duminică, 21 iulie 2019

CONSTANȚA. Daniel Ababei, elev de nota 10 la bacalaureat: 'În sistemul de învățământ românesc se pune accentul pe cantitatea informației, nu pe calitate'

CONSTANȚA. Daniel Ababei, elev de nota 10 la bacalaureat: 'În sistemul de învățământ românesc se pune accentul pe cantitatea informației, nu pe calitate'

Daniel Ababei a obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat. Din toamnă, va urma cursurile universității „Imperial College London“, la Secția de securitate cibernetică.

În județul Constanța, zece absolvenți au luat note maxime la cele trei probe ale examenului: Ababei Daniel, Beleșică Sabrina Andreea, Blacioti Mihai, Cojocaru, Cojocaru Antonia Raluca, Cojocaru Andrei Alexandru, Gyulai-Mureșan Iosif Casian, Mihai Elena, Moraru Elena Victoria, Necula Alexandru și Trifan Cristian Bogdan. Daniel Ababei a absolvit Liceul Internațional de Informatică din Constanța cu media 9,80, iar examenul de Bacalaureat l-a luat cu note maxime. El spune că a început liceul într-un sistem de stat, dar, în ciuda progreselor înregistrate și a prieteniilor legate, pe care le păstrează și acum, nu s-a regăsit.

„Voiam o altfel de educație, cu un parcurs țintit pe domeniul în care îmi doream să excelez. Gradul de atenție oferit fiecărui elev, proiectele individuale, dar și în echipa, din sistemul privat de învățământ și activitățile extracurriculare m-au determinat să mă transfer după absolvirea clasei a 10-a“, mărturisește elevul de nota 10.

Din toamnă, va urma cursurile vestitei universități Imperial College London, la Secția de securitate cibernetică. Procesul de selecție pentru școala superioară specializată în știință, inginerie, medicină și afaceri, a început în toamnă și a constat într-o scrisoare de motivație și una de recomandare, apoi, la scurt timp, un test de matematică și informatică. Cei selectați au fost chemați la susținerea unui interviu în Londra, unde a aflat, ulterior, că au fost 13 candidați pe loc. Elevul constănțean a primit o oferta de studiu condiționată de media de la Bacalaureat și de atestatul de limbă, pe care îl luase deja.

„Am ales această universitate pentru că îmi plac cursurile pe care le oferă, profesorii sunt mult mai relaxați, ceea ce s-a văzut și la interviu, și am mai multe oportunități în domeniul ales, fiind printre puținele facultăți din top 10 în lume care are secția aleasă de mine. Imperial College London se află pe locul 9 în lume“, spune Daniel Ababei.

Nu a avut emoții la examen. Era sigur că la matematică și informatică va lua note de 10, însă la limba și literatura română, unde poate interveni subiectivitatea, avea anumite semne de întrebare. Spune că pregătirea pentru Bacalaureat a reprezentat un proces de lungă durata, în spatele căruia au stat oameni deosebiți, care l-au susținut atât intelectual, cât și din punct de vedere emoțional.

„Aș vrea să-i mulțumesc, în mod deosebit, domnului profesor Memet Eden, care mi-a fost diriginte în ultimii doi ani de școală, dar, pe care, parcă l-am avut o viață, susținându-mă atât în momentele de bucurie, cât și în cele mai puțin plăcute. Totodată, le mulțumesc și colegilor mei, care au fost o a doua familie“, spune Daniel.

Școala nu îi ocupă tot timpul. Joacă șah, participând la câteva concursuri, joacă tenis de masă, pasiune pe care a descoperit-o tot datorită colegilor de clasă și dirigintelui, schiază ori de câte ori are ocazia și, în anii de liceu, am descoperit faptul că literatura îți permite să cunoști mai multe lumi decât ți-ai putea imagina. În decursul timpului a participat la mai multe concursuri.

A obținut premiul întâi pe județ în clasa a VI-a la fizică și în clasa a VII-a la chimie și mai multe premii la concursuri și olimpiadele de matematică în fiecare an. Apoi, în clasa a IX-a a descoperit informatica și a înțeles că acesta va fi domeniul în care vrea să-și construiască o carieră.

De atunci, au început să vină și rezultatele, mai întâi la nivel județean și, ulterior, la nivel național. În ultimii doi ani de liceu, s-a calificat la etapa națională a olimpiadei de Informatică, unde a obținut medalie de bronz.

În cadrul concursului „ESTIC“, organizat de Universitatea „Ovidius“, a realizat o aplicație Android, pentru care am luat premiul special. Împreună cu echipa s-a calificat la etapa finală a concursului internațional de securitate a informației, „DefCamp 2018“, iar în prezent face parte din lotul național de pregătire pentru concursul „European Cyber Security Challenge“.

Din păcate, spune el, în sistemul de învățământ românesc se pune accentul pe cantitatea informației, nu pe calitate. Este ignorată aplicabilitatea practică a materiei, iar programa școlară nu este actualizată pentru a se adresa nevoilor societății contemporane.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Daniel Ababei, elev de nota 10 la bacalaureat: 'În sistemul de învățământ românesc se pune accentul pe cantitatea informației, nu pe calitate'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Daniel Ababei a obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat. Din toamnă, va urma cursurile universității „Imperial College London“, la Secția de securitate cibernetică.

CONSTANȚA. Calendarul probelor scrise la Bacalaureat 2019. Când se vor afișa primele rezultate
De Neptun TV 1 iulie 2019

Luni, 1 iulie, se desfășoară proba scrisă la Limba și Literatura Română. Timpul destinat elaborării lucrării este de trei ore.