luni, 23 iulie 2018

CONSTANȚA. Elevi premiați la un concurs organizat de NASA!

Nouă elevi de la trei licee din Constanța, au câștigat o competiție organizată de NASA, în Florida, Statele Unite, unde au participat și elevi din China, SUA și India. Competitorii au fost puși în situația de a stabili o așezare permanentă de mici dimensiuni pe Venus.

La concursul de design științific 24th Annual International Space Settlement Design Competition desfășurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, au participat 240 de concurenți din țări de pe toate continentele. Din Constanța au participat nouă elevi, câte unul de Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Mellis Ali) și Liceul Teoretic Traian (Oana Diaconescu), iar restul, la fel ca și coordonatorul lor, profesorul Ion Băraru, provenind de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (Cristian-Ionuț Butoi, Andrei-Antonio Carapcea, Ioan-Daniel Crăciun, Alexandra-Florina Iamandii, Mihnea-Vlad Moga, Larina-Georgiana Olteanu și Andrei-Sebastian Rotaru).

Participanții au fost grupați în echipe multinaționale denumite „companii” și au concurat ca și când ar fi fost o situație reală în industria aerospațială, în care o companie câștigă un anumit contract.

Elevii români au făcut parte din „compania” Grumbo Aerospace și au câștigat competiția alături de elevi de la Beijing National Day School (Beijing, China), Durango High School ( Durango, Colorado, SUA), Johnson Space Center #2 ( Combined Schools, SUA), Shriram School (Arvali, India) și Raisbeck Aviation High School (Seattle, SUA).

„Solicitările la acest concurs sunt de diferite feluri. În primul rând, elevi participă direct la elaborarea designului științific al unei așezări umane preconizată a fi construită în spațiul cosmic. Există multe puncte de interes pentru omenire, în cazul acesta pentru NASA, în care doresc să implanteze colonii locuite de oameni. Anul acesta ne-a revenit ca sarcină să realizăm proiectul unei așezări umane pe planeta Venus, care este foarte neprimitoare și condițiile de acolo au impus elaborarea unor considerente științifice din partea elevilor de foarte mare calitate”, a declarat profesorul Ion Băraru, în cadrul unei conferințe de presă organizate joi.

Băraru a mai spus că a doua provocare a fost aceea că acest concurs desfășurat în decurs de 2-3 zile, i-a pus pe elevi în situația de a lucra zi și noapte.

„De asemenea, o altă provocare este că tematica abordată este soluționată de un grup de elevi din mai multe țări. În acest an au participat în forma a patru companii industriale elevi din mai multe țări de pe toate continentele, fiecare companie având un număr de 60 de elevi. Elevii noștri au fost parteneri cu americani din Colorado, americani din Seattle, indieni, chinezi”, a mai spus profesorul coordonator.

Acesta a fost completat de unul dintre elevii premiați, Andrei Rotaru, care a explicat în ce a constat dificultatea proiectului realizat împreună cu colegii săi.

„Planeta Venus este una destul de dificilă având în vedere că presiunea de la suprafața planetei este cam aceeași cu cea de la 900 de metri adâncime în mare de exemplu, temperatura, la fel, e puțin cam neobișnuită pentru ceea ce experimentăm noi pe Pământ, adică 462 de grade Celsius, atmosfera este destul de densă și e formată din 96,5 dioxid de carbon, 3,5 la sută azot și restul acid sulfuric combinat cu vapori de apă. Proprietățile chimice și fizice sunt aproximativ aceleași cu ale Planetei Pământ. (…) Trebuia să stabilim o așezare permanentă de mici dimensiuni. Cei de la concurs ne-au dat un fel de metal care încă nu există descoperit pe Pământ, care rezistă la condițiile de acolo, dar există pe Mercur. Acela va fi folosit la construirea exteriorului și apoi prima dată construim baza, apoi încet, încet dezvoltăm o industrie ca să ne putem susține baza și începem cu Terraformarea după ce dezvoltăm toată aceasta”, a povestit Andrei.

Elevii constănțeni se pot deja considera experți în concursurile organizate de NASA, până în prezent participând peste 700 de liceeni, care s-au întors cu zeci de premii, iar ultimul rezultat se înscrie în lista efectelor preocupărilor pentru implementarea strategiei educaționale STEM, pe care profesorul Băraru o promovează de mai mulți ani.

„Cred că avem vreo 70 de premii la NASA și elevi participanți și câștigători vreo 700. Lucrurile sunt din ce în ce mai dificile pentru că din momentul în care am început să participăm, exigențele au crescut, partea științifică a devenit foarte importantă, astfel încât alura concursurilor de design este foarte ridicată în acest moment. (…) Complexitatea acestui concurs este deosebită pentru că abordează strategia STEM educațională, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică, bineînțeles se introduce și termenul de artă”, a mai declarat profesorul Ion Băraru.

Concursul de design științific 24th Annual International Space Settlement Design Competition s-a desfășurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, în perioada a avut loc în perioada 28 - 31 iulie.

Comenteaza aceasta stire

Rezultate Titularizare 2018. S-au afișat notele obținute de profesori la examen!
De Neptun TV 17 iulie 2018

Contestațiile se depun la sediile inspectoratelor școlare județene pe 17 iulie și 18 iulie.

Absolvenții promoției 2018 au 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra în evidențele ANOFM pentru integrarea pe piața muncii
De Mediafax 11 iulie 2018

Potrivit unui comunicat al ANOFM, înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

REZULTATE FINALE BAC 2018 | O elevă care a depus contestație la toate probele scrise de la Bac a obținut media zece
De Mediafax 9 iulie 2018

Miriam Dobre a declarat, luni, că a terminat liceul la specializarea Matematică – Informatică și că nu i-a venit să creadă că a obținut media 10 la Bac.

Elevii de 10 ai Constanței! Doi tineri au obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat!
De Neptun TV 4 iulie 2018

Constanța se menține de ani de zile în a doua jumătate a topului național privind promovabilitatea la Bacalaureat, cu un procent de sub 50%.

BACALAUREAT 2018. S-au afișat notele la examenul de Bacalaureat - până la ce oră se depun contestațiile!
De Neptun TV 4 iulie 2018

Cei peste 136.000 de elevi care s-au înscris pentru examenul de bacalaureat vor afla astăzi primele rezultate, urmând ca tot miercuri, între orele 12:00 și 16:00, să poată depune, dacă e cazul, contestații.

CONSTANȚA. Mii de elevi au susținut astăzi proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat: 'Au fost probleme de olimpiadă la matematică'
De Neptun TV 27 iunie 2018

La porțile Liceului Teoretic Ovidius, pe elevi îi așteptau părinții, prietenii, dar și profesorii care i-au meditat și care au avut emoții la fel de mari

Elevii clasei a XII-a susțin prima probă la BAC, cea de Limba și Literatura Română
De Neptun TV 25 iunie 2018

Elevii vor afla primele REZULTATE ale examenului de BACALAUREAT în 4 iulie 2018, iar rezultatele finale vor fi afișate în data de 9 iulie.