miercuri, 21 august 2019

CONSTANȚA. Doi alpiniști au urcat pe cele mai înalte vârfuri ale lumii - au înfipt tricolorul României pe Aconcagua!

CONSTANȚA. Doi alpiniști au urcat pe cele mai înalte vârfuri ale lumii - au înfipt tricolorul României pe Aconcagua!

Doi alpiniști din Constanța, Mihai Nenciu și Nicolae Rotaru, au reușit să urce pe vârful Aconcagua (6.962 metri) din America de Sud, al doilea cel mai înalt vârf al lumii (după Everest, 8.848 metri), de la prima încercare. 

Este al treilea vârf atins de constănțeni, care și-au propus să înfigă steagul României pe cele mai înalte 7 vârfuri de pe continentele lumii, în proiectul personal denumit „7 Summits“. Până acum, constănțenii au ajuns pe Elbrus (5.642 metri, Caucaz, Europa), Kilimanjaro (5.885 metri, Africa) și acum Aconcagua. Urmează în această toamnă Puncak Jaya (4.882 metri, Oceania).

Aventura a început în 2017, când Mihai Nenciu (antreprenor, sportiv de anduranță, 39 ani) și Nicolae Rotaru (campion național „Strong Man“, instructor sportiv, 44 ani), alături de Bogdan Ofițeru pe atunci, au pornit suișul. În iunie 2017 au testat muntele Himalaya, urcând pe trei vârfuri de 5.600 metri (Kala Pattar - 5640 metri, Chukkung Ri - 5550 metri, Nangkar Tshang - 5616 metri). În septembrie 2017, Mihai și Nicolae au urcat pe Elbrus (5.642 metri), iar în decembrie au atins Kilimanjaro (5.885 metri). Pentru al treilea vârf, românii s-au pregătit intens. Urma o nouă provocare, cu o diferență de peste 1.000 metri - de la Kilimanjaro (5.885 metri) la Aconcagua (6.962 metri), al doilea cel mai mare vârf al lumii.

La 1 ianuarie 2019 au plecat spre Argentina, iar în Parcul Național Aconcagua a început ascensiunea. Aveau în plan să înfigă steagul României chiar de 24 Ianuarie, când este Ziua Unirii Principatelor Române. Dar vremea a impus regulile jocului.

„Dificultatea acestui vârf apare tocmai din cauza vremii: foarte schimbătoare în această zonă a Anzilor Cordilieri, chiar de la o oră la alta, cu vânt extrem de puternic și temperaturi deosebit de scăzute. A trebuit să devansam cu câteva zile ascensiunea finală, pentru că era singura zi în care condițiile meteo erau relativ ok“, relatează Mihai.

Pentru cei doi, ascensiunea a fost grea și anevoioasă, pentru că - spune Mihai – ei nu sunt niște alpiniști talentați, ci mai degrabă niște „căznitori“ care se luptă cu ei înșiși. Dar, cum se întâmplă de multe ori, munca bate talentul.

Au suit pe versantul nordic urmând ruta clasică, poposind în taberele de Confluencia (3.300 metri), Plaza de Mulas (4.250 metri), Canada (5.000 metri), Nido de Condores (5.500 metri) și cea mai avansată tabără - Colera (6.100 metri). Acolo, sus, vântul este atât de puternic încât riscă să te sufle de pe munte. De aceea, alpiniștii au dormit în cort multe nopți cu un cuțit lângă ei și cu pietre, de teama vântului care îi putea spulbera.

„Am trăit cu foarte puțină mâncare, am stat 16 zile cu aceleași haine, am dormit în același cort cu aceeași persoană, am suportat diferențe de temperatură de 70 de grade Celsius (+35 grade Celsius la Mendoza, -35 grade Celsius în ziua ascensiunii). Am stat în condiții precare de igienă și salubritate, ne-a fost rău din cauza altitudinii, ne împleticeam ca bețivii din cauza hipoxiei de la aproape 7.000 metri, am băut zeci de litri de apa din zăpada topită plină de impuritați și cu un gust groaznic, am cărat la altitudine rucsacuri de peste 30 kilograme care făceau să simți ascensiunea ca o Golgota. Uneori, în timpul ascensiunii, sub greutatea rucsacurilor și în condițiile acelui aer rarefiat, îi mai spuneam lui Nicu: . Iar el îmi zâmbea mereu, așa, ca un frate mai mare și parcă îl aud: . Am visat cu ochii deschiși la mămăligă, ciorbă și murături în ultimele zile, în care terminaserăm toate rațiile de hrană și mâncam doar pesmeți, biscuiți și beam ceai neîndulcit... cu un singur țel. Acela de a pune steagul tricolor pe cel mai înalt vârf al Americii de Sud“, dezvăluie Mihai.

Cumpăna a fost aproape de vârf, cu câteva sute de metri. Între 6.300 metri și 6.500 metri le-a apărut în față o traversare periculoasă din cauza condițiilor meteo extreme, în special a vântului care sufla extrem de puternic - cu peste 70 km/h și care risca să îi arunce în gol.

„Am riscat și am avut noroc, altfel nu reușeam. Sus, pe vârf, e o cruce micuță cu o plăcuță pe care scrie: ’Ninguna cumbre es imposible si eligis a Dios como tu guia’. Nu există niciun vârf imposibil de urcat dacă îl ai alături de tine pe Dumnezeu“, spune Mihai Nenciu.

 La 21 ianuarie 2019, ora 12.49, românii au ajuns sus, pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara lanțului himalayan și cel mai înalt vârf al emisferelor sudice și vestice. 

Întregul material poate fi citit AICI!

Comenteaza aceasta stire