marţi, 20 noiembrie 2018

CONSTANȚA. DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ făcută de o echipă de arheologi - un muzeu va fi amenajat la subsolul unui bloc! GALERIE FOTO

Dovezi ale vechii civilizații tomitane vor fi atracția unui muzeu ce va fi amenajat la subsolul unui bloc. Vorbim despre cele mai recente descoperiri făcute de o echipă de arheologi pe terenul unui grup de investitori din zona peninsulară, aproape de Cazino, dar și de Catedrala Arhiepiscopală. După o lună de săpături migăloase, atent făcute centimetru cu centimetru, specialiștii au putut oferi câteva informații despre descoperirile făcute.

Arheologii presupun că ne aflăm într-o zonă de acropolă din vechea cetate Tomis ce datează din secolul al IV-lea. Mai exact, ar fi vorba de o zonă publică.

"Dacă privim săpăturile în ansamblu, inclusiv cea din vecinătate, par să fie clădiri publice. Mai trebuie să găsim elemente care să ne întărească această ipoteză și să o putem  susține pe de-antregul, dar câteva elemente vă pot arăta: un zid foarte gros, cel care se vede jos, care e spart, care are o constructie foarte solidă, căptușit cu cărămidă, se vede un canal de scurgere a apelor pluviale și era normal să fie căptușit pentru a evita pătrunderea apei în interior. Dacă vedeți zidul opus, care pare să fie doar un zid interior, asta înseamnă că ar avea un zid exterior pe care nu-l vedem în momentul de față pentru că e mult mai departe și pare să fie o clădire imensă, asta denotă o utilitate publică, puțin probabil ca un particular să facă o clădire de o asemenea amploare", a declarat  Aurel Mototolea, muzeograf și arheolog.

Fragmente de tencuială interioară sunt minuțios analizate, zidurile impozante par să ne poarte aproape două mii de ani în urmă, iar vesela vremii păstrată extraordinar pare să fie mărturia frumoasei cetăți Tomis.

"Resturi de amforă găsim foarte mult în această zonă și e normal pentru că sunt vase de uz comun, ulcioare, farfurii, toate fac parte din vesela acelor timpuri și s-au găsit în cantități mari. Am găsit o fântână, nu am ajuns până la fundul ei să vedem ce material are, e contruită dintr-un zid destul de gros, din două rânduri de piatră. Avem mai multe ipoteze: poate să fie, pur și simplu, o fântână, nu pare să fie o hazna pentru că este prea bine făcută, prea bine conturată, poate să se înțepe în sistemul de aducțiune al apei din vechiul Tomis", a mai spus Aurel Mototolea.

Investitorii vor să ridice un bloc cu patru etaje în zonă, dar spun că ar fi păcat să nu pună în valoare bogăția moștenită. Așa că s-au gândit să ofere publicului larg bucuria de a vedea descoperirile, printr-un parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Investitorii vor amenaja un muzeu pe cheltuiala proprie, însă accesul publicului va fi gratuit.

"Când am cumpărat terenul am știut că vom da de astfel de vestigii. Intenția noastră este să facem un bloc de locuințe, suntem mai mulți asociați care am pus mână de mână să cumpărăm acest teren și să edificăm un bloc. Văzând descoperirile, am luat hotărârea să facem un subsol în care să le conservăm și să le punem în valoare împreună cu muzeul. O zi pe săptămână avem de gând să fie porțile deschise. Au șansa de a surprinde mai multe rânduri de civilizație. Avem vase ce datează din perioada secolului V înaintea erei noastre până în perioada romano-bizantină eră, secolul 6-7 d, Hr.", a precizat Lucian Aiftincăi, investitor.

Săpăturile adânci chiar și de șapte metri au început în luna septembrie și, până acum, arheologii au descoperit trei straturi de civilizație tomitană: elenistică, dinainte de secolul I, romană și romano-bizantină. Urmele din adâncuri par să vorbeacă și de un incendiu, pe alocuri se vede cu ochiul liber pământ negru ars. Ce urmează să mai descopere specialiștii nimeni nu știe, însă nu este exclusă nici varianta unei zone sacre a vechiului Tomis.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

LUJU.RO. Prof. univ. dr. Gheorghe Dobrican: 'Unele persoane au fost trimise in judecata si condamnate prin invocarea unor prevederi care au fost constatate ca fiind neconstitutionale...'
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

In aceasta analiza, profesorul Dobrican arata ca cei carora le poate fi imputata situatia tragica in care mii de persoane au fost condamnate pentru infractiuni dezincriminate sau declarate neconstitutionale sunt Parlamentul Romaniei si organele de justitie care au obstructionat autoritatea CCR prin nepunerea in acord a legislatiei romane cu Decizii CCR.

Furtul secolului: Povestea tablourilor arse și cum a apărut un Picasso la Tulcea după 6 ani
De Mediafax 18 noiembrie 2018

Procurorii au reușit să ajungă la hoții de tablouri la două luni după ce aceștia au ajuns în țară. Încercau să vândă tablourile și așa au data de urma lor. Trei dintre suspecți - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru - au fost reținuți de procurorii DIICOT, iar în 21 ianuarie 2013, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

CONSTANȚA. Control la Teatrul de Stat, după ce mai mulți actori au acuzat conducerea de abuzuri
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Consiliul Județean Constanța trimite corpul de control la Teatrul de Stat din Constanța, după ce mai mulți actori au semnat o scrisoare în care acuză conducerea de abuzuri, între care alegerea unor spectacole în care rolul principal e deținut de director sau favorizarea unor angajați.

CONSTANȚA. Apel disperat al unei tinere pentru salvarea soțului: 'Din păcate sunt neputincioasă în fața sorții, în fața sistemului...'
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Soția lui este disperată și face apel la autorități ca soțul ei să fie transferat la un spital din Belgia.

Nicolae Voiculeț, concert în China!
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Cu ocazia Celebrării Aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a României și 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, la invitația Institutului Cultural Român de la Beijing, în colaborare cu instituții prestigioase din China, muzicianul român, Nicolae Voiculeț, va susține mâine primul concert din cadrul turneului internațional, “Muzica Unirii”, la Quan Shanshi Art Center, din Hangzhou/China.

CONSTANȚA. Pacient în stare critică transportat pe brațe de la elicopter, pentru că aleea heliportului era blocată de o mașină
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Bolnavul este luat de asistente, paramedici și brancardieri, dar și voluntari care dau o mână de ajutor în transportarea acestuia cu targa, pe brațe, printre mașinile parcate.

Pesta Porcină Africană a ajuns în 287 de localități. Despăgubirile depășesc 190 milioane lei
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

În plus, în total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală, a mai informat miercuri seara ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzi - șoferul unui BMW, căutat de polițiști! Oamenii legii au tras și focuri de armă
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Astfel, polițiștii au pornit în urmărirea sa, iar șoferul a pierdut controlul direcției de mers, a intrat în coliziune cu un gard din beton al unui imobil, iar apoi a abandonat mașina și a fugit.

LA MULȚI ANI, DOBROGEA! Ziua Dobrogei sărbătorită cu fast la Constanța. VIDEO
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Și primarul orașului, Decebal Făgădău, s-a bucurat de bunătățile de la Pavilion și ne-a mărturisit care sunt preparatele cu care se mândrește din zona Dobrogei.

A început Postul Crăciunului! Ce este INTERZIS să facem vreme de 40 de zile și când sunt zilele cu dezlegări la pește
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Postul Crăciunului a început azi și se încheie în noaptea zilei de 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru. Dezlegarea la alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

UTIL. Cum să-ți micșorezi factura la încălzire - ponturi de la instalatori!
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Nu îți usca hainele pe calorifere și asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură.

Clip de promovare a orașului Constanța și a stațiunii Mamaia, realizat gratuit de o echipă de tineri
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Imaginile surprind cele mai spectaculoase puncte de atracție dar și fragmente din evenimentele desfășurate în această vară care au strâns zeci de mii de persoane la Constanța.

ZIUA DOBROGEI, sărbătorită la Constanța! Patru zile cu muzică, dansuri, bucate tradiționale, ateliere meșteșugărești și expoziții de fotografie!
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Ziua Dobrogei va fi serbată la Constanța începând de miercuri, 14 noiembrie, până la finele săptămânii. Data de 14 noiembrie 1878 marchează revenirea provinciei la patria-mamă.

CONSTANȚA. Bilanțul teribilului accident de aseară, produs de un șofer de 20 de ani - un tânăr a murit, o femeie în stare critică! Șoferul, cercetat în libertate!
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Unul dintre cei patru răniți în accidentul de duminică seara din Constanța, unde un șofer a intrat în plin într-un grup de persoane care traversau pe trecere, a murit la spital, în timp ce o altă victimă este în stare critică, au anunțat reprezentanții Spitalului Județean din Constanța.

Zeci de români blocați în Bulgaria din cauza protestelor privind scumpirea carburanților. Cât costă un litru la vecini
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Scumpirea carburanților cu 5% în țara vecină a dus la proteste în urma cărora mii de cetățeni străini, printre care și români, au rămas blocați în trafic, atât pe direcția spre România, cât și spre Grecia.

Numărul posturilor din 21 de ministere și din ANAF va fi redus! Peste 4.000 de posturi tăiate
De Neptun TV 10 noiembrie 2018

Numărul posturilor din 21 de ministere și din Agenția Națională de Administrare Fiscală va fi redus, măsura făcând parte din prevederile programului de guvernare al PSD privind reforma administrației publice, arată un proiect de act normativ publicat de Ministrul Finanțelor.

Guvernul a decis: Salariul minim, diferențiat în funcție de studii și vechime!
De Neptun TV 10 noiembrie 2018

Angajatorii din România vor fi obligați să le acorde angajaților un salariu minim diferențiat în funcție de studii și vechime, a decis vineri Guvernul, adoptând o Ordonanță de Urgență care stabilește cadrul pentru introducerea acestei diferențieri.

CONSTANȚA. Descoperire incredibilă în curtea unei mănăstiri - câini chinuiți și înfometați: 'Ne-au spus că le dau mâncare și apă doar marțea și joia' FOTO
De Neptun TV 9 noiembrie 2018

În curtea mănăstirii au fost descoperiți 17 câini legați de stâlpi, cu lanțuri lungi de o jumătate de metru. Mai mult, călugării au spus că le dau mâncare și apă doar marțea și joia.

ALERTĂ. Nou focar de pestă porcină și în județul Constanța. Au fost declarate deja 85 de focare în județ
De Neptun TV 9 noiembrie 2018

Până în prezent, în județul Constanța au fost declarate 85 de focare de pestă porcină africană, în peste 40 de localități, la porcii domestici, dar și trei cazuri la mistreți.

Când începe Postul Crăciunului în 2018 și ce reprezintă Postul Nașterii Domnului
De Neptun TV 9 noiembrie 2018

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioși în întreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu dă putința curățării trupești și sufletești.