fructe și frunze de lemn câinesc se pot intoxica. Apar inflamații ale tractului gastro – intestinal și se intervine cu vomitive, analeptice cardiace și respiratorii. Consumarea plantelor de către animale provoacă iritația tubului digestiv, gastro-enterite, colici, diaree, sau hematolie, ceea ce este foarte grav. Se intervine cu pansament gastric, cărbune medicinal, pulbere de scoarță de stejar, tonice, cardiace și vitamina kappa. Este utilizată în alcătuirea perdelelor forestiere și împădurirea pădurilor degradate, iar ornamental este folosită pentru garduri vii, aliniamente parcuri și grădini publice. Ca vopsitorie, fructele și scoarța au proprietăți tinctoriale și sunt utilizate la vopsirea fibrelor naturale în galben, verde și negru. Nu se știa că este letală, asta semnlează literatura de specialitate, în același timp, semnalează că este o plantă medicinală, de la care se folosesc frunzele, florile și scoarța, atât în uz intern și exten cât și veterinar. Fructele conțin tanin, vitamina C, lingustrină, cu gust amar, mă mir că copii au mâncat-o, ea este amară și uleioasă, cumva. Este o plantă care a fost studiată din punct de vedere chimic, conține aceste substanțe dar nu se semnalează că asta ar fi toxică", a declarat Mariana Arcuș.

Conferențiarul universitar a mai explicat că frunzele acestui arbust conțin o cantitate infimă de arsenic, însă planta nu a fost studiată suficient, pentru a se stabili cât este de toxică.

RECOMANDARE - TRAGEDIE ÎN CONSTANȚA. O fetiță a murit, iar alta este în comă după ce au mâncat fructe otrăvitoare - FOTO/VIDEO

Comenteaza aceasta stire