marţi, 23 iulie 2019

CONSTANȚA. Interceptare incredibilă în dosarul traficanților de pește: 'Spală-l cu oțet și ține-l la marinat că să nu miroasă'

CONSTANȚA. Interceptare incredibilă în dosarul traficanților de pește: 'Spală-l cu oțet și ține-l la marinat că să nu miroasă'

România a devenit piața de desfacere a peștelui impropriu consumului uman. O întreagă rețea internațională de traficanți de pește a fost destructurată marți, 14 mai. 

Peste 115 percheziții au avut loc astăzi în mai multe județe într-un dosar ce privește activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului. Totodată, zeci de percheziții s-au desfășurat și în Italia, Spania, Franța și Ungaria. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. În sprijinul său au venit și polițiștii din cadrul IGPR.

„Am plecat de la o informație pe care am verificat-o. De 6 luni avem mandate de supraveghere tehnică și nu doar telefoane, e doar o mică parte, și toate au fost fructificate în acest dosar. Pe parcurs ne-am dat seama că nu e doar o chestiune națională și am luat legătura cu poliția din Spania. Au confirmat suspiciunile”, spune procurorul.

Pe parcursul anchetei, au fost implicate și alte autorități, din Italia, Portugalia, Franța și Ungaria. Ca atare, anchetatorii români au apelat la Eurojust și s-a făcut o acțiune în cooperare.

Pescuiesc în ape extrem de poluate

„Pescuiesc prin metode barbare, în fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industraile și este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanților. Braconau cu plasa, cu baterii, vorbim de cantități de peste 500 de tone. Vorbim despre un fluviu din Spania, Ebru, dar și despre fluviul Po, în Italia. Pentru a-și crea aparența de legalitate au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kilograme de pește de la o firmă, luau antetul și îl falsificau. Intrau în România cu dubițe de 3,5 tone, care nu prea erau controlate. Nu erau transporate cu frigoterme autorizate. Erau dubițe simple, în unele se mai punea și gheață, mai dormea șoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile în România”, spune procurorul Niță.

Anchetatorii au prezentat câteva dialoguri surprinse pe interceptări. Din ele rezultă că traficanții știau că transportă pește stricat în România.

- Mă, dar cam miroase.

- Spală-l cu oțet sau taie-l rondele și ține-l la marinat că să nu miroasă.

„Ori îl țineau în soluție salină, ori în oțet, peștele era stricat. Inclusiv în Delta s-a livrat, inclusiv mari retaileri au achiziționat. Îl distribuiau fie rondele împuțite, fie pește proaspăt transportat cu trei bucăți de gheață. După 4 zile de mers din Spania, mai era peștele foarte proaspăt? Ce era în interiorul lui, Dumnezeu cu mila”, adaugă procurorul.

Anchetatorii spun că au analize realizate de cei de la ANSVSA din care rezultă clar că peștele nu era conform consumului uman. Doar că, arată Teodor Niță, unele DSVSA județene de multe ori au spus că peștele este bun pentru consum. Conform analizelor, a rezultat că peștele conține substanțe „pe care nu doriți să ale ingerați, toxice, improprii consumului uman”.

Chiar dacă rețeaua era internațională, anchetatorii spun că și în străinătate tot românii erau cei care organizaseră rețelele de trafic ilegal cu pește braconat. „Românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otravă în farfuria conaționalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, ci tot români din satele lipovenesti, hârșovei.

Românii transportau, românii pescuiau și românii comercializau. Sunt doar câțiva străini în circuitul acesta”, mai spune anchetatorul. Cel mai probabil, în urma audierilor vor fi în jur de 60 -70 de persoane fizice și juridice care vor fi puse sub acuzare.

Infracțiunile pentru care ar putea fi puși sub învinuire: constituire de grup infracțional organizat, comercializare de produse alterate, braconaj și evaziune fiscală.

Comenteaza aceasta stire

Seară specială la Ateneul Român! Nicolae Voiculeț a cântat la 'Naiul de Aur al României', în finalul președinției române la Consiliul UE!
De Neptun TV 14 iulie 2019

'Naiul de aur al României' va putea fi văzut și auzit la concerte itinerante organizate de către Asociația Culturală Nicolae Voiculeț pe tot parcursul anului 2019 - 2020, iar la final va fi donat pentru expunere la Muzeul Național de Istorie a României, ca simbol al strălucirii, evoluției și declinului industriei aurifere din România.

CONSTANȚA. A murit tatăl unei fete care a sfârșit în incendiul de la Beirut: 'A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Tătăl uneia dintre fetele moarte în incendiul de la Beirut a încetat din viață. A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă.

CONSTANȚA. Proiecții de film în aer liber, pe faleza Cazinoului!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Proiecțiile de la malul mării reprezintă o avanpremieră a Festivalului Cinemascop, organizat de Centrul Ceh București, ce va avea loc în stațiunea Eforie Sud în luna august. Intrarea la toate cele trei proiecții de pe faleză este gratuită.

Nicolae Voiculeț, la Neversea. Discuție cu JessieJ, ce i-a mărturisit cântăreața
De Neptun TV 9 iulie 2019

Nicolae Voiculeț a prezentat ca și atracție turistică din România, cele două festivaluri Untold & Neversea (Potențiale branduri de țară) în videoclipul de promovare a turismului românesc pe care l-a lansat acum câteva luni împreună cu Ilie Năstase la invitația Ministerului Turismului.

CONSTANȚA. Cu Mercedesul în pragul bisericii, noaptea - tineri filmați în timp ce urinau pe florile plantate de copii în grădină
De Neptun TV 6 iulie 2019

Câțiva tineri au intrat cu mașina pe platoul din fața unei biserici, iar la un moment dat au urinat pe florile plantate de copii, zilele trecute, în grădina bisericii.

CONSTANȚA. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ajutor medical în cea de-a doua zi de NEVERSEA
De Neptun TV 6 iulie 2019

Cele mai multe cazuri înregistrate la punctele de prim-ajutor ale celor de la ISU au fost de escoriații și cefalee.

Trageri reale, în Poligonul Capu Midia
De Neptun TV 5 iulie 2019

Activitățile vor avea loc atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar tragerile vor fi executate pe ținte terestre și aeriene radio dirijate.

A început cel mai mare festival de pe plajă din Europa – Neversea
De Neptun TV 4 iulie 2019

Accesul pe plaja NEVERSEA se face prin Portul Tomis. Odată ajunși în zona festivalului, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă fanii festivalului este să schimbe biletul într-o brățară de festival la unul din punctele de check-in. Posesorul biletului trebuie doar să se prezinte la cortul de check-In, în intervalul 14:00 – 06:00, cu un bilet cu cod de bare valid și o carte de identitate, pentru a intra în posesia brățării de festival. Tinerii sub 18 ani vor avea nevoie, pe lângă bilet și actul de identitate, și de documentul care atestă acordul părinților. Accesul minorilor sub 14 ani este permis doar pe baza unui bilet valid și însoțit de un părinte.

NEVERSEA 2019. Restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței
De Neptun TV 2 iulie 2019

Primăria Constanța anunță instituirea unor restricții de circulație valabile de joi, 4 iulie, până luni, 8 iulie. În acest interval se va desfășura Festivalul Neversea.

Destin frânt la doar 19 ani - Mădălina a fost găsită înecată în zona plajei 'La Baldachine' din Vama Veche!
De Neptun TV 1 iulie 2019

Pe 27 iunie, Mădălina a împlinit 19 ani, iar ziua de naștere și-a petrecut-o în Vama Veche, acolo unde lucra.

CONSTANȚA. Totul despre NEVERSEA - cel mai mare festival pe plajă din Europa începe joi! Noutățile ediției 2019
De Neptun TV 1 iulie 2019

Cel mai mare festival pe plajă din Europa, NEVERSEA, va începe la Constanța joi, 4 iulie

Sărbătoare mare: Sfinții Petru și Pavel. Ce să nu faci niciodată în această zi, e păcat mare!
De Neptun TV 29 iunie 2019

Potrivit tradițiilor, femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi, fiindcă îi mânie pe cei decedați. Doar femeile tinere au voie să mănânce mere după Sfinții Petru și Pavel, în timp ce femeile vârstnice sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie. La fel se spune și despre văduve, care vor fi sănătoase dacă nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie.

Un secol de la semnarea tratatului de la Versailles. Cum era văzută România
De Mediafax 28 iunie 2019

Tratatul de la Versailles a fost semnat pe 28 iunie 1919, marcând crearea Ligii Națiunilor, după negocieri purtate timp de șase luni la Conferința de Pace. "Tratatele de pace de la Paris din 1919-1920 au confirmat desăvârșirea unității naționale române", scrie Constantin I. Stan.

CONSTANȚA. Sistemul gratuit de biciclete pentru public, la o lună de funcționare: patru stații au fost vandalizate
De Neptun TV 28 iunie 2019

Patru stații de biciclete au fost vandalizate la Constanța, în doar o lună de funcționare a sistemului public de bike-sharing.

CONSTANȚA. Violeta are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi: 'Sunt pregătită să lupt și îmi doresc foarte mult să mă vindec'
De Neptun TV 27 iunie 2019

O mică durere în corp a dus la descoperirea unei boli care amenință viața. I s-a întâmplat Violetei Stanciu, o mamă din Adamclisi, care a aflat, mergând la medic, că viața ei este în mare pericol dacă nu urmează urgent un tratament dificil.

CONSTANȚA. Gestul revoltător al unui bărbat aflat cu un copil în brațe, după ce un salvamar i-a spus să iasă din marea agitată!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Un turist cu un copil în brațe a devenit agresiv în momentul în care a fost fluierat de salvamar.

CONSTANȚA. Festival dedicat înghețatei și dulciurilor, în Piața Ovidiu!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Înghețata și dulciurile vor fi vedetele din Piața Ovidiu, de la festivalul care va delecta constănțenii și turiștii în acest weekend.

Horia Constantinescu, șef cu acte în regulă la CJPC
De Neptun TV 26 iunie 2019

Concursul a fost organizat de către ANFP la solicitarea Autorității pentru Protecția Consumatorului, fiind scoare la concurs mai multe posturi de comisar șef la nivel de țară.

Constanța: Activitatea a opt unități de alimentație publică din Eforie, suspendată de Protecția Consumatorului
De Neptun TV 25 iunie 2019

Potrivit acestuia, nereguli au fost constatate și pe plaje, nefiind îndeplinită prevederea legală potrivit căreia șezlongurile să fie amplasate pe cel mult pe 70% din suprafață.

Festivalul Muzicii de la Roma. Nicolae Voiculeț, trei momente românești
De Neptun TV 24 iunie 2019

Festivalul muzicii de la Roma este singurul eveniment muzical național care implică în Italia, în aceeași zi, peste 700 de orașe și 45.000 de artiști. Scopul evenimentului este de a pune în lumină tot ceea ce este mai puțin cunoscut, periferic. Prin aceste spectacole se celebrează totodată și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Un român a murit, iar altul a fost grav rănit, în urma unui incendiu premeditat la Londra
De Neptun TV 23 iunie 2019

Identitatea celor două victime nu a fost încă confirmată, însă Poliția crede că cei doi sunt originari din România. Totodată, autoritățile au primit informații că victimele lucrau ca zilieri în estul Londrei.