luni, 22 iulie 2019

Constanța devine din nou zonă cu deficit de medici - cadrele medicale vor putea lucra atât în sistemul de stat, cât și în privat!

Medicii constănţeni vor putea să lucreze şi în spitalele de stat, şi în cele private! Decizia luată astăzi scapă de la colaps Spitalul de Urgenţă Constanţa, care risca să rămână fără specialişti, dacă era menţinută hotărârea care îi obliga pe medici să aleagă pentru unul din locurile de muncă. Oricum, managerul instituţiei spune că Spitalul Judeţean are cu 40% mai puţini medici decât ar trebui şi că majoritatea ar fi optat pentru domeniul privat.

'Eu aș alege sistemul privat. Și nu sunt numai eu, suntem 8 sau 9 chirurgi acolo și cred că, din toți aceștia, cu siguranță cel puțin 6 vor alege sistemul privat', spune dr. Daniel Costea.

Decizia controversată care îi obliga pe medici să aleagă unde vor să muncească, la stat sau la privat, a fost luată după ce municipiul Constanța a fost declarat zonă fără deficit de specialiști. Nimeni nu a înțeles ce a stat la baza acelei hotărâri, ținând cont că numai la Spitalul de Urgență Constanța există cu 40% mai puțini doctori decât ar trebui.

Mai multe amănunte aici: CRIZĂ ÎN SĂNĂTATE. Medicii, OBLIGAȚI să aleagă între spitalele publice și clinicile private!

'Numărul medicilor încadrați este undeva sub medie față de numărul de locuri aprobat de Ministerul Sănătății. La ora actuală, din totalul de 330 de posturi maxim aprobate avem doar 196 posturi ocupate. În cel mai trist scenariu, 30 - 35% din medici să migreze în zona privată', a declarat dr. Cătălin Grasa manager SCJU.

Comisia mixtă de analiză, din care fac parte Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean și alte instituții, s-a întrunit astăzi din nou. Surse medicale au declarat că municipiul Constanța va fi declarat zonă deficitară din punct de vedere al personalului medical, fapt ce le-ar permite doctorilor să poată avea contracte atât cu spitalele publice cât și cu cele private în relația cu Casa de Asigurări de Sănătate. Constănțenii spun că că actul medical suferă din cauza lipsei de specialiști și că prea puțini au banii necesari pentru a se trata la clinicile private.

Surse medicale spun că declararea municipiului Constanța ca zonă cu deficit de specialiști va fi luată la începutul săptămânii viitoare, astfel că medicii își vor putea continua activitatea și la stat, și la privat.

Comenteaza aceasta stire