vineri, 22 martie 2019

CONSTANȚA. DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ făcută de o echipă de arheologi - un muzeu va fi amenajat la subsolul unui bloc! GALERIE FOTO

Dovezi ale vechii civilizații tomitane vor fi atracția unui muzeu ce va fi amenajat la subsolul unui bloc. Vorbim despre cele mai recente descoperiri făcute de o echipă de arheologi pe terenul unui grup de investitori din zona peninsulară, aproape de Cazino, dar și de Catedrala Arhiepiscopală. După o lună de săpături migăloase, atent făcute centimetru cu centimetru, specialiștii au putut oferi câteva informații despre descoperirile făcute.

Arheologii presupun că ne aflăm într-o zonă de acropolă din vechea cetate Tomis ce datează din secolul al IV-lea. Mai exact, ar fi vorba de o zonă publică.

"Dacă privim săpăturile în ansamblu, inclusiv cea din vecinătate, par să fie clădiri publice. Mai trebuie să găsim elemente care să ne întărească această ipoteză și să o putem  susține pe de-antregul, dar câteva elemente vă pot arăta: un zid foarte gros, cel care se vede jos, care e spart, care are o constructie foarte solidă, căptușit cu cărămidă, se vede un canal de scurgere a apelor pluviale și era normal să fie căptușit pentru a evita pătrunderea apei în interior. Dacă vedeți zidul opus, care pare să fie doar un zid interior, asta înseamnă că ar avea un zid exterior pe care nu-l vedem în momentul de față pentru că e mult mai departe și pare să fie o clădire imensă, asta denotă o utilitate publică, puțin probabil ca un particular să facă o clădire de o asemenea amploare", a declarat  Aurel Mototolea, muzeograf și arheolog.

Fragmente de tencuială interioară sunt minuțios analizate, zidurile impozante par să ne poarte aproape două mii de ani în urmă, iar vesela vremii păstrată extraordinar pare să fie mărturia frumoasei cetăți Tomis.

"Resturi de amforă găsim foarte mult în această zonă și e normal pentru că sunt vase de uz comun, ulcioare, farfurii, toate fac parte din vesela acelor timpuri și s-au găsit în cantități mari. Am găsit o fântână, nu am ajuns până la fundul ei să vedem ce material are, e contruită dintr-un zid destul de gros, din două rânduri de piatră. Avem mai multe ipoteze: poate să fie, pur și simplu, o fântână, nu pare să fie o hazna pentru că este prea bine făcută, prea bine conturată, poate să se înțepe în sistemul de aducțiune al apei din vechiul Tomis", a mai spus Aurel Mototolea.

Investitorii vor să ridice un bloc cu patru etaje în zonă, dar spun că ar fi păcat să nu pună în valoare bogăția moștenită. Așa că s-au gândit să ofere publicului larg bucuria de a vedea descoperirile, printr-un parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Investitorii vor amenaja un muzeu pe cheltuiala proprie, însă accesul publicului va fi gratuit.

"Când am cumpărat terenul am știut că vom da de astfel de vestigii. Intenția noastră este să facem un bloc de locuințe, suntem mai mulți asociați care am pus mână de mână să cumpărăm acest teren și să edificăm un bloc. Văzând descoperirile, am luat hotărârea să facem un subsol în care să le conservăm și să le punem în valoare împreună cu muzeul. O zi pe săptămână avem de gând să fie porțile deschise. Au șansa de a surprinde mai multe rânduri de civilizație. Avem vase ce datează din perioada secolului V înaintea erei noastre până în perioada romano-bizantină eră, secolul 6-7 d, Hr.", a precizat Lucian Aiftincăi, investitor.

Săpăturile adânci chiar și de șapte metri au început în luna septembrie și, până acum, arheologii au descoperit trei straturi de civilizație tomitană: elenistică, dinainte de secolul I, romană și romano-bizantină. Urmele din adâncuri par să vorbeacă și de un incendiu, pe alocuri se vede cu ochiul liber pământ negru ars. Ce urmează să mai descopere specialiștii nimeni nu știe, însă nu este exclusă nici varianta unei zone sacre a vechiului Tomis.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

PERCHEZIȚII DE AMPLOARE la Constanța și alte județe la suspecți bănuiți de evaziune fiscală de peste 6 milioane de dolari
De Neptun TV 21 martie 2019

Aproape 200 de percheziții au loc, joi dimineața, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală. 4,5 milioane de dolari ar fi ajuns în China, fără documente legale.

Guvernul a decis să modifice legea taximetriei prin care să înlăture 'pirateria', după consultările cu transportatorii
De Neptun TV 21 martie 2019

Consultările între secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanții ministerului Transporturilor și cei ai transportatorilor au avut loc în sediul Executivului. În urma discuțiilor s-a decis modificarea legii taximetriei, în scopul „înlăturării pirateriei din transportul de persoane”.

Sărbătoare mare! Ce să NU faci niciodată de Buna Vestire
De Neptun TV 21 martie 2019

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea această.

Ora de vară 2019. Când dăm ceasurile înainte? Se întâmplă curând
De Neptun TV 19 martie 2019

Ora de vară 2019. Astfel, ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie 2019, (fiind ora de vară). Tările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă, vor putea face acest lucru pe 27 octombrie 2019.

SPIT Constanța eliberează PERMISELE DE ACCES în Zona Peninsulară
De Neptun TV 18 martie 2019

Cererile completate și documentele aferente se pot depune la ghișeele următoarelor agenții fiscale, situate la adresele: Str. Sulmona nr. 22 – Agenția fiscală nr. 3; Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall) – Agenția fiscală nr. 5; Bd. Tomis nr. 112 – Agenția fiscală nr. 6.

Exerciții militare în valuri de 5 metri. Forțele Navale Române participă la 'ARIADNE 19'
De Neptun TV 16 martie 2019

Forțele Navale Române participă cu nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu” la exercițiul militar „ARIADNE 19”, defășurat în Marea Mediterană.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzile din oraș - șofer oprit cu un foc de armă, după ce a lovit 5 mașini! VIDEO din mașina Poliției
De Neptun TV 15 martie 2019

În timp ce conducea cu viteză, mașina a lovit 5 autoturisme, dintre care 2 aflate în mers și 3 oprite.

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi!
De Mediafax 15 martie 2019

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la contrabandiștii de tutun! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Un număr de 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, au loc, vineri dimineață, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite și la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!
De Neptun TV 13 martie 2019

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 'A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină'
De Mediafax 13 martie 2019

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Senatorul Vergil Chițac, pasibil de dosar penal pentru fals în declarații!
De Neptun TV 12 martie 2019

Senatorul de Constanța Vergil Chițac riscă să fie cercetat penal pentru fals în declarații. Parlamentarul constănțean nu a specificat în declarațiile de interese faptul că deține și funcția de președinte al Asociației „Constanța Altfel”.

Începe Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului - ce ai voie să mănânci astăzi!
De Neptun TV 10 martie 2019

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paști, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărțirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, amintește Adrian Cocoșilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Marinari repatriați după ce autoritățile au vândut vasul din Portul Constanța și au plătit salariile
De Neptun TV 10 martie 2019

Marinarii de pe o navă sub pavilion Panama, reținută în portul Constanța, au putut fi repatriați după ce autoritățile portuare au vândut vasul pentru plata salariilor navigatorilor, restante de jumătate de an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții 40 de Mucenici - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Mediafax 9 martie 2019

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani care pentru credința lor au fost omorâți în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se prepara și împărți mucenici copți sau fierți.

SIMULARE EVALUARE 2019: Luni încep testările pentru elevii de clasa a VIII-a și a VII-a/ Calendar și SUBIECTE
De Mediafax 8 martie 2019

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019, anunță Ministerul Educației Naționale, într-un comunicat de presă.

Sărbătoare mare sâmbătă! Ce să nu faci niciodată de Sfinții 40 de mucenici
De Neptun TV 8 martie 2019

Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.

8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, de la activism la sărbătoare
De Mediafax 7 martie 2019

Ziua Internațională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinței femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie și rasă.

CONSTANȚA. Cum vor arăta viitoarele semafoare!
De Neptun TV 7 martie 2019

Primăria își propune prin astfel de proiecte mărirea vizibilității semafoarelor și scăderea numărului accidentelor rutiere în oraș.

CONSTANȚA. Cine sunt pescarii căutați pe mare - unul dintre ei este patron de cherhana!
De Neptun TV 7 martie 2019

Trei pescari din sudul litoralului au dispărut miercuri seara, după ce au ieșit pe mare pe furtună. La căutări participă și autoritățile din Bulgaria.

Două nave românești participă la cel mai amplu exercițiu organizat de Turcia. 'Federația Rusă a încălcat suveranitatea a trei state care nu sunt membre NATOî
De Neptun TV 6 martie 2019

Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” vor efectua o serie de exerciții în comun, pe mare, alături de două nave militare ale Turciei.