sîmbătă, 24 martie 2018

CONSTANȚA. Elevi premiați la un concurs organizat de NASA!

Nouă elevi de la trei licee din Constanța, au câștigat o competiție organizată de NASA, în Florida, Statele Unite, unde au participat și elevi din China, SUA și India. Competitorii au fost puși în situația de a stabili o așezare permanentă de mici dimensiuni pe Venus.

La concursul de design științific 24th Annual International Space Settlement Design Competition desfășurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, au participat 240 de concurenți din țări de pe toate continentele. Din Constanța au participat nouă elevi, câte unul de Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Mellis Ali) și Liceul Teoretic Traian (Oana Diaconescu), iar restul, la fel ca și coordonatorul lor, profesorul Ion Băraru, provenind de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (Cristian-Ionuț Butoi, Andrei-Antonio Carapcea, Ioan-Daniel Crăciun, Alexandra-Florina Iamandii, Mihnea-Vlad Moga, Larina-Georgiana Olteanu și Andrei-Sebastian Rotaru).

Participanții au fost grupați în echipe multinaționale denumite „companii” și au concurat ca și când ar fi fost o situație reală în industria aerospațială, în care o companie câștigă un anumit contract.

Elevii români au făcut parte din „compania” Grumbo Aerospace și au câștigat competiția alături de elevi de la Beijing National Day School (Beijing, China), Durango High School ( Durango, Colorado, SUA), Johnson Space Center #2 ( Combined Schools, SUA), Shriram School (Arvali, India) și Raisbeck Aviation High School (Seattle, SUA).

„Solicitările la acest concurs sunt de diferite feluri. În primul rând, elevi participă direct la elaborarea designului științific al unei așezări umane preconizată a fi construită în spațiul cosmic. Există multe puncte de interes pentru omenire, în cazul acesta pentru NASA, în care doresc să implanteze colonii locuite de oameni. Anul acesta ne-a revenit ca sarcină să realizăm proiectul unei așezări umane pe planeta Venus, care este foarte neprimitoare și condițiile de acolo au impus elaborarea unor considerente științifice din partea elevilor de foarte mare calitate”, a declarat profesorul Ion Băraru, în cadrul unei conferințe de presă organizate joi.

Băraru a mai spus că a doua provocare a fost aceea că acest concurs desfășurat în decurs de 2-3 zile, i-a pus pe elevi în situația de a lucra zi și noapte.

„De asemenea, o altă provocare este că tematica abordată este soluționată de un grup de elevi din mai multe țări. În acest an au participat în forma a patru companii industriale elevi din mai multe țări de pe toate continentele, fiecare companie având un număr de 60 de elevi. Elevii noștri au fost parteneri cu americani din Colorado, americani din Seattle, indieni, chinezi”, a mai spus profesorul coordonator.

Acesta a fost completat de unul dintre elevii premiați, Andrei Rotaru, care a explicat în ce a constat dificultatea proiectului realizat împreună cu colegii săi.

„Planeta Venus este una destul de dificilă având în vedere că presiunea de la suprafața planetei este cam aceeași cu cea de la 900 de metri adâncime în mare de exemplu, temperatura, la fel, e puțin cam neobișnuită pentru ceea ce experimentăm noi pe Pământ, adică 462 de grade Celsius, atmosfera este destul de densă și e formată din 96,5 dioxid de carbon, 3,5 la sută azot și restul acid sulfuric combinat cu vapori de apă. Proprietățile chimice și fizice sunt aproximativ aceleași cu ale Planetei Pământ. (…) Trebuia să stabilim o așezare permanentă de mici dimensiuni. Cei de la concurs ne-au dat un fel de metal care încă nu există descoperit pe Pământ, care rezistă la condițiile de acolo, dar există pe Mercur. Acela va fi folosit la construirea exteriorului și apoi prima dată construim baza, apoi încet, încet dezvoltăm o industrie ca să ne putem susține baza și începem cu Terraformarea după ce dezvoltăm toată aceasta”, a povestit Andrei.

Elevii constănțeni se pot deja considera experți în concursurile organizate de NASA, până în prezent participând peste 700 de liceeni, care s-au întors cu zeci de premii, iar ultimul rezultat se înscrie în lista efectelor preocupărilor pentru implementarea strategiei educaționale STEM, pe care profesorul Băraru o promovează de mai mulți ani.

„Cred că avem vreo 70 de premii la NASA și elevi participanți și câștigători vreo 700. Lucrurile sunt din ce în ce mai dificile pentru că din momentul în care am început să participăm, exigențele au crescut, partea științifică a devenit foarte importantă, astfel încât alura concursurilor de design este foarte ridicată în acest moment. (…) Complexitatea acestui concurs este deosebită pentru că abordează strategia STEM educațională, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică, bineînțeles se introduce și termenul de artă”, a mai declarat profesorul Ion Băraru.

Concursul de design științific 24th Annual International Space Settlement Design Competition s-a desfășurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, în perioada a avut loc în perioada 28 - 31 iulie.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Zeci de liceeni au donat sânge pentru a salva o viață!
De Roxana Glăvan 21 martie 2018

De prea multe ori auzim în jurul nostru oameni care au nevoie de ajutor pentru a trăi. De prea puține ori însă suntem dispuși să facem ceva pentru a-i ajuta. Zeci de liceeni din Constanța au venit, astăzi, la Centru de Transfuzii să se înscrie în registrul donatorilor de celule stem hematopoietice. Doar unul din 10 mii de donatori este compatibil, de aceea este important ca un număr cât mai mare de doritori să se înscrie și, cine știe, să fie salvatorii cuiva.

SIMULARE BACALAUREAT. Europa postbelică și România secolului XX, printre subiectele de la istorie
De Neptun TV 21 martie 2018

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, joi, 22 martie, liceenii vor da simularea la cea de a treia probă scrisă a Bacalaureatului, cea la alegere, în funcție de profil sau specializare. Astfel, elevii de la real vor putea susține simularea la biologie, fizică, informatică sau chimie, iar cei de la uman, la geografie, psihologie, filosofie sau economie.

Constanța are cu ce se mândri! Liceul Traian, premiat din nou la concursul de proiecte NASA AMES SPACE SETTLEMENT
De Neptun TV 19 martie 2018

La competiția din acest an au participat în total peste 2500 de lucrări, care au mobilizat peste 10.000 de elevi participanți din toate țările lumii.

SIMULARE BACALAUREAT. Elev: 'Nu toți le luăm în serios'! Romanul interbelic și nuvela, printre subiecte
De Mediafax 19 martie 2018

Profesorii explică faptul elevii nu conștientizează importanța simulărilor și își dau seama de abia după ce au luat o notă mică.

Proiect Erasmus la Colegiul Național Pedagogic ',Constantin Brătescu'
De Neptun TV 19 martie 2018

La această activitate au participat două cadre didactice – prof. dr. Anamaria Ciobotaru – coordonatorul proiectului și prof. dr. Polixenia Popescu - membru al echipei de proiect și patru elevi din clasele a X-a și a XI-a.

CONSTANȚA. Dezastru la simularea examenului de Evaluare Națională: 68% dintre elevi au luat sub 5 la matematică!
De Neptun TV 19 martie 2018

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a transmis azi, rezultatele simulării la Evaluarea Națională. Peste 68% dintre elevii constănțeni au luat note sub 5 la matematică.

OFICIAL! Din toamnă, Constanța va avea din nou liceu de militar de marină - elevii se pot înscrie pentru anul școlar 2018-2019!
De Roxana Glăvan 12 martie 2018

Consilierii locali constănțeni au aprobat în ședința extraordinară de astăzi transferul clădirii în care funcționează Liceul Navrom către Ministerul Apărării Naționale pentru a reînființa liceul militar de marină.

CONSTANȚA. Condiții jalnice într-un liceu din municipiu - zeci de elevi, în pericol din cauza tavanului care stă să cadă!
De Andreea Bajdechi 7 martie 2018

Întrebată ieri despre această situație, directoarea ne-a asigurat că în cămin nu se fac ore. Elevii au insistat să ne prezinte situația reală.

Emoții pentru elevii de clasa a VIII-a! Astăzi are loc SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE 2018. MODELE DE SUBIECTE ȘI BAREMUL
De Neptun TV 5 martie 2018

În perioada 5-7 martie, Ministerul Educației Naționale organizează simularea pentru examenul de evaluare națională 2018, prima probă fiind cea de limba și literatura română.

Ministerul Educației, apel la cadrele didactice care au anunțat că vor boicota simularea Evaluării Naționale: 'Nu e o soluție'
De Mediafax 4 martie 2018

Reacția ministerului vine după ce Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat, duminică, că a consultat în această perioadă membrii de sindicat în vederea declanșării protestelor, iar la nivelul cadrelor didactice din 1.100 unități medicale s-a optat pentru boicotarea simulării examenului național, în perioada 5-7 martie 2018.

CONSTANȚA! Anunț pentru părinți și elevi de la Ministerul Educației - ce se întâmplă mâine cu școlile!
De Neptun TV 27 februarie 2018

Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie a prelungit codul portocaliu de vânt, ninsoare puternic viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate scăzută în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea: