vineri, 18 ianuarie 2019

CONSTANȚA. DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ făcută de o echipă de arheologi - un muzeu va fi amenajat la subsolul unui bloc! GALERIE FOTO

Dovezi ale vechii civilizații tomitane vor fi atracția unui muzeu ce va fi amenajat la subsolul unui bloc. Vorbim despre cele mai recente descoperiri făcute de o echipă de arheologi pe terenul unui grup de investitori din zona peninsulară, aproape de Cazino, dar și de Catedrala Arhiepiscopală. După o lună de săpături migăloase, atent făcute centimetru cu centimetru, specialiștii au putut oferi câteva informații despre descoperirile făcute.

Arheologii presupun că ne aflăm într-o zonă de acropolă din vechea cetate Tomis ce datează din secolul al IV-lea. Mai exact, ar fi vorba de o zonă publică.

"Dacă privim săpăturile în ansamblu, inclusiv cea din vecinătate, par să fie clădiri publice. Mai trebuie să găsim elemente care să ne întărească această ipoteză și să o putem  susține pe de-antregul, dar câteva elemente vă pot arăta: un zid foarte gros, cel care se vede jos, care e spart, care are o constructie foarte solidă, căptușit cu cărămidă, se vede un canal de scurgere a apelor pluviale și era normal să fie căptușit pentru a evita pătrunderea apei în interior. Dacă vedeți zidul opus, care pare să fie doar un zid interior, asta înseamnă că ar avea un zid exterior pe care nu-l vedem în momentul de față pentru că e mult mai departe și pare să fie o clădire imensă, asta denotă o utilitate publică, puțin probabil ca un particular să facă o clădire de o asemenea amploare", a declarat  Aurel Mototolea, muzeograf și arheolog.

Fragmente de tencuială interioară sunt minuțios analizate, zidurile impozante par să ne poarte aproape două mii de ani în urmă, iar vesela vremii păstrată extraordinar pare să fie mărturia frumoasei cetăți Tomis.

"Resturi de amforă găsim foarte mult în această zonă și e normal pentru că sunt vase de uz comun, ulcioare, farfurii, toate fac parte din vesela acelor timpuri și s-au găsit în cantități mari. Am găsit o fântână, nu am ajuns până la fundul ei să vedem ce material are, e contruită dintr-un zid destul de gros, din două rânduri de piatră. Avem mai multe ipoteze: poate să fie, pur și simplu, o fântână, nu pare să fie o hazna pentru că este prea bine făcută, prea bine conturată, poate să se înțepe în sistemul de aducțiune al apei din vechiul Tomis", a mai spus Aurel Mototolea.

Investitorii vor să ridice un bloc cu patru etaje în zonă, dar spun că ar fi păcat să nu pună în valoare bogăția moștenită. Așa că s-au gândit să ofere publicului larg bucuria de a vedea descoperirile, printr-un parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Investitorii vor amenaja un muzeu pe cheltuiala proprie, însă accesul publicului va fi gratuit.

"Când am cumpărat terenul am știut că vom da de astfel de vestigii. Intenția noastră este să facem un bloc de locuințe, suntem mai mulți asociați care am pus mână de mână să cumpărăm acest teren și să edificăm un bloc. Văzând descoperirile, am luat hotărârea să facem un subsol în care să le conservăm și să le punem în valoare împreună cu muzeul. O zi pe săptămână avem de gând să fie porțile deschise. Au șansa de a surprinde mai multe rânduri de civilizație. Avem vase ce datează din perioada secolului V înaintea erei noastre până în perioada romano-bizantină eră, secolul 6-7 d, Hr.", a precizat Lucian Aiftincăi, investitor.

Săpăturile adânci chiar și de șapte metri au început în luna septembrie și, până acum, arheologii au descoperit trei straturi de civilizație tomitană: elenistică, dinainte de secolul I, romană și romano-bizantină. Urmele din adâncuri par să vorbeacă și de un incendiu, pe alocuri se vede cu ochiul liber pământ negru ars. Ce urmează să mai descopere specialiștii nimeni nu știe, însă nu este exclusă nici varianta unei zone sacre a vechiului Tomis.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

CAZ ȘOCANT la Constanța! Copilă batjocorită de fratele mai mare care a lăsat-o însărcinată - tânărul, reclamat la Poliție chiar de mamă!
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Un tânăr din Constanța a fost reținut pentru 24 de ore, fiind bănuit că a întreținut relații sexuale cu sora lui, în vârstă de 13 ani, și a lăsat-o însărcinată. Tânărul a fost reclamat la Poliție de mamă, imediat ce femeia a realizat că fetița este însărcinată.

CONSTANȚA. Centrul RAR Constanța este funcțional după 8 zile - ce trebuie să facă persoanele care au avut programări în această perioadă
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Timp de opt zile Centrul RAR Constanța a fost nefuncțional din cauza unor probleme la rețeaua de alimentare electrică.

CONSTANȚA. Bogdan are nevoie de ajutorul nostru pentru a supraviețui - la doar 20 de ani, este măcinat de o boală necruțătoare!
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Cât costă viața unui om? De 30.000 de euro are nevoie Bogdan pentru o șansă la viață.

CONSTANȚA. Bătaie de joc la RAR - constănțenii, trimiși la reprezentanța de la Ialomița sau Călărași!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Clienții RAR Constanța sunt trimiși la alte reprezentanțe fără programări, după ce punctul de la Constanța este nefuncțional din data de 9 ianuarie.

Poliția Română a scos la concurs 290 de posturi pentru civili!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Un număr de 290 de posturi în Poliția Română au fost scoase la concurs prin încadrare directă.

CONSTANȚA. Accident cumplit după 'curba morții' - mașină încolăcită de un copac, bărbat strivit între fiare! O femeie este în comă - IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Conform medicilor care au intervenit la accident, persoana decedata este un bărbat de 43 ani, iar cealaltă victima are 40 de ani și este în comă.

CONSTANȚA. Descoperire inedită în urma unei percheziții - cultură de canabis într-un apartament, un bărbat a fost reținut! VIDEO
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Cultura de cannabis descoperită într-un apartament era formată din 27 de plante. Persoana a fost reținută de procurorii DIICOT.

Percheziții în România și Elveția pentru destructurarea unei rețele de proxenetism! Suspecții au racolat tinere folosind metoda loverboy
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Polițiștii fac, miercuri, 11 percheziții în județele Argeș și Maramureș, dar și două percheziții domiciliare în Elveția, pentru destructurarea unei rețele de proxenetism bănuite că a obligat 11 tinere să se prostitueze în Elveția și Italia.Membrii grupării au obținut astfel peste 2 milioane de euro.

CONSTANȚA. Carantină la Spitalul Județean - în ce secții nu este permis accesul vizitatorilor!
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Ca urmare a numărului crescut de viroze și infecții respiratorii înregistrate în ultima perioadă, dar și la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, conducerea SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a luat mai multe hotărâri în privința accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești.

CONSTANȚA. Trafic blocat de inconștiența unui șofer de autobuz - a coborât 'să-și cumpere ceva', iar mașina cu călători a luat-o la vale!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Șoferul unui autobuz a primit o amendă de peste 4.000 de lei după ce a coborât fără să asigure mașina, iar autobuzul a alunecat peste un scuar, blocând parțial o intersecție din municipiul Constanța.

CONSTANȚA. Povestea statuii lui Mihai Eminescu de pe faleză, dezvelită de regele Carol al II-lea!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului Constanța, intitulată „Elegia“, a fost dezvelită de regele Carol al II-lea și a fost sculptată de Oscar Han, un mare artist al vremii. Ansamblul statuar a fost comandat de Ion N. Roman, scrie adevarul.ro.

ANP: Peste 14.400 de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. Mulți au revenit în pușcărie
De Neptun TV 14 ianuarie 2019

De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu.

Alexandru Rafila, Societatea de Microbiologie: Vaccinarea antigripală este potrivită și în ianuarie
De Mediafax 14 ianuarie 2019

Copiii cu viroze respiratorii trebuie să fie examinați de medic și să nu ia antibiotice.

O constănțeancă este prima femeie timonier din flota Deltei. Ce își dorește tânăra pe viitor
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Ea și-a propus să devină prima femeie comandant a unei nave de pasageri din Delta Dunării, însă acest lucru se va putea întâmpla peste patru ani, conform legislației în vigoare.

Papa Francisc vine în România!
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Potrivit sursei citate, programul de călătorie va fi publicat la o dată ulterioară.

VISCOLUL provoacă probleme: Drumuri închise și restricții din cauza zăpezii
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Două trenuri au acumulat întârzieri de aproape 4 ore, vineri dimineață, după ce locomotiva trenului Regio care se deplasa pe ruta Târgu Jiu – Craiova s-a defectat între stațiile Cărbunești și Jupânești.

SĂRBĂTOARE MARE! Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ioan!
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

Iordăneala, pe de altă parte, presupune ca bărbații să ia agheasmă de la preot și să stropească pe toți cei care le ies în cale, făcându-le urări, iar în schimb aceștia să le ofere o sumă de bani.

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Botezului Domnului, o reînnoire a botezului nostru
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

"Botezul nu este o simplă stropire cu apă, ci este primirea iubirii și harului Preasfintei Treimi. Când noi gustăm apă de la botez ne întâlnim cu iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Când sunt stropite casele noastre ele nu sunt stropite cu apă simplă, ci cu apă plină de harul Preasfintei Treimi, ca toată viața noastră să fie sfințită, curățită, luminată și plină de binecuvântarea Preasfintei Treimi", a spus patriarhul BOR.

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului de Bobotează. Oamenii au venit și de la ora 4 dimineața ca să ia apă sfințită
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută și sub denumirile "Arătarea Domnului" și "Epifania", este celebrată de creștini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfințirea apei, include și o serie de obiceiuri și tradiții - fetele își visează ursitul, iar bărbații scot crucea din apă.

Ajunul Bobotezei între tradiții și superstiții. Ce să NU faci niciodată în această zi
De Neptun TV 2 ianuarie 2019

Acest lucru e posibil datorită numărului mare de practici magico-rituale, cât și prin intensitatea sacralității ce se pogoară asupra ei. Ajunul Bobotezei se serbează prin post, deoarece se spune că cine va posti in ajun de Bobotează va avea noroc tot anul.

Recomandările Poliției Române pentru cei care aleg să petreacă Revelionul la evenimente în aer liber
De Neptun TV 30 decembrie 2018

- Dacă vă deplasați cu mașina în zone în care se organizează manifestări publice, respectați indicațiile polițiștilor rutieri, lăsați vehiculele în parcări sau, pe timpul nopții, în zone iluminate. Nu păstrați în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!