duminică, 21 aprilie 2019

CONSTANȚA. Doi alpiniști au urcat pe cele mai înalte vârfuri ale lumii - au înfipt tricolorul României pe Aconcagua!

CONSTANȚA. Doi alpiniști au urcat pe cele mai înalte vârfuri ale lumii - au înfipt tricolorul României pe Aconcagua!

Doi alpiniști din Constanța, Mihai Nenciu și Nicolae Rotaru, au reușit să urce pe vârful Aconcagua (6.962 metri) din America de Sud, al doilea cel mai înalt vârf al lumii (după Everest, 8.848 metri), de la prima încercare. 

Este al treilea vârf atins de constănțeni, care și-au propus să înfigă steagul României pe cele mai înalte 7 vârfuri de pe continentele lumii, în proiectul personal denumit „7 Summits“. Până acum, constănțenii au ajuns pe Elbrus (5.642 metri, Caucaz, Europa), Kilimanjaro (5.885 metri, Africa) și acum Aconcagua. Urmează în această toamnă Puncak Jaya (4.882 metri, Oceania).

Aventura a început în 2017, când Mihai Nenciu (antreprenor, sportiv de anduranță, 39 ani) și Nicolae Rotaru (campion național „Strong Man“, instructor sportiv, 44 ani), alături de Bogdan Ofițeru pe atunci, au pornit suișul. În iunie 2017 au testat muntele Himalaya, urcând pe trei vârfuri de 5.600 metri (Kala Pattar - 5640 metri, Chukkung Ri - 5550 metri, Nangkar Tshang - 5616 metri). În septembrie 2017, Mihai și Nicolae au urcat pe Elbrus (5.642 metri), iar în decembrie au atins Kilimanjaro (5.885 metri). Pentru al treilea vârf, românii s-au pregătit intens. Urma o nouă provocare, cu o diferență de peste 1.000 metri - de la Kilimanjaro (5.885 metri) la Aconcagua (6.962 metri), al doilea cel mai mare vârf al lumii.

La 1 ianuarie 2019 au plecat spre Argentina, iar în Parcul Național Aconcagua a început ascensiunea. Aveau în plan să înfigă steagul României chiar de 24 Ianuarie, când este Ziua Unirii Principatelor Române. Dar vremea a impus regulile jocului.

„Dificultatea acestui vârf apare tocmai din cauza vremii: foarte schimbătoare în această zonă a Anzilor Cordilieri, chiar de la o oră la alta, cu vânt extrem de puternic și temperaturi deosebit de scăzute. A trebuit să devansam cu câteva zile ascensiunea finală, pentru că era singura zi în care condițiile meteo erau relativ ok“, relatează Mihai.

Pentru cei doi, ascensiunea a fost grea și anevoioasă, pentru că - spune Mihai – ei nu sunt niște alpiniști talentați, ci mai degrabă niște „căznitori“ care se luptă cu ei înșiși. Dar, cum se întâmplă de multe ori, munca bate talentul.

Au suit pe versantul nordic urmând ruta clasică, poposind în taberele de Confluencia (3.300 metri), Plaza de Mulas (4.250 metri), Canada (5.000 metri), Nido de Condores (5.500 metri) și cea mai avansată tabără - Colera (6.100 metri). Acolo, sus, vântul este atât de puternic încât riscă să te sufle de pe munte. De aceea, alpiniștii au dormit în cort multe nopți cu un cuțit lângă ei și cu pietre, de teama vântului care îi putea spulbera.

„Am trăit cu foarte puțină mâncare, am stat 16 zile cu aceleași haine, am dormit în același cort cu aceeași persoană, am suportat diferențe de temperatură de 70 de grade Celsius (+35 grade Celsius la Mendoza, -35 grade Celsius în ziua ascensiunii). Am stat în condiții precare de igienă și salubritate, ne-a fost rău din cauza altitudinii, ne împleticeam ca bețivii din cauza hipoxiei de la aproape 7.000 metri, am băut zeci de litri de apa din zăpada topită plină de impuritați și cu un gust groaznic, am cărat la altitudine rucsacuri de peste 30 kilograme care făceau să simți ascensiunea ca o Golgota. Uneori, în timpul ascensiunii, sub greutatea rucsacurilor și în condițiile acelui aer rarefiat, îi mai spuneam lui Nicu: . Iar el îmi zâmbea mereu, așa, ca un frate mai mare și parcă îl aud: . Am visat cu ochii deschiși la mămăligă, ciorbă și murături în ultimele zile, în care terminaserăm toate rațiile de hrană și mâncam doar pesmeți, biscuiți și beam ceai neîndulcit... cu un singur țel. Acela de a pune steagul tricolor pe cel mai înalt vârf al Americii de Sud“, dezvăluie Mihai.

Cumpăna a fost aproape de vârf, cu câteva sute de metri. Între 6.300 metri și 6.500 metri le-a apărut în față o traversare periculoasă din cauza condițiilor meteo extreme, în special a vântului care sufla extrem de puternic - cu peste 70 km/h și care risca să îi arunce în gol.

„Am riscat și am avut noroc, altfel nu reușeam. Sus, pe vârf, e o cruce micuță cu o plăcuță pe care scrie: ’Ninguna cumbre es imposible si eligis a Dios como tu guia’. Nu există niciun vârf imposibil de urcat dacă îl ai alături de tine pe Dumnezeu“, spune Mihai Nenciu.

 La 21 ianuarie 2019, ora 12.49, românii au ajuns sus, pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara lanțului himalayan și cel mai înalt vârf al emisferelor sudice și vestice. 

Întregul material poate fi citit AICI!

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Amenzi uriașe și mașini ridicate pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap
De Neptun TV 18 aprilie 2019

Polițiștii locali constănțeni au dat pe 16 aprilie,15 sancțiuni contravenționale pentru staționarea pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoanele cu handicap. Cuantumul total al amenzilor s-a ridicat la suma de 7.500 lei.

INFORMARE PUBLICĂ. Primăria Constanța: 'Facem apel către toți locuitoriii orașului să nu folosească locurile de joacă în curs de amenajare!'
De Neptun TV 17 aprilie 2019

Tot în perioada următoare se va monta gardul de protecție și mobilierul urban. După finalizarea tuturor lucrărilor și când temperaturile vor permite va fi turnat și covorul de cauciuc pentru protecția celor mici.

CONSTANȚA. Scaner cu raze X de ultimă generatie pentru fluidizarea fluxului de containere în portul Constanța-Sud
De Neptun TV 17 aprilie 2019

DP World Constanța dă în folosință gratuită Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Sud un scaner cu raze X de ultimă generatie cu scopul de a fluidiza fluxul containerelor în portul Constanța-Sud, în conformitate cu toate reglementările legale privind controalele vamale de securitate.

Topul celor mai ROMANTICE orașe din Europa Centrală
De Mediafax 16 aprilie 2019

Americanii se declară uimiți de „vederile pastorale, vârfurile montane care taie respirația și coastele spectaculoase” din regiune.

Intră în Campania 'Donează sânge, fii erou!' și salvează vieți printr-un gest simplu!
De Neptun TV 16 aprilie 2019

Persoanele care îndeplinesc condițiile de admisibilitate sunt așteptate la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, nr. 85, pentru a dona sânge. Gestul acestora poate salva viețile celor care au nevoie urgentă de transfuzii din cauza unor boli grave sau în urma efectuării unor intervenții medicale complexe.

Începe capturarea câinilor fără stăpân din Constanța
De Neptun TV 15 aprilie 2019

Fiecare mașină de capturare este inscripționată corespunzător și deservită de personal specializat, medic veterinar și tehnician veterinar.

Floriile 2019. Tradiții și superstiții. Ce să NU faci niciodată
De Neptun TV 15 aprilie 2019

Floriile 2019. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează după aceasta sărbătoare.

CONSTANȚA: Continuă acțiunea de ridicare a autovehiculelor abandonate
De Neptun TV 12 aprilie 2019

Autoturismele vor fi depozitate într-un loc special amenajat de către administratorul drumului.

Nicolae Voiculeț și orchestra sa, concerte de nai la Vilnius și Riga
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Cu acest prilej, domnul Dan Bălănescu, ambasadorul României în Lituania și Letonia, va face un scurt bilanț al primei jumătăți a președinției României la Consiliului Uniunii Europene și va vorbi despre evenimentele care urmează a avea loc la București și Bruxelles, dar și în cele două țări baltice, până la 30 iunie 2019.

CONSTANȚA. RESTRICȚII de circulație, în acest weekend. Mai multe competiții sportive
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Se vor lua măsuri de siguranță, în sensul că accesul autovehiculelor în zona de desfășurare a evenimentului va fi interzis în intervalul orar 10:00-12:00.

Peste 14.000 de companii vor oferi angajaților tichete cadou de Paște
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Conform analizelor efectuate de companie, tichetele cadou sunt pe locul 4 în topul beneficiilor extrasalariale acordate de companii în România, iar tichetele de vacanță pe locul 5, alături de tichete de masă, decontarea transportului, asigurări sau abonamente medicale private.

Ministrul Sănătății, indignat după un control la Spitalul de Urgență Constanța: 'Dezastru, mizerie, debandadă!'
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Imediat după sosirea Sorinei Pintea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la fața locului a ajuns și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, dar managerul unității, Cătălin Grasa, a întârziat până la finalizarea controlului, sosind după aproximativ o oră, fapt care l-a nemulțumit pe Horia Țuțuianu.

CONSTANȚA. Încep acțiunile de deratizare - care este programul pe cartiere
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Momelile, care conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile, vor fi protejate în stațiile de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Sol contaminat la Vadu. Terenul aparține companiei Rompetrol și se află la 2,5 kilometri metri de plajă
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Din datele preliminare, cantitatea totală de sol contaminat este estimată la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanță de peste 500 de metri față de localitatea Vadu și aproximativ 2,5 kilometri de țărmul Marii Negre.

Constanța Parking, noul sistem de plată a parcării în Constanța și în Mamaia!
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Constanța Parking este noul sistem de plată a parcării prin SMS ce va fi implementat începând cu data de 15 aprilie.

ALERTĂ LA CONSTANȚA! Cetățenii, sfătuiți să sune de urgență la Poliție: 'Aceste colete pot pune în pericol viața'
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Polițiștii au transmis un mesaj pentru constănțeni ca în cazul în care găsesc pachete pe plajă să nu le deschidă întrucât acestea conțin...

Începe cel mai mare exercițiu multinațional naval din Marea Neagră, organizat de Forțele Navale Române
De Neptun TV 5 aprilie 2019

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), la exercițiu, ce va avea loc în perioada 5 - 13 aprilie, vor participa 14 nave militare românești și șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari.

CURĂȚĂM CONSTANȚA NOASTRĂ! Constanța intră în curățenia generală de primăvară!
De Neptun TV 4 aprilie 2019

Constanța intră în curățenia generală de primăvară! Cea de a opta ediție a campaniei Curățăm Constanța Noastră a început săptămâna aceasta, iar primele vizate au fost arterele principale ale orașului.

CONSTANȚA. Peste 200 de locuri de parcare, create după demolarea unor garaje VIDEO
De Neptun TV 4 aprilie 2019

Echipele de muncitori lucrează în continuare la înființarea unor noi parcări în mai multe zone din oraș. Se acționează acum pe străzile Mălinului, Tulcei, Păun Pincio și Dreptății, unde garajele demolate vor face loc altor câteva zeci de locuri de parcare pentru autoturismele riveranilor.

Campanie de amploare. Polițiștii rutieri din toate statele UE acționează pentru prinderea vitezomanilor
De Neptun TV 3 aprilie 2019

Controalele Polițiilor Rutiere din Europa vizează respectarea regimului legal de viteză și reducerea numărului și gravității consecințelor accidentelor rutiere înregistrate pe fondul vitezei neadaptate condițiilor de drum și a celei excesive.

CONSTANȚA. Doi roboți care cântă și dansează, folosiți de psihologi în terapia copiilor cu autism
De Neptun TV 2 aprilie 2019

Proiectul Nao urmărește să implementeze un program terapeutic adaptat în limba română, care să permită psihologilor o mai bună comunicare și interacțiune alături de copil.