sîmbătă, 19 august 2017

CONSTANȚA. Elevi premiați la un concurs organizat de NASA!

Nouă elevi de la trei licee din Constanța, au câștigat o competiție organizată de NASA, în Florida, Statele Unite, unde au participat și elevi din China, SUA și India. Competitorii au fost puși în situația de a stabili o așezare permanentă de mici dimensiuni pe Venus.

La concursul de design științific 24th Annual International Space Settlement Design Competition desfășurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, au participat 240 de concurenți din țări de pe toate continentele. Din Constanța au participat nouă elevi, câte unul de Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Mellis Ali) și Liceul Teoretic Traian (Oana Diaconescu), iar restul, la fel ca și coordonatorul lor, profesorul Ion Băraru, provenind de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (Cristian-Ionuț Butoi, Andrei-Antonio Carapcea, Ioan-Daniel Crăciun, Alexandra-Florina Iamandii, Mihnea-Vlad Moga, Larina-Georgiana Olteanu și Andrei-Sebastian Rotaru).

Participanții au fost grupați în echipe multinaționale denumite „companii” și au concurat ca și când ar fi fost o situație reală în industria aerospațială, în care o companie câștigă un anumit contract.

Elevii români au făcut parte din „compania” Grumbo Aerospace și au câștigat competiția alături de elevi de la Beijing National Day School (Beijing, China), Durango High School ( Durango, Colorado, SUA), Johnson Space Center #2 ( Combined Schools, SUA), Shriram School (Arvali, India) și Raisbeck Aviation High School (Seattle, SUA).

„Solicitările la acest concurs sunt de diferite feluri. În primul rând, elevi participă direct la elaborarea designului științific al unei așezări umane preconizată a fi construită în spațiul cosmic. Există multe puncte de interes pentru omenire, în cazul acesta pentru NASA, în care doresc să implanteze colonii locuite de oameni. Anul acesta ne-a revenit ca sarcină să realizăm proiectul unei așezări umane pe planeta Venus, care este foarte neprimitoare și condițiile de acolo au impus elaborarea unor considerente științifice din partea elevilor de foarte mare calitate”, a declarat profesorul Ion Băraru, în cadrul unei conferințe de presă organizate joi.

Băraru a mai spus că a doua provocare a fost aceea că acest concurs desfășurat în decurs de 2-3 zile, i-a pus pe elevi în situația de a lucra zi și noapte.

„De asemenea, o altă provocare este că tematica abordată este soluționată de un grup de elevi din mai multe țări. În acest an au participat în forma a patru companii industriale elevi din mai multe țări de pe toate continentele, fiecare companie având un număr de 60 de elevi. Elevii noștri au fost parteneri cu americani din Colorado, americani din Seattle, indieni, chinezi”, a mai spus profesorul coordonator.

Acesta a fost completat de unul dintre elevii premiați, Andrei Rotaru, care a explicat în ce a constat dificultatea proiectului realizat împreună cu colegii săi.

„Planeta Venus este una destul de dificilă având în vedere că presiunea de la suprafața planetei este cam aceeași cu cea de la 900 de metri adâncime în mare de exemplu, temperatura, la fel, e puțin cam neobișnuită pentru ceea ce experimentăm noi pe Pământ, adică 462 de grade Celsius, atmosfera este destul de densă și e formată din 96,5 dioxid de carbon, 3,5 la sută azot și restul acid sulfuric combinat cu vapori de apă. Proprietățile chimice și fizice sunt aproximativ aceleași cu ale Planetei Pământ. (…) Trebuia să stabilim o așezare permanentă de mici dimensiuni. Cei de la concurs ne-au dat un fel de metal care încă nu există descoperit pe Pământ, care rezistă la condițiile de acolo, dar există pe Mercur. Acela va fi folosit la construirea exteriorului și apoi prima dată construim baza, apoi încet, încet dezvoltăm o industrie ca să ne putem susține baza și începem cu Terraformarea după ce dezvoltăm toată aceasta”, a povestit Andrei.

Elevii constănțeni se pot deja considera experți în concursurile organizate de NASA, până în prezent participând peste 700 de liceeni, care s-au întors cu zeci de premii, iar ultimul rezultat se înscrie în lista efectelor preocupărilor pentru implementarea strategiei educaționale STEM, pe care profesorul Băraru o promovează de mai mulți ani.

„Cred că avem vreo 70 de premii la NASA și elevi participanți și câștigători vreo 700. Lucrurile sunt din ce în ce mai dificile pentru că din momentul în care am început să participăm, exigențele au crescut, partea științifică a devenit foarte importantă, astfel încât alura concursurilor de design este foarte ridicată în acest moment. (…) Complexitatea acestui concurs este deosebită pentru că abordează strategia STEM educațională, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică, bineînțeles se introduce și termenul de artă”, a mai declarat profesorul Ion Băraru.

Concursul de design științific 24th Annual International Space Settlement Design Competition s-a desfășurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, în perioada a avut loc în perioada 28 - 31 iulie.

Comenteaza aceasta stire

Șefa ISJ Constanța, REVOCATĂ DIN FUNCȚIE împreună cu omologi din alte 12 județe!
De Ioana Paidos 19 august 2017

Bacalaureatul din această sesiune debutează sub auspiciul schimbărilor. Șefii inspectoratelor școlare din 13 județe au fost revocați de ministrul Educației, Liviu Pop. Aceștia au fost...

OFICIAL. Elevii vor primi, la școală, fructe, legume, lapte, produse lactate și de panificație
De Neptun TV 18 august 2017

Guvernul a unit programele de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și “Lapte și corn”, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată vineri, pentru a asigura participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023.

CONSTANȚA. Elevi premiați la un concurs organizat de NASA!
De Neptun TV 10 august 2017

Nouă elevi de la trei licee din Constanța, au câștigat o competiție organizată de NASA, în Florida, Statele Unite, unde au participat și elevi din China, SUA și India. Competitorii au fost puși în situația de a stabili o așezare permanentă de mici dimensiuni pe Venus.

CONSTANȚA. Tinerii nu se grăbesc să se înscrie la facultate - mii de locuri rămase libere la universități!
De Ioana Paidos 8 august 2017

Universitățile își numără bobocii sau mai degrabă....locurile rămase libere. Cele trei universități de stat din Constanța au rămas, după prima sesiune de înscrieri, cu sute sau chiar mii de locuri neocupate. Conducerea Universității Maritime ia în calcul restructurarea unor specializări care s-au dovedit neatractive pentru tinerii studenți.

Elevii de excepție ai Constanței: doi adolescenți au dus faima orașului la Olimpiada Internațională din Rusia
De Ioana Paidos 26 iulie 2017

Sunt la vârsta adolescenței, dar pot fi considerați elevi de excepție. Vorbim despre doi tineri constănțeni care au dus numele orașului departe. Cât de departe? Până la o competiție anuală de înaltă clasă din Rusia, ce strânge anual participanți excepționali din domeniile: matematică, informatică, fizică și chimie. Așa cum se așteptau profesorii lor, s-au întors acasă câștigători.

Guvernul premiază elevii cu 10 pe linie la Bacalaureat și la Evaluarea Națională! Ce sume de BANI vor primi
De Mediafax 23 iulie 2017

Elevii care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat vor fi premiați cu câte 3.000 de lei, stimulente urmând să primească și absolvenții de gimnaziu cu nota maximă la evaluarea națională, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului supus dezbaterii publice.